Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Beza dacquoise z orzechami i daktylami

Utworzone: poniedziałek, 10 grudnia 2012 Autor: e.

BEZA DACQUOISE Z ORZECHAMI I DAKTYLAMI

Dziś mam propozycję dla wszystkich amatorów słodkości z cukierni Adama Sowy. Choć nie jest to oryginalny przepis od tego cukiernika, to myślę, że z powodzeniem zaskarbi sobie Wasze ... serca.

Przepis Margarytki, który był dla mnie inspiracją, to recepta na wykonanie tortu dacquoise. Niestety ja, nie mogąc się zdecydować na wersję bakaliową, tudzież czekoladową bezy, postanowiłam upiec 2 oddzielne ciastka, które zaspokoiły moją chwilową zachciankę.

Wam polecam, na początek, wykonanie wersji proponowanej przeze mnie. Jestem przekonana, że beza zniknie w oka mgnieniu i nabierzecie ochoty na tort (podwójna ilość składników). Wystarczy, że 2 bezowe krążki połączycie ze sobą kremem i będziecie mogli się cieszyć tortem w bardzo oryginalnym kształcie. Dzięki temu, że masy z białek nie ograniczacie formą, za każdym razem Wasz torcik będzie wyglądał inaczej.

Dla tych, którzy nie mieli okazji rozsmakowywać się w słodkościach proponowanych przez wyżej wymienioną cukiernię, nadmienię tylko, że to połączenie słodkiej bezy, kremu kajmakowego i bakalii. Krem dodaje bezie lekkości.  Słodka, sycąca, ale ...  to też działa na naszą korzyść, gdyż nie zjemy jej zbyt dużo podczas jednego, kawowego posiedzenia ze znajomymi czy rodziną.

Polecam zarówno na spotkanie z przyjaciółką, jak i na rodzinną uroczystość. 

Składniki na 1 blat bezowy:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru trzcinowego demerara
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • szczypta soli
  • 4 suszone daktyle

Pieczenie bezy zacząć od przygotowania papieru do pieczenia. Od dna tortownicy (23 cm średnicy) odrysować koło, papier ułożyć na blaszce. Daktyle do bezy pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijać do chwili, aż masa zacznie błyszczeć. Dodać pokrojone daktyle, wymieszać i wyłożyć na przygotowany papier.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc do wystygnięcia.

Składniki na krem:

  • 125 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 75 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche) lub przygotowanej samodzielnie
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 5 daktyli

Orzechy* i daktyle posiekać na małe kawałki.

Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę kajmakową, wymieszać łyżką (lub mikserem na małych obrotach) na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć (pamiętając by śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać.

Na krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem i przyozdobić wedle uznania - u mnie pokrojone "Krówki", ale myślę, że ułożone na środku daktyle i orzechy, będą się prezentować smakowicie i dekadencko :-).

SMACZNEGO!

* nie obierałam orzechów ze skórki, obsmażyłam je w miodzie (krótko) na patelni. 

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Życzenia Wesołych Świąt Wielkanocnych

Życzenia Wesołych Świąt Wielkanocnych

Zdrowych, radosnych Świąt Wielkiej Nocy...

Blood Brothers Run

Blood Brothers Run

Bieg Blood Brothers Run odbędzie się w sobotę 6 kwietnia 2019 r. w...

Polska Orkiestra SINFONIA IUVENTUS w Górze Kalwarii

Polska Orkiestra SINFONIA IUVENTUS w Górze Kalwarii

Takiego wydarzenia u nas jeszcze nie było! 7 kwietnia 2019 r. w Górze...

Spotkanie z Anną Kasiuk

Spotkanie z Anną Kasiuk

10 kwietnia 2019 r. Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy Piaseczno zapraszama na...

Zamknięcie ul. Geodetów – od Tenisowej do Julianowskiej

Zamknięcie ul. Geodetów – od Tenisowej do Julianowskiej

Wykonawca robót firma FalBruk Sp. z o.o. Sk. informuje, że od dnia 10...

Wiosenna garażówka w Lesznowoli

Wiosenna garażówka w Lesznowoli

W niedzielę 7 kwietnia zapraszamy Mieszkańców gminy na organizowaną po raz...

Dziennikarstwo obywatelskie

Rozlicz swój PIT z korzyścią dla gminy w której mieszkasz

Rozlicz swój PIT z korzyścią dla gminy w której mieszkasz

Podatek od osób fizycznych (PIT) to ważne źródło dochodu Gminy i szansa na...

Promocja 0 zł na przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej

Promocja 0 zł na przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej

Szanowni Mieszkańcy! Wychodząc naprzeciw mieszkańcom Miasta i Gminy...

Pierwszy N-Park w aglomeracji warszawskiej

Pierwszy N-Park w aglomeracji warszawskiej

Na czwartek, 29 listopada tego roku, zaplanowane jest otwarcie N-Parku na...

Zaduszki konstancińskie

Zaduszki konstancińskie

Towarzystwo Miłośników Piękna i Zabytków Konstancina oraz Konstanciński...

STO lat niepodległości na płycie

STO lat niepodległości na płycie

Młodzi hip-hopowcy z Góry Kalwarii nagrali płytę z okazji 100-lecia...