Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Puszyste bułeczki

Utworzone: poniedziałek, 29 października 2012 Autor: e.

PUSZYSTE BUŁECZKI

Choć chyba powinnam napisać puszyste, maślane bułeczki! Niesamowicie mięciutkie i delikatne. Można je przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Pełna dowolność! Ale przecież o to chodzi, by przepis był prosty i nie przysparzał kłopotów, a tym samym nie zniechęcał do częstszego zaglądania do "domowej piekarni". 

Zwłaszcza, że na pewno zadowoli wszystkich domowników. Zarówno piekarza, jak i konsumentów. Moje dzieciaki są zachwycone, gdy piekę je w "słodkiej" wersji z kawałkami czekolady i rodzynkami. Zresztą nie tylko one ... gdyż to dla nas miłe wspomnienie wakacji na Pomorzu. 

Ślubny ze słodkich bułek (nie mylić z drożdżówkami) wybiera czekoladę, w wersji prosto od świstaka. Dla niego słodkie bułki na śniadanie są praktycznie niejadalne. Na szczęście wersja wytrawna tych puszystych kuleczek bardzo mu odpowiada.

Polecam i Wam do wypróbowania!!!

Przepis w oryginale znajdziecie na tej stronie.

Składniki na 12 - 16 bułek*:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 115 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru (moim zdaniem za dużo! w wersji wytrawnej zmniejszyłabym do 2 łyżek; u mnie cukier zastąpiony miodem)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)
  • 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych

Ponadto:

  • jajko roztrzepane z łyżką mleka (do posmarowania)

Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut.

W przypadku użycia drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką. Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części (w zależności od preferowanej wielkości). Bułeczki wyłożyć na blaszke, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.

Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.

SMACZNEGO!

* ja z podanych proporcji wyrobiłam 12 bułeczek (w oryginalnym przepisie 13-16)

UWAGA! Bułeczki po uformowaniu (ale przed drugim rośnięciem) można przykryć dokładnie folią i włożyć do lodówki, upiec kolejnego dnia; można je również zamrozić - do 30 dni. W przypadku zamrożenia, należy je wyjąć w dniu pieczenia do temperatury pokojowej, kiedy się ocieplą i podwoją objętość - piec.


Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: monia
Dodano: czwartek, 8 listopada 2012
fajne!!!
a kiedy kolejny sernik???
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

Podczas tego wyjątkowego koncertu artyści zaprezentują najpiękniejsze...

Queen akustycznie. Przedsprzedaż biletów na koncert

Queen akustycznie. Przedsprzedaż biletów na koncert

3 września 2019 r. godz. 19.00 GOK Lesznowola zaprasza na koncert pt. "Queen...

Zapraszamy na garażówkę

Zapraszamy na garażówkę

W sobotę 14 września już po raz drugi zapraszamy Mieszkańców gminy na...

Gdzie w Warszawie i okolicach będzie można zrobić zakupy w ciszy?

Gdzie w Warszawie i okolicach będzie można zrobić zakupy w ciszy?

Centrum Handlowe Auchan Piaseczno, Galeria Łomianki oraz Centrum Handlowe...

Poszukujemy mężczyzny podejrzewanego o oszustwo na tzw. "Blika"

Poszukujemy mężczyzny podejrzewanego o oszustwo na tzw. "Blika"

Przestępcy wykradają dane do kont na profilach społecznościowych, logują...

XV JARMARK PIASECZYŃSKI Sploty piaseczyńskich historii

XV JARMARK PIASECZYŃSKI Sploty piaseczyńskich historii

15 września 2019 w godzinach 12.00 - 19.00, Centrum Kultury w Piasecznie...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...