Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Sernik z kawałkami czekolady na spodzie brownies

Utworzone: poniedziałek, 8 października 2012 Autor: e.

SERNIK Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY NA SPODZIE BROWNIES

Tym razem mam propozycję dla maniaków czekolady, która pojawia się tutaj jako polewa, rozdrobniona do kawałków, takiej wielkości jaką lubicie w masie serowej oraz jako dodatek do brownies. Bez wątpienia dominuje gorzka czekolada, ale jej zdecydowany smak postanowiłam złagodzić dodatkiem mlecznego łakocia. Ciasto ma zdecydowany smak, twaróg pięknie komponuje się z czekoladą, zarówno wizualnie (gra kontrastów), jak i smakowo. Spód brownies przy tym serniku to przysłowiowy strzał w dziesiątkę!

Jeśli lubicie zwarte, mocno czekoladowe serniki to propozycja zdecydowanie dla WAS. Ja ze swojej strony z czystym sumieniem polecam, podobnie jak Pani Dorota.

Na marginesie dodam, że ten sernik może śmiało zastąpić tort na urodzinowym stole! Zwłaszcza w domach, gdzie za nimi się nie przepada.
Oczywiście u nas chętnie zjemy torcik, ale z założenia po jednym kawałku ochota na niego nam przechodzi ... więc jeśli nie mamy się z kim tym wypiekiem podzielić, zastępujemy go innym, bardziej przyswajalnym przez nasze brzuchy i podniebienia ;-).

I żeby było jasne ... choć można sobie tłumaczyć, że nabiał jest zdrowy, a czekoladę podciągniemy pod owoce i warzywa ;-) (bo przecież OWOC kakaowca, to roślina ... a od niej to już rzut beretem do zdrowych warzyw) .. to nie miejcie złudzeń - ten sernik nie należy do dietetycznych!

Pocieszające jest to, że po małym kawałku będziecie "zaspokojeni" czekoladowo-sernikowo, a poza tym: nawet te osoby, które są na diecie, powinny od czasu do czasu zjeść coś słodkiego  ... więc dlaczego nie ma to być TEN sernik???

Składniki na spód brownies:

  • 115 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki*
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii**
  • 115 g mąki pszennej

Do garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuścić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Odłożyć do lekkiego przestudzenia.

Jajka (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę, miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.

Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 180 ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika.

Podczas gdy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie ( u mnie Piątnica)
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii**
  • 1 szklanka drobinek czekoladowych (chocolate chips), gorzkich lub mlecznych (około 150 g)***

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera utrzeć ser z jajkami i białkami, dodać cukier, dalej ucierając. Wlać śmietanę kremówkę, pastę waniliową lub ekstrakt, zmiksować tylko do połączenia składników. Wsypać drobinki czekoladowe i lekko wymieszać.

Masę serową wylać na upieczony spód brownies (może być ciepły). Wyrównać.

Piec przez około 1,5 h w temperaturze 130 ºC, bez termoobiegu, w kąpieli wodnej****, do momentu, gdy powierzchnia sernika będzie ścięta (dotykając sernik patyczkiem).***** Wyjąć, przełożyć na kratkę, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady gorzkiej, 
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 40 g masła

Czekolady (połamane) i masło umieścić w szklanej lub metalowej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu. Kiedy składniki się połączą, zdjąć miseczkę znad pary, od razu polać zimny sernik (polewa szybciej zastygnie na zimnym serniku).

* używam czekolady z zawartością min. 77% miazgi kakaowej

** zastąpiłam cukrem z prawdziwą wanilią

*** u mnie pokrojona czekolada (niestety opadła w większości na spód z brownies, ale przecież to nie ma wpływu na smak sernika :-))

**** poziom niżej (pod sernikiem) w piekarniku stawiam naczynie żaroodporne z wrzącą wodą

***** nowa metoda pieczenia serników polecana przez Dana Leparda; sernik pieczemy w niższej temperaturze, dłużej, dzięki temu nie pęka (a przynajmniej nie powinien). 

SMACZNEGO!


Komentarze

Liczba komentarzy: 2
gość: stewa
Dodano: czwartek, 11 października 2012
mniam -czuje się zainspirowana :)
1
gość: olka
Dodano: czwartek, 11 października 2012
Szkoda ze nie mam piekarnika ;/
może byś mogła coś tu wrzucić gdzie nie potrzebujemy używać piekarnika? thx
2
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Aktualizacja - Zamknięcie skrzyżowania ulicy Dworcowej z Jana Pawła II od 1 października

Aktualizacja - Zamknięcie skrzyżowania ulicy Dworcowej z Jana Pawła II od 1 października

1 października nastąpi całkowite zamknięcie jednego z najważniejszych...

Gala Kickboxingu Piaseczno Fight Night VIII 2019

Gala Kickboxingu Piaseczno Fight Night VIII 2019

5 października 2019 roku o godz. 19.00 odbędzie się Gala Kickboxingu...

Wtorek Jazzowy – Milo Kurtis Ensamble

Wtorek Jazzowy – Milo Kurtis Ensamble

22 października 2019 roku odbędzie się koncert Milo Kurtis Ensamble, w...

MARATON Z PIĘKNĄ HISTORIĄ

MARATON Z PIĘKNĄ HISTORIĄ

W minioną sobotę setki zawodniczek i zawodników ścigały się na rowerach...

Nostalgiczny Pociąg Specjalny w Piasecznie

Nostalgiczny Pociąg Specjalny w Piasecznie

17 października 2019 roku do Piaseczna przybędzie NOSTALGICZNY POCIĄG...

WTOREK Z SATYRĄ – KABARET O.T.T.O

WTOREK Z SATYRĄ – KABARET O.T.T.O

5 października 2019 r. o godz. 20:00 Centrum Kultury zaprasza na WTOREK...

Dziennikarstwo obywatelskie

Dzień Bezpiecznego Komputera

Dzień Bezpiecznego Komputera

19 października 2019 r. o godz. 11.00 Biblioteka Publiczna w Piasecznie i...

Gdzie na niedzielny obiad poza domem?

Gdzie na niedzielny obiad poza domem?

Niedzielny obiad to doskonała okazja do rodzinnego spotkania poza domem....

Aktualizacja - Zamknięcie skrzyżowania ulicy Dworcowej z Jana Pawła II od 1 października

Aktualizacja - Zamknięcie skrzyżowania ulicy Dworcowej z Jana Pawła II od 1 października

1 października nastąpi całkowite zamknięcie jednego z najważniejszych...

CZY WIDZIELIŚCIE JUŻ ZMIANY? ZAPRASZAMY NA DNI OTWARTE 28 WRZEŚNIA

CZY WIDZIELIŚCIE JUŻ ZMIANY? ZAPRASZAMY NA DNI OTWARTE 28 WRZEŚNIA

AM! To pierwsze słowo, które kierujemy do małego dziecka karmiąc je i...

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...