Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Sernik orzechowy

Utworzone: poniedziałek, 26 listopada 2012 Autor: e.

SERNIK ORZECHOWY

To mój ulubiony sernik, choć często biję się z myślami, czy nie stawiam go na równi z sernikiem z białą czekoladą! Jest tak dobry, że bez kompleksów możecie go przygotować na świąteczne, czy urodzinowe przyjęcie! 

Warstwa orzechowa dodaje wykwintności temu wypiekowi i choć pewnie mogłaby zaistnieć samodzielnie, to efekt połączenia twarogu i orzechów - jest nieziemski.

Gwarantuje Wam, że goście - niezależnie od wieku ... będą zachwyceni! Przygotujcie sobie "wersję pisaną" tudzież "drukowaną" przepisu, bo szanowni konsumenci na pewno będą o nią prosili Wink

... ale to przede wszystkim Wy będziecie mogli sobie usiąść przy filiżance kawy i "rozsmakować się" w tym przepysznym serniku, nie będę sugerować obrazów jakie pojawią się w Waszych głowach po zamknięciu oczu, ale na pewno mogę powiedzieć, że będą przyjemne Smile

To sernik, który najzwyczajniej w świecie musicie upiec! 

Składniki na spód:

  • 1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive (u mnie sasanki)
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła

Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.

Składniki na masę orzechową:

  • 2/3 szklanki golden syrup'u (u mnie miód)
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżka ciemnego, brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier waniliowy z prawdziwą wanilią)

Wszystkie składniki wymieszać, ciągle mieszając - gotować 8 - 10 minut, do zgęstnienia. Wylać na podpieczony spód i odstawić.

Składniki na masę serową:

  • 750 g sera śmietankowego (używam "wiaderkowego" Piątnicy)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie, jak wcześniej cukier waniliowy z prawdziwą wanilią)

Do twarożku dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka (wbijać pojedynczo) i miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić.

Przed podaniem trzymam w lodówce przez całą noc (choć wg. oryginalnego przepisu, wystarczą 4h chłodzenia).

SMACZNEGO!


Komentarze

Liczba komentarzy: 4
gość: magda
Dodano: poniedziałek, 31 grudnia 2012
wyglada smakowicie, u mnie juz upieczony, ale z czego ta polewa???
1
gość: e,
Dodano: poniedziałek, 31 grudnia 2012
U mnie z samodzielnie przygotowanej masy kajmakowej (jak widzisz niezbyt gęstej).
2
gość: magig
Dodano: poniedziałek, 16 września 2013
Przepyszny. Kosztowałam. Czy polewa to tylko masa toffi, czy własnego wymysłu?
3
gość: e.
Dodano: poniedziałek, 16 września 2013
Cieszę się, że smakował :-)

Polewa na zdjęciu, to masa kajmakowa (również do znalezienia wśród przepisów w moim ecie-pecie)
4
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Karawana rusza na Mazowsze

Karawana rusza na Mazowsze

Jak co roku w okresie letnim na Mazowsze wyrusza Karawana. Wędrujący Festiwal...

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

Podczas tego wyjątkowego koncertu artyści zaprezentują najpiękniejsze...

BOULE W konstancińskim PARKU

BOULE W konstancińskim PARKU

Zapraszamy na letni cykl zawodów w boule. Zapewniamy sprzęt i wsparcie...

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

W niedzielę, 11 sierpnia, godz. 17.00 Konstanciński Dom Kultury zaprasza na...

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

15 sierpnia 2019 roku z okazji Święta Wojska Polskiego w amfiteatrze...

Kino plenerowe w amfiteatrze

Kino plenerowe w amfiteatrze

W piątkowe wieczory lipca i sierpnia Konstanciński Dom Kultury zaprasza do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...