Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Czekoladowa Pavlova II

Utworzone: wtorek, 25 grudnia 2012 Autor: e.

CZEKOLADOWA PAVLOVA II

Dziś pierwszy dzień Świąt. Z założenia powinnam Was tu zasypywać przepisami na makowce, pierniki, babki, świąteczne muffinki czy paszteciki. Na swoje wytłumaczenie mogę tylko napisać, że piernik był pyyyszny, a babeczki niesamowite itd. ...  w przedświątecznym zabieganiu nie było czasu na robienie zdjęć, garnki wzywały ...

Zresztą Wasze stoły na pewno są zastawione ulubionymi ciastami i tortami, więc ja ze swojej strony obiecuję sukcesywnie zamieszczać tu kolejne przepisy, które będziecie mogli wykorzystać na kolejne Śwęta, uroczystości czy spotkania przy kawie.

Może okaże się, że któraś z moich propozycji przypadnie Wam na tyle do gustu, by podzielić się nią z bliskimi przy wspólnym stole.

Poza tym, na pewno zgodzicie się ze mną, że interesująco jest gdy smak piątego makowca, czy czwartego piernika można przełamać czymś niestandardowym. Na przykład czekoladową Pavlovą. Zakładam, że Wasi świąteczni goście będą mile zaskoczeni.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
  • 50 g gorzkiej, posiekanej czekolady

Białka ubić na sztywną pianę, cukier dodawać powoli - najlepiej po 1 łyżce, dalej ubijając. Nastepnie przesiać i wmiksować kakao, dodać łyżeczkę octu i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.

Na papierze do pieczenia narysować około 23-centymetrowy okrąg. Wyłożyć na niego bezę i wygładzić wierzch i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, zmniejszając temperaturę do 150ºC. Piec 1 godzinę 15 minut. Gotowa powinna wygladać na chrupiącą na brzegach i suchą na górze. W środku jest jednak miękka, wręcz ciągnąca. Studzić w uchylonym piekarniku, przełożyć na płaski talerz.

Składniki na krem:

  • 125 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 75 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche) lub przygotowanej samodzielnie

Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę kajmakową, wymieszać łyżką (lub mikserem na małych obrotach) na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć (pamiętając by śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). 

Na krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem i przyozdobić wedle uznania - u mnie starta, gorzka czekolada (taka jaką widzicie tutaj)

SMACZNEGO!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Góry mają już swojego ELIMINATORA, przyszedł czas na wodę. Już 13 maja...

Housepital Festival

Housepital Festival

26 maja zapraszamy na święto muzyki klubowej na miejskim rynku.– Otwieramy...

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

Oddalona od Warszawy o zaledwie 20 km Góra Kalwaria na mapie LOTTO Poland Bike...

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Wydarzenie odbędzie się 19 i 20 maja na zabytkowej stacji kolei wąskotorowej...

Majowy konkurs z YES

Majowy konkurs z YES

Maj to niewątpliwie piękny, wiosenny miesiąc. Przyroda intensywnie...

Dzień Energii w Piasecznie

Dzień Energii w Piasecznie

27 maja zapraszamy na rynek miejski w Piasecznie, gdzie w godzinach od 10.00 do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Od 24 maja 2018 roku rusza przebudowa ulicy Szkolnej w Piasecznie. Prace będą...

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Produkowanie mebli stało się naszą pasją. Oferowane przez nas produkty...

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

W niedzielę, 20 maja 2018 r. w godz. 11.00 -17.00 odbędzie się Targ...

Rewia smaków w Piasecznie

Rewia smaków w Piasecznie

W dniach od 4-6 maja 2018 r. na terenie miasta Piaseczna, przy współpracy...

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Biblioteka w Józefosławiu tworzy cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa...