Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Babka pomarańczowo-cytrynowa

Utworzone: wtorek, 19 marca 2013 Autor: e.

BABKA POMARAŃCZOWO-CYTRYNOWA

Dzisiaj nie będzie fajerwerków! Choć można by dywagować, gdyż nie wszyscy są fanami ciążkich ciast typu sernik, czy przekładanych maślanymi masami tortami. Zresztą zakładam, że każdy z nas ma czasami ochotę na "zwykłą", mięciutką, wilgotną, aromatyczną babkę.

Na blogu niedoścignionej Pani Doroty przeczytałam, że ten wypiek (w wersji z polewą czekoladową) przywodzi na myśl nasze rodzime Delicje :-). Sporo w tym racji, biszkopt z pomarańczową galaterką, zatopioną pod warstwą czekolady, tutaj godnie reprezentowany jest przez delikatną, pachnącą pomarańczami babę.

Ja trochę zmodyfikowałam przepis na potrzeby własne. Moja wariacja jest również godna polecenia, zajadaliśmy się nią ze smakiem. Zniknęła błyskawicznie!

Poza tym każdy Wasz pomysł będzie równie dobry, bo inowacyjny ... kto nie ucieszy się na wypiek z akcentem, który stanowi nasz ulubiony orzech laskowy, czekolada, nutella itd


Składniki:

  • 140 g miękkiego masła
  • 225 g mąki pszennej
  • ¾ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2¼ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (zmnieszyłam ilość do 2 łyżeczek)
  • 160 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • 6 łyżek mleka (90ml) (u mnie mleko kozie z sokiem z pomarańczy)
  • otarta skórka z 1 cytryny* (u mnie łyżeczka suszonej skórki cytrynowej)

Wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie zmiksować, aż ciasto będzie lekkie (nie ubijamy białek osobno!). 

Małą kreksówkę o wymiarach dolnych 8 x 19 cm - wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.

Do nasączenia:

  • 3 łyżki soku z pomarańczy

Po upieczeniu ciasta nasączyć je lekko podgrzanym sokiem, ostudzić.

Polewa**:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przyozdobić babkę wg. własnego uznania, np. zygzakami z czekolady.

SMACZNEGO!

* można wykorzystać skórkę z pomarańczy (wtedy babka nabierze jeszcze bardziej wyrazistej barwy i ... przy okazji zmieni nazwę)

** ja polewę zastąpiłam cukrem pudrem

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Skok Na Hip Hop - relacja

Skok Na Hip Hop - relacja

Druga odsłona Hip Hop Festiwalu za nami. 8 lipca 2018 r. Targowisko Grappa...

Muzyka na skwerze – Bossa Norkah

Muzyka na skwerze – Bossa Norkah

W tym roku, aby ożywić nowo zrewitalizowany skwer Kisiela w Piasecznie,...

Muzyka na skwerze – Enerjazzer

Muzyka na skwerze – Enerjazzer

W tym roku, aby ożywić nowo zrewitalizowany skwer Kisiela w Piasecznie,...

Bajki dla dzieci przez całe wakacje

Bajki dla dzieci przez całe wakacje

W wakacje zapraszamy na rodzinne spotkania z teatrem, czyli bajki dla dzieci...

Konkurs na Logo Gminy Piaseczno

Konkurs na Logo Gminy Piaseczno

Urząd Miasta i Gminy ogłosił konkurs na opracowanie logo i logotypu...

Pyton tygrysi na wolności?

Pyton tygrysi na wolności?

W dniu 07.07.2018 r. Służba Ochrony i Ratowania Zwierząt Animal Rescue...

Dziennikarstwo obywatelskie

Wakacje z eksperymentami

Wakacje z eksperymentami

Wspólne eksperymentowanie i odkrywanie tajemnic otaczającego świata przynosi...

Wakacje z programowaniem

Wakacje z programowaniem

Celem półkolonii jest nauka programowania w formie zabawy. Podczas...

Remont placu zabaw przy Kusocińskiego

Remont placu zabaw przy Kusocińskiego

Od 11 czerwca 2018 roku rozpoczęły się prace remontowo-budowlane na placu...

Zgarnij gadżet kibica!

Zgarnij gadżet kibica!

Już wkrótce czekają nas zmagania sportowe i wielkie emocje związane z...

Wakacje Roboteco i Madlabs

Wakacje Roboteco i Madlabs

Tradycyjnie w te wakacje odbędzie się kolejna edycja półkolonii z Roboteco...