Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

MASA KAJMAKOWA (Dulce de Leche)

Utworzone: niedziela, 29 lipca 2012 Autor: e. Źródło: e.

Właśnie wróciłam od mojej Mamy ... a biorąc pod uwagę fakt, że obydwie jesteśmy "słodyczowymi potworami", zabrałam do Niej ... hmmm ... małe co nieco ;-)

Można śmiało powiedzieć, że bazą do wypieków, którymi umiliłam Mamie nasz pobyt u Niej ;-) - jest masa kajmakowa ...

Nie wiem jak u Was, ale u mnie często robiło się "krówkę" w domu ... na pewno trochę inaczej, jak część z nas teraz, ale zatapianie łyżki w ostudzonej masie i konsumowanie jej podczas wieczornych rozmów na kanapie - było dla mnie bezcenne!!!

Dzisiaj - lata później i kilkaset kilometrów od rodzinnego domu, sama robię masę w domu - szczerze piszę, że głównie do wypieków i do samotnego jej konsumowania na kanapie - ale na usprawiedliwienie dodam, że Dzieci jeszcze są za małe na wieczorne konwersacje, a Mąż - choć niedługo minie 15 lat naszego BYCIA RAZEM - patrzy na mnie jak na ufoludka, gdy łyżką ze słoja wyjadam takie słodkości ...

Ale przecież tu nie piszę o mnie a o masie kajmakowej ;-)

Przepisów jest wiele:

- gotowanie mleka słodzonego, kondensowanego w puszce przez 2h;
- gotowanie 1 kg cukru w 1 l mleka przez ponad 2 h
- itd., itp

Ja pozwolę sobie zacytować za Agatą z TWOJE&MOJE, której przepis bardzo przypadł mi do gustu. Zwłaszcza, że podobnie jak ja, nie przepada za puszkowymi tworami ... i dla niesamowitego, delikatnego smaku jest gotowa spędzić trochę czasu przy garnku ... ale bądźmy obiektywni .. nie dość, że po każdym przemieszaniu można wylizać łyżkę, to jeszcze to cudo można wykorzystać do lodów, deserów, do przełożenia ciasteczek, wypełnienia babeczek, do pieczenia ciast (chociażby serników), czy przygotowania kremów do tortów ...i czego sobie jeszcze tylko wymyślicie ;-)

MASA KAJMAKOWA (Dulce de Leche)

Wersja dla cierpliwych

• 500 ml tłustego mleka
• 250 ml słodkiej śmietanki 30% tłuszczu
• 2 szklanki cukru
• 4 łyżki masła

Dodatki
• laska wanilii
• 2 łyżki gorzkiego ciemnego kakao*
• 100 g gorzkiej czekolady*
• posiekane orzechy*

W garnku wymieszać mleko ze śmietanką i cukrem, włożyć wanilię i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu często mieszając (nie dopuszczać do pojawienia się piany na powierzchni). Po 1 godzinie wyjąć laskę wanilii, a masę gotować jeszcze 1-1,5 godziny, aż będzie miała karmelowy kolor, a kropla upuszczona na talerzyk zastygnie.

Pod koniec gotowania można dodać kakao/czekoladę i orzechy. Do lekko przestudzonej masy dodać masło i utrzeć na gładki krem.

Przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku.

* u mnie tym razem wersja bez dodatków

SMACZNEGO!!!

masa kajmakowa - naszepiaseczno

Komentarze

Liczba komentarzy: 2
gość: Pola
Dodano: sobota, 18 sierpnia 2012
ta masa jest rewelacyjna!!! dzieki. Od dzis zawsze bede ja stosowac :)
1
gość: kasik
Dodano: poniedziałek, 10 września 2012
robi wrazenie! a caly tekst fajnie sympatycznie napisany;duzo w tym serca i milosci...gratuluje!
2
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

KAROL BIELECKI NA TURNIEJU SZCZYPIORNIAKA

KAROL BIELECKI NA TURNIEJU SZCZYPIORNIAKA

UKS Szczypiorniak działa z coraz większym rozmachem. Po zeszłorocznym...

Pierwszy N-Park w aglomeracji warszawskiej

Pierwszy N-Park w aglomeracji warszawskiej

Na czwartek, 29 listopada tego roku, zaplanowane jest otwarcie N-Parku na...

GITARA JEST DOBRA NA WSZYSTKO

GITARA JEST DOBRA NA WSZYSTKO

23 listopada 2018 r. Centrum Kultury w Piasecznie zaprasza Państwa na koncert...

TARCZYŃSKIE ZADUSZKI JAZZOWE - Gniewomir Tomczyk / Project

TARCZYŃSKIE ZADUSZKI JAZZOWE - Gniewomir Tomczyk / Project

24 listopada 2018 r. na Zaduszki Jazzowe, które odbędą się w Gminnym...

Mistrzowie seksu - Marek Bukowski Show

Mistrzowie seksu - Marek Bukowski Show

14 grudnia zapraszamy na spektakl przeznaczony tylko dla dorosłych pt....

Marek Piekarczyk Akustycznie

Marek Piekarczyk Akustycznie

4 grudnia zapraszam do Piaseczna na koncert akustyczny Marka Piekarczyka...

Dziennikarstwo obywatelskie

Pierwszy N-Park w aglomeracji warszawskiej

Pierwszy N-Park w aglomeracji warszawskiej

Na czwartek, 29 listopada tego roku, zaplanowane jest otwarcie N-Parku na...

Zaduszki konstancińskie

Zaduszki konstancińskie

Towarzystwo Miłośników Piękna i Zabytków Konstancina oraz Konstanciński...

STO lat niepodległości na płycie

STO lat niepodległości na płycie

Młodzi hip-hopowcy z Góry Kalwarii nagrali płytę z okazji 100-lecia...

Weź udział w loterii i leć w tropiki!

Weź udział w loterii i leć w tropiki!

Na jesienne smutki najlepszy jest… wyjazd w ciepłe kraje! Spróbuj...

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

40 lat minęło jak jeden dzień! Tak mogą powiedzieć ci, którzy pamiętają...