Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Razowy chleb z ziarnami

Utworzone: wtorek, 26 marca 2013 Autor: e.

RAZOWY CHLEB Z ZIARNAMI

Bardzo smaczny, drożdżowy chleb z dużą ilością ziaren. Pod chrupiącą skórką zamknięty gęsty, ale miękki miąższ. Ziarna stanowią o charakterze tego razowca, bez nich jego smak nie byłby już ten sam. Chleb prosty w wykonaniu, na pewno nie przysporzy Wam kłopotów, jednak radziłabym się zastanowić nad ilością miodu użytego do tego wypieku.

Jeśli planujecie komponować kromki np. z dżemem - wtedy proporcje będą właściwe. Jednak jeśli planujecie robić kanapki z wędliną, czyli na tzw. "słono" - polecam zmniejszyć ilość miodu. 

Pierwszy chleb z tego przepisu, jadłam sama. Moi domownicy nie przepadają za słodkim pieczywem. Nauczona doświadczeniem, kolejny upiekłam według gustów większości. Wy, dzięki tej drobnej uwadze, będziecie mogli uniknąć "komplikacji".

Powinniście wypróbować. Polecam! 

Składniki na 1 bochenek:

  • 300 g mąki pszennej razowej (chlebowej)
  • 100 g mąki żytniej jasnej*
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g soli
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki miodu**
  • 340 ml wody
  • 80 g słonecznika
  • 80 g pestek dyni
  • 20 g maku***
  • 40 g sezamu
  • 60 g siemienia lnianego

Na posypanie:

  • 40 g sezamu

Mąki, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę, miód i nasiona łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10 - 15 minut).

Przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (około 2 godzin).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 23 x 10 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Naciąć chleb wzdłuż do połowy głębokości. Posmarować na wierzchu letnią wodą, posypać sezamem.

Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia, do momentu gdy ciasto podwoi objętość.

Piec w temperaturze 230ºC przez około 30 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO!

* pominęłam mąke żytnią. Zastąpiłam ją pszenną chlebową

** dla mnie zbyt dużo miodu, zwłaszcza jeśli z tego chleba będziemy robić kanapki z wędliną

*** pominęłam


 

 

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Karawana rusza na Mazowsze

Karawana rusza na Mazowsze

Jak co roku w okresie letnim na Mazowsze wyrusza Karawana. Wędrujący Festiwal...

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

Podczas tego wyjątkowego koncertu artyści zaprezentują najpiękniejsze...

BOULE W konstancińskim PARKU

BOULE W konstancińskim PARKU

Zapraszamy na letni cykl zawodów w boule. Zapewniamy sprzęt i wsparcie...

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

W niedzielę, 11 sierpnia, godz. 17.00 Konstanciński Dom Kultury zaprasza na...

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

15 sierpnia 2019 roku z okazji Święta Wojska Polskiego w amfiteatrze...

Kino plenerowe w amfiteatrze

Kino plenerowe w amfiteatrze

W piątkowe wieczory lipca i sierpnia Konstanciński Dom Kultury zaprasza do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...