Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Beza dacquoise z orzechami i daktylami

Utworzone: poniedziałek, 10 grudnia 2012 Autor: e.

BEZA DACQUOISE Z ORZECHAMI I DAKTYLAMI

Dziś mam propozycję dla wszystkich amatorów słodkości z cukierni Adama Sowy. Choć nie jest to oryginalny przepis od tego cukiernika, to myślę, że z powodzeniem zaskarbi sobie Wasze ... serca.

Przepis Margarytki, który był dla mnie inspiracją, to recepta na wykonanie tortu dacquoise. Niestety ja, nie mogąc się zdecydować na wersję bakaliową, tudzież czekoladową bezy, postanowiłam upiec 2 oddzielne ciastka, które zaspokoiły moją chwilową zachciankę.

Wam polecam, na początek, wykonanie wersji proponowanej przeze mnie. Jestem przekonana, że beza zniknie w oka mgnieniu i nabierzecie ochoty na tort (podwójna ilość składników). Wystarczy, że 2 bezowe krążki połączycie ze sobą kremem i będziecie mogli się cieszyć tortem w bardzo oryginalnym kształcie. Dzięki temu, że masy z białek nie ograniczacie formą, za każdym razem Wasz torcik będzie wyglądał inaczej.

Dla tych, którzy nie mieli okazji rozsmakowywać się w słodkościach proponowanych przez wyżej wymienioną cukiernię, nadmienię tylko, że to połączenie słodkiej bezy, kremu kajmakowego i bakalii. Krem dodaje bezie lekkości.  Słodka, sycąca, ale ...  to też działa na naszą korzyść, gdyż nie zjemy jej zbyt dużo podczas jednego, kawowego posiedzenia ze znajomymi czy rodziną.

Polecam zarówno na spotkanie z przyjaciółką, jak i na rodzinną uroczystość. 

Składniki na 1 blat bezowy:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru trzcinowego demerara
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • szczypta soli
  • 4 suszone daktyle

Pieczenie bezy zacząć od przygotowania papieru do pieczenia. Od dna tortownicy (23 cm średnicy) odrysować koło, papier ułożyć na blaszce. Daktyle do bezy pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Białka wlać do suchej miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, dodać 1 łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy już cały cukier znajdzie się w misce ubijać do chwili, aż masa zacznie błyszczeć. Dodać pokrojone daktyle, wymieszać i wyłożyć na przygotowany papier.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc do wystygnięcia.

Składniki na krem:

  • 125 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 75 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche) lub przygotowanej samodzielnie
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 5 daktyli

Orzechy* i daktyle posiekać na małe kawałki.

Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę kajmakową, wymieszać łyżką (lub mikserem na małych obrotach) na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć (pamiętając by śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać.

Na krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem i przyozdobić wedle uznania - u mnie pokrojone "Krówki", ale myślę, że ułożone na środku daktyle i orzechy, będą się prezentować smakowicie i dekadencko :-).

SMACZNEGO!

* nie obierałam orzechów ze skórki, obsmażyłam je w miodzie (krótko) na patelni. 

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Skok Na Hip Hop - relacja

Skok Na Hip Hop - relacja

Druga odsłona Hip Hop Festiwalu za nami. 8 lipca 2018 r. Targowisko Grappa...

Muzyka na skwerze – Bossa Norkah

Muzyka na skwerze – Bossa Norkah

W tym roku, aby ożywić nowo zrewitalizowany skwer Kisiela w Piasecznie,...

Muzyka na skwerze – Enerjazzer

Muzyka na skwerze – Enerjazzer

W tym roku, aby ożywić nowo zrewitalizowany skwer Kisiela w Piasecznie,...

Bajki dla dzieci przez całe wakacje

Bajki dla dzieci przez całe wakacje

W wakacje zapraszamy na rodzinne spotkania z teatrem, czyli bajki dla dzieci...

Konkurs na Logo Gminy Piaseczno

Konkurs na Logo Gminy Piaseczno

Urząd Miasta i Gminy ogłosił konkurs na opracowanie logo i logotypu...

Pyton tygrysi na wolności?

Pyton tygrysi na wolności?

W dniu 07.07.2018 r. Służba Ochrony i Ratowania Zwierząt Animal Rescue...

Dziennikarstwo obywatelskie

Wakacje z eksperymentami

Wakacje z eksperymentami

Wspólne eksperymentowanie i odkrywanie tajemnic otaczającego świata przynosi...

Wakacje z programowaniem

Wakacje z programowaniem

Celem półkolonii jest nauka programowania w formie zabawy. Podczas...

Remont placu zabaw przy Kusocińskiego

Remont placu zabaw przy Kusocińskiego

Od 11 czerwca 2018 roku rozpoczęły się prace remontowo-budowlane na placu...

Zgarnij gadżet kibica!

Zgarnij gadżet kibica!

Już wkrótce czekają nas zmagania sportowe i wielkie emocje związane z...

Wakacje Roboteco i Madlabs

Wakacje Roboteco i Madlabs

Tradycyjnie w te wakacje odbędzie się kolejna edycja półkolonii z Roboteco...