Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Beza dacquoise z orzechami i daktylami

Utworzone: poniedziałek, 10 grudnia 2012 Autor: e.

BEZA DACQUOISE Z ORZECHAMI I DAKTYLAMI

Dziś mam propozycję dla wszystkich amatorów słodkości z cukierni Adama Sowy. Choć nie jest to oryginalny przepis od tego cukiernika, to myślę, że z powodzeniem zaskarbi sobie Wasze ... serca.

Przepis Margarytki, który był dla mnie inspiracją, to recepta na wykonanie tortu dacquoise. Niestety ja, nie mogąc się zdecydować na wersję bakaliową, tudzież czekoladową bezy, postanowiłam upiec 2 oddzielne ciastka, które zaspokoiły moją chwilową zachciankę.

Wam polecam, na początek, wykonanie wersji proponowanej przeze mnie. Jestem przekonana, że beza zniknie w oka mgnieniu i nabierzecie ochoty na tort (podwójna ilość składników). Wystarczy, że 2 bezowe krążki połączycie ze sobą kremem i będziecie mogli się cieszyć tortem w bardzo oryginalnym kształcie. Dzięki temu, że masy z białek nie ograniczacie formą, za każdym razem Wasz torcik będzie wyglądał inaczej.

Dla tych, którzy nie mieli okazji rozsmakowywać się w słodkościach proponowanych przez wyżej wymienioną cukiernię, nadmienię tylko, że to połączenie słodkiej bezy, kremu kajmakowego i bakalii. Krem dodaje bezie lekkości.  Słodka, sycąca, ale ...  to też działa na naszą korzyść, gdyż nie zjemy jej zbyt dużo podczas jednego, kawowego posiedzenia ze znajomymi czy rodziną.

Polecam zarówno na spotkanie z przyjaciółką, jak i na rodzinną uroczystość. 

Składniki na 1 blat bezowy:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru trzcinowego demerara
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • szczypta soli
  • 4 suszone daktyle

Pieczenie bezy zacząć od przygotowania papieru do pieczenia. Od dna tortownicy (23 cm średnicy) odrysować koło, papier ułożyć na blaszce. Daktyle do bezy pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijać do chwili, aż masa zacznie błyszczeć. Dodać pokrojone daktyle, wymieszać i wyłożyć na przygotowany papier.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc do wystygnięcia.

Składniki na krem:

  • 125 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 75 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche) lub przygotowanej samodzielnie
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 5 daktyli

Orzechy* i daktyle posiekać na małe kawałki.

Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę kajmakową, wymieszać łyżką (lub mikserem na małych obrotach) na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć (pamiętając by śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać.

Na krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem i przyozdobić wedle uznania - u mnie pokrojone "Krówki", ale myślę, że ułożone na środku daktyle i orzechy, będą się prezentować smakowicie i dekadencko :-).

SMACZNEGO!

* nie obierałam orzechów ze skórki, obsmażyłam je w miodzie (krótko) na patelni. 

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Góry mają już swojego ELIMINATORA, przyszedł czas na wodę. Już 13 maja...

Housepital Festival

Housepital Festival

26 maja zapraszamy na święto muzyki klubowej na miejskim rynku.– Otwieramy...

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

Oddalona od Warszawy o zaledwie 20 km Góra Kalwaria na mapie LOTTO Poland Bike...

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Wydarzenie odbędzie się 19 i 20 maja na zabytkowej stacji kolei wąskotorowej...

Majowy konkurs z YES

Majowy konkurs z YES

Maj to niewątpliwie piękny, wiosenny miesiąc. Przyroda intensywnie...

Dzień Energii w Piasecznie

Dzień Energii w Piasecznie

27 maja zapraszamy na rynek miejski w Piasecznie, gdzie w godzinach od 10.00 do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Od 24 maja 2018 roku rusza przebudowa ulicy Szkolnej w Piasecznie. Prace będą...

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Produkowanie mebli stało się naszą pasją. Oferowane przez nas produkty...

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

W niedzielę, 20 maja 2018 r. w godz. 11.00 -17.00 odbędzie się Targ...

Rewia smaków w Piasecznie

Rewia smaków w Piasecznie

W dniach od 4-6 maja 2018 r. na terenie miasta Piaseczna, przy współpracy...

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Biblioteka w Józefosławiu tworzy cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa...