Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Sernik z dulce de leche

Utworzone: niedziela, 30 grudnia 2012 Autor: e.

SERNIK Z DULCE DE LECHE

Jeszcze nie wróciliśmy do formy sprzed Świąt, a ja już serwuję Wam nowy przepis na sernik.

"Sernikożercy" będą zachwyceni perspektywą wypróbowania nowego przepisu, choć z drugiej strony westchną (westchniemy, gdyż zaliczam się do tej grupy) z żalem łapiąc się za boki. Natomiast Ci, którzy nie przepadają za sernikami, skrzywią się z niesmakiem, ale uśmiechną się pod nosem patrząc na niezagrożone boki ... jakby nie patrzeć, wszyscy będą zadowoleni, więc dochodząc do konsensusu - WARTO WYWOŁAĆ UŚMIECH KAŻDEGO Z WAS, NA KONIEC MIJAJĄCEGO ROKU.

Jutro ostatni dzień starego, 2012 roku. Zamykamy za sobą pewien etap życia, nawet jeśli ma to charakter czysto symboliczny, ale jednak. Dlaczego nie mielibyśmy osłodzić sobie, już na samym początku, nowego miejmy nadzieję jeszcze lepszego (czego Wam wszystkim życzę), 2013 roku?

Przepis Pani Doroty na pewno uniesie ciężar, jaki niesie za sobą odgrywanie głównej, słodkiej roli na sylwestrowym stole. Serdecznie polecam! 

PS. Pozwolę sobie założyć, że gdy zastukacie do drzwi sąsiadów, by złożyć im życzenia szczęśliwego Nowego Roku i poczęstujecie ich kawałkiem sernika, na pewno będzie im miło. A i Wy będziecie zadowoleni, bo po tej szalonej końcówce roku, będzie ciut mniej nadprogramowych kilogramów do zrzucenia ... a zapewne powoli układacie sobie listę noworocznych postanowień ;-)

Składniki na spód:

  • 200 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie (u mnie Sasanki + 2 rządki gorzkiej czekolady)
  • 60 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki cynamonu (można pominąć)

Pokruszyć ciastka, dodać stopione masło i czekoladę, cynamon i wymieszać. Dla wyposażonych w "wyższą" technologię: ciastka, masło, cynamon zmiksować razem w food procesorze, tak aby całość przypominała konsystencją mokry piasek. Okrągłą formę (tortownicę) o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkowo-czekoladową i wyrównać.

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (u mnie odstępstwo od standardowej wiaderkowej Piątnicy. Tutaj zastosowałam President*)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią)
  • 3 jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 400 g dulce de leche (200 g + 200 g) - do masy serowej zastosowałam przygotowany własnoręcznie, natomiast "sklepowy" na wierzch
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Twaróg z cukrem zmiksować na gładką masę. Wbijać całe jajka, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dolać kremówkę, mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
Otrzymaną masę podzielić na 2 równe części (można podzielić dowolnie). Jedną część zmiksować z 200 g dulce de leche.

Na warstwę ciasteczkową wyłożyć masę serową z dulce de leche, następnie wylać resztę masy z puszki (200 g) - jeśli jest bardzo gęsta, można ją lekko podgrzać; na koniec wylewamy jasną masę serową. Widelcem lub patyczkiem robimy esy-floresy do głębokości masy z dulce de leche i mieszamy delikatnie, aby powstał marmurkowy wzorek**.

Pieczemy (można pod przykryciem z folii aluminiowej), około 1 godziny w 175ºC. Wystudzić, przed podaniem włożyć na 3 h do lodówki lub najlepiej na całą noc.

SMACZNEGO!

* moim zdaniem jest zbyt kremowy, przez co sernik był mniej zwarty - jednak opcja jest warta wypróbowania

** mam wrażenie, że za bardzo szalałam z eso-floresowaniem ... tak się zaangażowałam w "bełtanie" patyczniem, że z marmurkowego wzorka wyszły ... nici (zalecam umiar przy tej czynności). Poza tym, by wzorek był wyraźniejszy, masa kajmakowa musi być dość ciemna.


Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: u.
Dodano: niedziela, 30 grudnia 2012
Nie przepadam za Dulce de leche, ale w tej wersji zachęca do popełnienia :) Szczęśliwego Nowego Słodkiego Roku!
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Karawana rusza na Mazowsze

Karawana rusza na Mazowsze

Jak co roku w okresie letnim na Mazowsze wyrusza Karawana. Wędrujący Festiwal...

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

Podczas tego wyjątkowego koncertu artyści zaprezentują najpiękniejsze...

BOULE W konstancińskim PARKU

BOULE W konstancińskim PARKU

Zapraszamy na letni cykl zawodów w boule. Zapewniamy sprzęt i wsparcie...

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

W niedzielę, 11 sierpnia, godz. 17.00 Konstanciński Dom Kultury zaprasza na...

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

15 sierpnia 2019 roku z okazji Święta Wojska Polskiego w amfiteatrze...

Kino plenerowe w amfiteatrze

Kino plenerowe w amfiteatrze

W piątkowe wieczory lipca i sierpnia Konstanciński Dom Kultury zaprasza do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...