Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Szarlotka z budyniem

Utworzone: niedziela, 16 września 2012 Autor: e. Źródło: e.

SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Nie wiem jak Wy, ale ja nie narzekam na sąsiadów (szczególne pozdrowienia dla tych najbliższych). Dużo by opowiadać, więc napiszę tylko, że zdecydowana większość z nich jest wyjątkowa.

Ostatnio koleżanka obdarowała mnie reklamówką wypełnioną Antonówkami. I choć w moim domu rzadko się je szarlotki, to ... postanowiłam upiec jedną. Biorąc pod uwagę fakt, że mój ślubny jabłka je tylko w postaci nieprzetworzonej, musiałam upiec coś nietypowego. Coś, co nie będzie się prezentowało jak typowe ciasto z jabłkami.

Wybór padł na szarlotkę z budyniem, zwaną również "Uśmiechem teściowej"- nie pytajcie mnie skąd ta nazwa. Nie mam bladego pojęcia. Zresztą kto by dbał o genezę tej nazwy ... tu przecież chodzi o smak i ... możliwość ukrycia jabłek.
Bo choć w ramach podziękowania za jabłuszka, obdaruje się koleżankę kawałkiem placka (mając nadzieję, że choć trochę będzie jej smakował ;-)), to nie ukrywajmy - sama nie zjem reszty (to mogłoby się skończyć źle dla mojego "siedzenia", a w konsekwencji dla wszelkiego rodzaju ciast z jabłkami).

Trzeba jakoś zachęcić domowników choć do skosztowania wypieku ;-).

Podchody się udały, nawet mój mąż powiedział, że TAKIE szarlotki mógłby polubić ...

Ciasto nie jest za słodkie (ja pomogłam moim kubkom smakowym docenić jego smak, posypując jego wierzch grubą warstwą cukru pudru), budyń skutecznie kamufluje kawałki owoców, a kruche ciasto - jest rzeczywiście kruche ...tak jak lubię. I choć to nie jest szarlotka mojej Babci, to na pewno "Uśmiech teściowej" będzie jeszcze gościł na naszym stole.

Przepis pochodzi z zeszytu "Ciasta domowe".

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła/margaryny*
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, z których jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek**
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy - opakowanie ok. 40 g) + 4 łyżki cukru***
  • cukier puder - do posypania
  • kilka łyżek bułki tartej

Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (ja wykorzystałam nieco większą) wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160°C, choć nie jest to konieczne). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).
Jabłka obrać, pokroić w ósemki (u mnie mała kostka), wyłożyć na ciasto.
Budynie ugotować wg. przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka, a na niego zetrzeć ciasto z zamrażarki.

Piec około 45 minut w temperaturze 200°C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

*     wykorzystałam 200 g masła i 50 g margaryny
**   u mnie 1,2 kg (po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych "ostało się" jedynie 660 g)
*** jeden budyń (zabrakło w moich zapasach) zastąpiłam 2 łyżkami mąki ziemniaczanej

   

Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: mniam
Dodano: środa, 19 września 2012
Palce lizać. Jak dla mnie najważniejsze jest to, że ciasto nie jest zbyt słodkie. To prawda, że wyglądem nie przypomina tradycyjnej szarlotki, mnie skojarzyło się z kremówką, ale jest od niej dużo ciekawsze w smaku :)
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Konkurs na Otwarcie sezonu food trucków w Piasecznie

Konkurs na Otwarcie sezonu food trucków w Piasecznie

10-12 maja (piątek, sobota, niedziela) skwer Stefana Kisielewskiego będzie...

Filmy wybrane na Piaseczyńskie Kino Plenerowe 2019

Filmy wybrane na Piaseczyńskie Kino Plenerowe 2019

W wyniku głosowania mieszkańców, poznaliśmy tytuły filmów, które...

Dzień Społeczeństwa Informacyjnego

Dzień Społeczeństwa Informacyjnego

Zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie – Dzień Społeczeństwa Informacyjnego...

Flis Festiwal czyli Jarmark Kultury Urzecza

Flis Festiwal czyli Jarmark Kultury Urzecza

W weekend, 11 i 12 maja w Gassach nad Wisłą w gminie Konstancin-Jeziorna...

II Piaseczyńska Noc Muzeów

II Piaseczyńska Noc Muzeów

18 maja 2019 roku zapraszamy na II PIASECZYŃSKA NOC MUZEÓW...

Koncert półfinałowy jubileuszowego 15. Festiwalu Zaczarowanej Piosenki

Koncert półfinałowy jubileuszowego 15. Festiwalu Zaczarowanej Piosenki

18 maja 2019 r., w Amfiteatrze Parku Zdrojowego w Konstancinie-Jeziornie,...

Dziennikarstwo obywatelskie

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...

Rozlicz swój PIT z korzyścią dla gminy w której mieszkasz

Rozlicz swój PIT z korzyścią dla gminy w której mieszkasz

Podatek od osób fizycznych (PIT) to ważne źródło dochodu Gminy i szansa na...

Promocja 0 zł na przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej

Promocja 0 zł na przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej

Szanowni Mieszkańcy! Wychodząc naprzeciw mieszkańcom Miasta i Gminy...

Pierwszy N-Park w aglomeracji warszawskiej

Pierwszy N-Park w aglomeracji warszawskiej

Na czwartek, 29 listopada tego roku, zaplanowane jest otwarcie N-Parku na...

Zaduszki konstancińskie

Zaduszki konstancińskie

Towarzystwo Miłośników Piękna i Zabytków Konstancina oraz Konstanciński...