Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

A'la piernik

Utworzone: poniedziałek, 13 maja 2013 Autor: e.

A'LA PIERNIK

Dziasiaj coś dla zapracowanych. Pyszne, puszyste i aromatyczne ciasto. Coś na pograniczu ciasta czekoladowego i piernika. Robi się je błyskawicznie, brudząc przy tym tylko jedną miskę.

Wierzch ciasta możecie ozdobić słodkim kakao lub cukrem pudrem. Jeśli macie odrobinę więcej czasu - pokuście się o polewę czekoladową .... choć powiem Wam szczerze, że sauté również smakuje zaskakująco dobrze!

Czego chcieć więcej? 

Jestem przekonana, że świetnie się sprawdzi nie tylko na niezobowiązującym spotkaniu ze znajomymi.

Składniki ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki ulubionego dżemu*
  • szczypta soli
  • rodzynki (opcjonalnie, u mnie 1 garść)
  • orzechy (u mnie 4 garści migdałów, orzechów włoskich i laskowych - posiekanych)


Składniki wierzch**:

  • cukier puder
  • kakao
  • kakao dla dzieci
  • polewa czekoladowa


Wykonanie

Wszystkie składniki, oprócz bakalii, wrzucamy do misy i mieszamy mikserem z przystawką do ubijania białek przez ok. 2-3 minut.

Po tym czasie do ciasta dokładamy bakalie i mieszamy łyżką.

Całość przekładamy do formy (u mnie 22 x 27cm - wymiar spodu) wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej np. bułką tartą.

Pieczemy w temp. ok. 150°C przez około 40 minut (mój piekarnik zmusił mnie do przetrzymania w nim ciasta przez 50 min.), do tzw. suchego patyczka. 

SMACZNEGO!

* ja często mieszam dżemy i dodaję ich więcej, ok. 3/4 słoiczka dżemu z Łowicza (lubię wilgotne ciasta). Część dżemu można zastąpić, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladą

** wedle uznania i pomysłu. A jak wspomniałam wyżej - sauté to również POMYSŁ ;-) 

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Blood Brothers Run

Blood Brothers Run

Bieg Blood Brothers Run odbędzie się w sobotę 6 kwietnia 2019 r. w...

Polska Orkiestra SINFONIA IUVENTUS w Górze Kalwarii

Polska Orkiestra SINFONIA IUVENTUS w Górze Kalwarii

Takiego wydarzenia u nas jeszcze nie było! 7 kwietnia 2019 r. w Górze...

Spotkanie z Anną Kasiuk

Spotkanie z Anną Kasiuk

10 kwietnia 2019 r. Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy Piaseczno zapraszama na...

Niebo do wynajęcia w Hugonówce

Niebo do wynajęcia w Hugonówce

W niedzielę, 31 marca 2019 r. o godz. 17.00 na scenie Hugonówki zaśpiewa...

Zamknięcie ul. Geodetów – od Tenisowej do Julianowskiej

Zamknięcie ul. Geodetów – od Tenisowej do Julianowskiej

Wykonawca robót firma FalBruk Sp. z o.o. Sk. informuje, że od dnia 10...

Wiosenna garażówka w Lesznowoli

Wiosenna garażówka w Lesznowoli

W niedzielę 7 kwietnia zapraszamy Mieszkańców gminy na organizowaną po raz...

Dziennikarstwo obywatelskie

Rozlicz swój PIT z korzyścią dla gminy w której mieszkasz

Rozlicz swój PIT z korzyścią dla gminy w której mieszkasz

Podatek od osób fizycznych (PIT) to ważne źródło dochodu Gminy i szansa na...

Promocja 0 zł na przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej

Promocja 0 zł na przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej

Szanowni Mieszkańcy! Wychodząc naprzeciw mieszkańcom Miasta i Gminy...

Pierwszy N-Park w aglomeracji warszawskiej

Pierwszy N-Park w aglomeracji warszawskiej

Na czwartek, 29 listopada tego roku, zaplanowane jest otwarcie N-Parku na...

Zaduszki konstancińskie

Zaduszki konstancińskie

Towarzystwo Miłośników Piękna i Zabytków Konstancina oraz Konstanciński...

STO lat niepodległości na płycie

STO lat niepodległości na płycie

Młodzi hip-hopowcy z Góry Kalwarii nagrali płytę z okazji 100-lecia...