Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Sernik dekadencki

Utworzone: poniedziałek, 22 kwietnia 2013 Autor: e.

SERNIK DEKADENCKI

Pyszny, kremowy sernik. Sól z orzeszków arachidowych i masła orzechowego przełamuje subtelnie aksamitną słodycz masy serowej z białą czekoladą oraz słodzonym mlekiem skondensowanym. Czysta rozkosz dla naszych zmysłów. Śmiało mogę napisać, ze ten sernik bryluje w ścisłej czołówce mojej listy. Pewnie i na Waszej zajmie wysokie miejsce!

Nie zrażajcie się ilością składników oraz długością receptury. Tutaj, tak jak i w wielu innych przypadkach, pozory mylą. Jeśli będziecie się trzymać przepisu, który cytuję za Panią Asią, nie napotkacie na żaden problem.

Niska temperatura pieczenia sernika sprawia, że jest niezawodny zarówno w aspekcie estetycznym, jak i ...smakowym.

Koniecznie wypróbujcie!

PS. Zdaję sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach można wszystko kupić, a zapracowanie nie nastraja do spędzania wolnego czasu w kuchni. Powiem Wam jednak szczerze (a raczej przypomnę), że w cukierniach ciężko znaleźć naprawdę dobre serniki. Warto spędzić kilka minut nad mikserem i miską, gdyż w konsekwencji kawa z domowym wypiekiem smakuje o niebo lepiej. A zadowoleni goście (a moze nawet ich zachwyty) .... rekompensują czas spędzony w kuchni ;-)

Wszystkiego co najpiękniejsze Polinko!!!

Składniki:

Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Dno tortownicy wyłożyć papierem, wypuszczając go poza obręcz.

Spód:

  • 1 paczka (około 250 g) ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą
  • 4 - 5 pełnych łyżek masła orzechowego (około 175 g)
  • 2 łyżki roztopionego masła lub 1 łyżka oleju roślinnego np. z orzeszków ziemnych

Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce czy w woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno i część boków tortownicy, mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub sera ricotta
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g kremowego słonego serka Philadelphia lub Twój Smak (pominęłam, zwiększając ilość twarogu)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g)
  • 5 jajek
  • 300 g białej czekolady (lub około 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego

Piekarnik nagrzać do 175 °C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz z mąką ziemniaczaną. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka.

Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i wanilią.

Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 °C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 °C i piec jeszcze przez 90 minut.

Wierzch:

  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej 12 lub 18%
  • 125 g serka Philadelphia (niekoniecznie, ja pominęłam)
  • 3 łyżki cukru pudru

W misce wymieszać śmietanę z serkiem Philadelphia (jeśli go używamy) i cukrem pudrem. Sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić na powierzchni powstałą masę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwierać drzwiczki i stopniowo studzić sernik.

Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. W drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika w lodówce, można go już okryć folią aluminiową.

Dekoracja:

  • 75 g solonych orzeszków ziemnych, mogą być w miodzie

Sos toffee:

  • 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki masła

Orzeszki ziemne posiekać nożem. Wszystkie składniki sosu toffee umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 - 20 minut lub do czasu, aż będzie gęsty. Od czasu do czasu zamieszać i sprawdzać czy masa nie przywiera do dna garnka.

Sos ostudzić. Orzeszki wymieszać z 1/4 sosu i udekorować nimi wierzch sernika. Resztą sosu polewać kawałki sernika na talerzach. Sos można podgrzać przed użyciem.

SMACZNEGO!


Komentarze

Liczba komentarzy: 4
gość: megila1
Dodano: sobota, 27 kwietnia 2013
Na pewno pojawi sie on u mnie na najblizszej uroczystosci ;)
1
gość: gosia-samosia
Dodano: środa, 8 maja 2013
Naprawdę dobry, ale zdecydowanie za słodki!!!
Polecam zamienić ilość mleka skondensowanego na rzecz mleka normalnego, bądź zostawić mleko skondensowane a czekoladę zamienić na kremówkę już bez dodawania cukru :)
2
gość: jolka
Dodano: środa, 8 maja 2013
Dla mnie sernik SUPER!

Nie wykorzystałam sosu toffi do dodatkowego polewania wypieku .. ale nie zmieniłabym żadnego składnika sernika.

No, ale ile ludzi tyle gustów smakowych ... więc, tak jak pisze gosia-samosia, dla niektórych może być za słodki ... a pewnie inni dodali by jeszcze trochę słodyczy ;-)

Jedno jest pewne - warto go wypróbować :-)
3
gość: e.
Dodano: środa, 8 maja 2013
Tak jak piszecie, każdy powinien dostosować przepis do swoich upodobań.

Osoby, które nie lubią łączyć smaków (słodki-słony) na pewno nie wpiszą tego przepisu do swoich ulubionych :-)

Tak czy inaczej - cieszę się, że smakował ... i dziękuję za przydatne komentarze!
4
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Góry mają już swojego ELIMINATORA, przyszedł czas na wodę. Już 13 maja...

Housepital Festival

Housepital Festival

26 maja zapraszamy na święto muzyki klubowej na miejskim rynku.– Otwieramy...

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

Oddalona od Warszawy o zaledwie 20 km Góra Kalwaria na mapie LOTTO Poland Bike...

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Wydarzenie odbędzie się 19 i 20 maja na zabytkowej stacji kolei wąskotorowej...

Majowy konkurs z YES

Majowy konkurs z YES

Maj to niewątpliwie piękny, wiosenny miesiąc. Przyroda intensywnie...

Dzień Energii w Piasecznie

Dzień Energii w Piasecznie

27 maja zapraszamy na rynek miejski w Piasecznie, gdzie w godzinach od 10.00 do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Od 24 maja 2018 roku rusza przebudowa ulicy Szkolnej w Piasecznie. Prace będą...

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Produkowanie mebli stało się naszą pasją. Oferowane przez nas produkty...

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

W niedzielę, 20 maja 2018 r. w godz. 11.00 -17.00 odbędzie się Targ...

Rewia smaków w Piasecznie

Rewia smaków w Piasecznie

W dniach od 4-6 maja 2018 r. na terenie miasta Piaseczna, przy współpracy...

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Biblioteka w Józefosławiu tworzy cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa...