Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Czekoladowa Pavlova II

Utworzone: wtorek, 25 grudnia 2012 Autor: e.

CZEKOLADOWA PAVLOVA II

Dziś pierwszy dzień Świąt. Z założenia powinnam Was tu zasypywać przepisami na makowce, pierniki, babki, świąteczne muffinki czy paszteciki. Na swoje wytłumaczenie mogę tylko napisać, że piernik był pyyyszny, a babeczki niesamowite itd. ...  w przedświątecznym zabieganiu nie było czasu na robienie zdjęć, garnki wzywały ...

Zresztą Wasze stoły na pewno są zastawione ulubionymi ciastami i tortami, więc ja ze swojej strony obiecuję sukcesywnie zamieszczać tu kolejne przepisy, które będziecie mogli wykorzystać na kolejne Śwęta, uroczystości czy spotkania przy kawie.

Może okaże się, że któraś z moich propozycji przypadnie Wam na tyle do gustu, by podzielić się nią z bliskimi przy wspólnym stole.

Poza tym, na pewno zgodzicie się ze mną, że interesująco jest gdy smak piątego makowca, czy czwartego piernika można przełamać czymś niestandardowym. Na przykład czekoladową Pavlovą. Zakładam, że Wasi świąteczni goście będą mile zaskoczeni.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
  • 50 g gorzkiej, posiekanej czekolady

Białka ubić na sztywną pianę, cukier dodawać powoli - najlepiej po 1 łyżce, dalej ubijając. Nastepnie przesiać i wmiksować kakao, dodać łyżeczkę octu i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.

Na papierze do pieczenia narysować około 23-centymetrowy okrąg. Wyłożyć na niego bezę i wygładzić wierzch i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, zmniejszając temperaturę do 150ºC. Piec 1 godzinę 15 minut. Gotowa powinna wygladać na chrupiącą na brzegach i suchą na górze. W środku jest jednak miękka, wręcz ciągnąca. Studzić w uchylonym piekarniku, przełożyć na płaski talerz.

Składniki na krem:

  • 125 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 75 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche) lub przygotowanej samodzielnie

Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę kajmakową, wymieszać łyżką (lub mikserem na małych obrotach) na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć (pamiętając by śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). 

Na krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem i przyozdobić wedle uznania - u mnie starta, gorzka czekolada (taka jaką widzicie tutaj)

SMACZNEGO!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

KAROL BIELECKI NA TURNIEJU SZCZYPIORNIAKA

KAROL BIELECKI NA TURNIEJU SZCZYPIORNIAKA

UKS Szczypiorniak działa z coraz większym rozmachem. Po zeszłorocznym...

ODERWANIE. Wystawa fotografii lotniczej

ODERWANIE. Wystawa fotografii lotniczej

27 października 2018 r. Konstanciński Dom Kultury zaprasza na wernisaż...

Śmiertene potrącenie rowerzysty! Apelujemy o ostrożność na drogach!

Śmiertene potrącenie rowerzysty! Apelujemy o ostrożność na drogach!

Policjanci wraz z prokuratorem wyjaśniają przyczynę wypadku drogowego z...

Darmowa Pomoc Prawna w Urzędzie

Darmowa Pomoc Prawna w Urzędzie

Już od listopada serdecznie zapraszamy do skorzystania z darmowej pomocy...

Zatrzymano parę podejrzewaną o dokonywanie kradzieży w galeriach handlowych

Zatrzymano parę podejrzewaną o dokonywanie kradzieży w galeriach handlowych

Policjanci z wydziału kryminalnego zatrzymali kobietę i mężczyznę...

Bilet Metropolitalny - zmiana godzin wydawania

Bilet Metropolitalny - zmiana godzin wydawania

Z uwagi na zmniejszające się zainteresowanie Biletem Metropolitalnym...

Dziennikarstwo obywatelskie

Zaduszki konstancińskie

Zaduszki konstancińskie

Towarzystwo Miłośników Piękna i Zabytków Konstancina oraz Konstanciński...

STO lat niepodległości na płycie

STO lat niepodległości na płycie

Młodzi hip-hopowcy z Góry Kalwarii nagrali płytę z okazji 100-lecia...

Weź udział w loterii i leć w tropiki!

Weź udział w loterii i leć w tropiki!

Na jesienne smutki najlepszy jest… wyjazd w ciepłe kraje! Spróbuj...

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

40 lat minęło jak jeden dzień! Tak mogą powiedzieć ci, którzy pamiętają...

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

W najbliższą sobotę, 13 października, zapraszamy na sąsiedzkie spotkanie...