Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Szarlotka z budyniem

Utworzone: niedziela, 16 września 2012 Autor: e. Źródło: e.

SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Nie wiem jak Wy, ale ja nie narzekam na sąsiadów (szczególne pozdrowienia dla tych najbliższych). Dużo by opowiadać, więc napiszę tylko, że zdecydowana większość z nich jest wyjątkowa.

Ostatnio koleżanka obdarowała mnie reklamówką wypełnioną Antonówkami. I choć w moim domu rzadko się je szarlotki, to ... postanowiłam upiec jedną. Biorąc pod uwagę fakt, że mój ślubny jabłka je tylko w postaci nieprzetworzonej, musiałam upiec coś nietypowego. Coś, co nie będzie się prezentowało jak typowe ciasto z jabłkami.

Wybór padł na szarlotkę z budyniem, zwaną również "Uśmiechem teściowej"- nie pytajcie mnie skąd ta nazwa. Nie mam bladego pojęcia. Zresztą kto by dbał o genezę tej nazwy ... tu przecież chodzi o smak i ... możliwość ukrycia jabłek.
Bo choć w ramach podziękowania za jabłuszka, obdaruje się koleżankę kawałkiem placka (mając nadzieję, że choć trochę będzie jej smakował ;-)), to nie ukrywajmy - sama nie zjem reszty (to mogłoby się skończyć źle dla mojego "siedzenia", a w konsekwencji dla wszelkiego rodzaju ciast z jabłkami).

Trzeba jakoś zachęcić domowników choć do skosztowania wypieku ;-).

Podchody się udały, nawet mój mąż powiedział, że TAKIE szarlotki mógłby polubić ...

Ciasto nie jest za słodkie (ja pomogłam moim kubkom smakowym docenić jego smak, posypując jego wierzch grubą warstwą cukru pudru), budyń skutecznie kamufluje kawałki owoców, a kruche ciasto - jest rzeczywiście kruche ...tak jak lubię. I choć to nie jest szarlotka mojej Babci, to na pewno "Uśmiech teściowej" będzie jeszcze gościł na naszym stole.

Przepis pochodzi z zeszytu "Ciasta domowe".

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła/margaryny*
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, z których jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek**
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy - opakowanie ok. 40 g) + 4 łyżki cukru***
  • cukier puder - do posypania
  • kilka łyżek bułki tartej

Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (ja wykorzystałam nieco większą) wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160°C, choć nie jest to konieczne). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).
Jabłka obrać, pokroić w ósemki (u mnie mała kostka), wyłożyć na ciasto.
Budynie ugotować wg. przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka, a na niego zetrzeć ciasto z zamrażarki.

Piec około 45 minut w temperaturze 200°C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

*     wykorzystałam 200 g masła i 50 g margaryny
**   u mnie 1,2 kg (po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych "ostało się" jedynie 660 g)
*** jeden budyń (zabrakło w moich zapasach) zastąpiłam 2 łyżkami mąki ziemniaczanej

   

Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: mniam
Dodano: środa, 19 września 2012
Palce lizać. Jak dla mnie najważniejsze jest to, że ciasto nie jest zbyt słodkie. To prawda, że wyglądem nie przypomina tradycyjnej szarlotki, mnie skojarzyło się z kremówką, ale jest od niej dużo ciekawsze w smaku :)
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

KAROL BIELECKI NA TURNIEJU SZCZYPIORNIAKA

KAROL BIELECKI NA TURNIEJU SZCZYPIORNIAKA

UKS Szczypiorniak działa z coraz większym rozmachem. Po zeszłorocznym...

Rondo na Geodetów już przejezdne

Rondo na Geodetów już przejezdne

Możliwy jest już oficjalnie ruch kołowy na nowym turbinowym rondzie u zbiegu...

Piknik rodzinny “Pożegnanie lata – powitanie jesieni” w Józefosławiu

Piknik rodzinny “Pożegnanie lata – powitanie jesieni” w Józefosławiu

29 września 2018 roku zapraszamy na imprezę połączoną z potańcówką...

Kiermasz Jesienny Acrocona w Józefosławiu

Kiermasz Jesienny Acrocona w Józefosławiu

30 września 2018 roku odbędzie się Kiermasz Jesienny Acrocona w...

Zawody Młode Talenty w Piasecznie

Zawody Młode Talenty w Piasecznie

W ostatni weekend miesiąca, 29-30 września br., odbędzie się Piasecznie, w...

Areszt dla 48- latka za usiłowanie zgwałcenia i rozbój

Areszt dla 48- latka za usiłowanie zgwałcenia i rozbój

Policjanci z komisariatu w Konstancinie- Jeziornie zatrzymali 48- letniego...

Dziennikarstwo obywatelskie

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

40 lat minęło jak jeden dzień! Tak mogą powiedzieć ci, którzy pamiętają...

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

W najbliższą sobotę, 13 października, zapraszamy na sąsiedzkie spotkanie...

Poszukiwany dom dla dwóch psów

Poszukiwany dom dla dwóch psów

Nasza czytelniczka, przejęta losem dwóch psów, postanowiła się nimi...

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Już 22 i 23 września podczas Runmageddon przy Torze Motocrossowym Mysiadło...

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Odszedł wyjątkowy człowiek, Jerzy Boguta – prezes FC Lesznowola –...