Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Sernik orzechowy

Utworzone: poniedziałek, 26 listopada 2012 Autor: e.

SERNIK ORZECHOWY

To mój ulubiony sernik, choć często biję się z myślami, czy nie stawiam go na równi z sernikiem z białą czekoladą! Jest tak dobry, że bez kompleksów możecie go przygotować na świąteczne, czy urodzinowe przyjęcie! 

Warstwa orzechowa dodaje wykwintności temu wypiekowi i choć pewnie mogłaby zaistnieć samodzielnie, to efekt połączenia twarogu i orzechów - jest nieziemski.

Gwarantuje Wam, że goście - niezależnie od wieku ... będą zachwyceni! Przygotujcie sobie "wersję pisaną" tudzież "drukowaną" przepisu, bo szanowni konsumenci na pewno będą o nią prosili Wink

... ale to przede wszystkim Wy będziecie mogli sobie usiąść przy filiżance kawy i "rozsmakować się" w tym przepysznym serniku, nie będę sugerować obrazów jakie pojawią się w Waszych głowach po zamknięciu oczu, ale na pewno mogę powiedzieć, że będą przyjemne Smile

To sernik, który najzwyczajniej w świecie musicie upiec! 

Składniki na spód:

  • 1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive (u mnie sasanki)
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła

Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.

Składniki na masę orzechową:

  • 2/3 szklanki golden syrup'u (u mnie miód)
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżka ciemnego, brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier waniliowy z prawdziwą wanilią)

Wszystkie składniki wymieszać, ciągle mieszając - gotować 8 - 10 minut, do zgęstnienia. Wylać na podpieczony spód i odstawić.

Składniki na masę serową:

  • 750 g sera śmietankowego (używam "wiaderkowego" Piątnicy)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie, jak wcześniej cukier waniliowy z prawdziwą wanilią)

Do twarożku dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka (wbijać pojedynczo) i miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić.

Przed podaniem trzymam w lodówce przez całą noc (choć wg. oryginalnego przepisu, wystarczą 4h chłodzenia).

SMACZNEGO!


Komentarze

Liczba komentarzy: 4
gość: magda
Dodano: poniedziałek, 31 grudnia 2012
wyglada smakowicie, u mnie juz upieczony, ale z czego ta polewa???
1
gość: e,
Dodano: poniedziałek, 31 grudnia 2012
U mnie z samodzielnie przygotowanej masy kajmakowej (jak widzisz niezbyt gęstej).
2
gość: magig
Dodano: poniedziałek, 16 września 2013
Przepyszny. Kosztowałam. Czy polewa to tylko masa toffi, czy własnego wymysłu?
3
gość: e.
Dodano: poniedziałek, 16 września 2013
Cieszę się, że smakował :-)

Polewa na zdjęciu, to masa kajmakowa (również do znalezienia wśród przepisów w moim ecie-pecie)
4
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Aktualizacja - Zamknięcie skrzyżowania ulicy Dworcowej z Jana Pawła II od 1 października

Aktualizacja - Zamknięcie skrzyżowania ulicy Dworcowej z Jana Pawła II od 1 października

1 października nastąpi całkowite zamknięcie jednego z najważniejszych...

Gala Kickboxingu Piaseczno Fight Night VIII 2019

Gala Kickboxingu Piaseczno Fight Night VIII 2019

5 października 2019 roku o godz. 19.00 odbędzie się Gala Kickboxingu...

Wtorek Jazzowy – Milo Kurtis Ensamble

Wtorek Jazzowy – Milo Kurtis Ensamble

22 października 2019 roku odbędzie się koncert Milo Kurtis Ensamble, w...

MARATON Z PIĘKNĄ HISTORIĄ

MARATON Z PIĘKNĄ HISTORIĄ

W minioną sobotę setki zawodniczek i zawodników ścigały się na rowerach...

Nostalgiczny Pociąg Specjalny w Piasecznie

Nostalgiczny Pociąg Specjalny w Piasecznie

17 października 2019 roku do Piaseczna przybędzie NOSTALGICZNY POCIĄG...

WTOREK Z SATYRĄ – KABARET O.T.T.O

WTOREK Z SATYRĄ – KABARET O.T.T.O

5 października 2019 r. o godz. 20:00 Centrum Kultury zaprasza na WTOREK...

Dziennikarstwo obywatelskie

Dzień Bezpiecznego Komputera

Dzień Bezpiecznego Komputera

19 października 2019 r. o godz. 11.00 Biblioteka Publiczna w Piasecznie i...

Gdzie na niedzielny obiad poza domem?

Gdzie na niedzielny obiad poza domem?

Niedzielny obiad to doskonała okazja do rodzinnego spotkania poza domem....

Aktualizacja - Zamknięcie skrzyżowania ulicy Dworcowej z Jana Pawła II od 1 października

Aktualizacja - Zamknięcie skrzyżowania ulicy Dworcowej z Jana Pawła II od 1 października

1 października nastąpi całkowite zamknięcie jednego z najważniejszych...

CZY WIDZIELIŚCIE JUŻ ZMIANY? ZAPRASZAMY NA DNI OTWARTE 28 WRZEŚNIA

CZY WIDZIELIŚCIE JUŻ ZMIANY? ZAPRASZAMY NA DNI OTWARTE 28 WRZEŚNIA

AM! To pierwsze słowo, które kierujemy do małego dziecka karmiąc je i...

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...