Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Sernik orzechowy

Utworzone: poniedziałek, 26 listopada 2012 Autor: e.

SERNIK ORZECHOWY

To mój ulubiony sernik, choć często biję się z myślami, czy nie stawiam go na równi z sernikiem z białą czekoladą! Jest tak dobry, że bez kompleksów możecie go przygotować na świąteczne, czy urodzinowe przyjęcie! 

Warstwa orzechowa dodaje wykwintności temu wypiekowi i choć pewnie mogłaby zaistnieć samodzielnie, to efekt połączenia twarogu i orzechów - jest nieziemski.

Gwarantuje Wam, że goście - niezależnie od wieku ... będą zachwyceni! Przygotujcie sobie "wersję pisaną" tudzież "drukowaną" przepisu, bo szanowni konsumenci na pewno będą o nią prosili Wink

... ale to przede wszystkim Wy będziecie mogli sobie usiąść przy filiżance kawy i "rozsmakować się" w tym przepysznym serniku, nie będę sugerować obrazów jakie pojawią się w Waszych głowach po zamknięciu oczu, ale na pewno mogę powiedzieć, że będą przyjemne Smile

To sernik, który najzwyczajniej w świecie musicie upiec! 

Składniki na spód:

  • 1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive (u mnie sasanki)
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła

Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.

Składniki na masę orzechową:

  • 2/3 szklanki golden syrup'u (u mnie miód)
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżka ciemnego, brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier waniliowy z prawdziwą wanilią)

Wszystkie składniki wymieszać, ciągle mieszając - gotować 8 - 10 minut, do zgęstnienia. Wylać na podpieczony spód i odstawić.

Składniki na masę serową:

  • 750 g sera śmietankowego (używam "wiaderkowego" Piątnicy)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie, jak wcześniej cukier waniliowy z prawdziwą wanilią)

Do twarożku dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka (wbijać pojedynczo) i miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić.

Przed podaniem trzymam w lodówce przez całą noc (choć wg. oryginalnego przepisu, wystarczą 4h chłodzenia).

SMACZNEGO!


Komentarze

Liczba komentarzy: 4
gość: magda
Dodano: poniedziałek, 31 grudnia 2012
wyglada smakowicie, u mnie juz upieczony, ale z czego ta polewa???
1
gość: e,
Dodano: poniedziałek, 31 grudnia 2012
U mnie z samodzielnie przygotowanej masy kajmakowej (jak widzisz niezbyt gęstej).
2
gość: magig
Dodano: poniedziałek, 16 września 2013
Przepyszny. Kosztowałam. Czy polewa to tylko masa toffi, czy własnego wymysłu?
3
gość: e.
Dodano: poniedziałek, 16 września 2013
Cieszę się, że smakował :-)

Polewa na zdjęciu, to masa kajmakowa (również do znalezienia wśród przepisów w moim ecie-pecie)
4
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Góry mają już swojego ELIMINATORA, przyszedł czas na wodę. Już 13 maja...

Housepital Festival

Housepital Festival

26 maja zapraszamy na święto muzyki klubowej na miejskim rynku.– Otwieramy...

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

Oddalona od Warszawy o zaledwie 20 km Góra Kalwaria na mapie LOTTO Poland Bike...

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Wydarzenie odbędzie się 19 i 20 maja na zabytkowej stacji kolei wąskotorowej...

Majowy konkurs z YES

Majowy konkurs z YES

Maj to niewątpliwie piękny, wiosenny miesiąc. Przyroda intensywnie...

Dzień Energii w Piasecznie

Dzień Energii w Piasecznie

27 maja zapraszamy na rynek miejski w Piasecznie, gdzie w godzinach od 10.00 do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Od 24 maja 2018 roku rusza przebudowa ulicy Szkolnej w Piasecznie. Prace będą...

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Produkowanie mebli stało się naszą pasją. Oferowane przez nas produkty...

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

W niedzielę, 20 maja 2018 r. w godz. 11.00 -17.00 odbędzie się Targ...

Rewia smaków w Piasecznie

Rewia smaków w Piasecznie

W dniach od 4-6 maja 2018 r. na terenie miasta Piaseczna, przy współpracy...

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Biblioteka w Józefosławiu tworzy cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa...