Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

A'la piernik

Utworzone: poniedziałek, 13 maja 2013 Autor: e.

A'LA PIERNIK

Dziasiaj coś dla zapracowanych. Pyszne, puszyste i aromatyczne ciasto. Coś na pograniczu ciasta czekoladowego i piernika. Robi się je błyskawicznie, brudząc przy tym tylko jedną miskę.

Wierzch ciasta możecie ozdobić słodkim kakao lub cukrem pudrem. Jeśli macie odrobinę więcej czasu - pokuście się o polewę czekoladową .... choć powiem Wam szczerze, że sauté również smakuje zaskakująco dobrze!

Czego chcieć więcej? 

Jestem przekonana, że świetnie się sprawdzi nie tylko na niezobowiązującym spotkaniu ze znajomymi.

Składniki ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki ulubionego dżemu*
  • szczypta soli
  • rodzynki (opcjonalnie, u mnie 1 garść)
  • orzechy (u mnie 4 garści migdałów, orzechów włoskich i laskowych - posiekanych)


Składniki wierzch**:

  • cukier puder
  • kakao
  • kakao dla dzieci
  • polewa czekoladowa


Wykonanie

Wszystkie składniki, oprócz bakalii, wrzucamy do misy i mieszamy mikserem z przystawką do ubijania białek przez ok. 2-3 minut.

Po tym czasie do ciasta dokładamy bakalie i mieszamy łyżką.

Całość przekładamy do formy (u mnie 22 x 27cm - wymiar spodu) wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej np. bułką tartą.

Pieczemy w temp. ok. 150°C przez około 40 minut (mój piekarnik zmusił mnie do przetrzymania w nim ciasta przez 50 min.), do tzw. suchego patyczka. 

SMACZNEGO!

* ja często mieszam dżemy i dodaję ich więcej, ok. 3/4 słoiczka dżemu z Łowicza (lubię wilgotne ciasta). Część dżemu można zastąpić, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladą

** wedle uznania i pomysłu. A jak wspomniałam wyżej - sauté to również POMYSŁ ;-) 

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Góry mają już swojego ELIMINATORA, przyszedł czas na wodę. Już 13 maja...

Housepital Festival

Housepital Festival

26 maja zapraszamy na święto muzyki klubowej na miejskim rynku.– Otwieramy...

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

Oddalona od Warszawy o zaledwie 20 km Góra Kalwaria na mapie LOTTO Poland Bike...

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Wydarzenie odbędzie się 19 i 20 maja na zabytkowej stacji kolei wąskotorowej...

Majowy konkurs z YES

Majowy konkurs z YES

Maj to niewątpliwie piękny, wiosenny miesiąc. Przyroda intensywnie...

Dzień Energii w Piasecznie

Dzień Energii w Piasecznie

27 maja zapraszamy na rynek miejski w Piasecznie, gdzie w godzinach od 10.00 do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Od 24 maja 2018 roku rusza przebudowa ulicy Szkolnej w Piasecznie. Prace będą...

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Produkowanie mebli stało się naszą pasją. Oferowane przez nas produkty...

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

W niedzielę, 20 maja 2018 r. w godz. 11.00 -17.00 odbędzie się Targ...

Rewia smaków w Piasecznie

Rewia smaków w Piasecznie

W dniach od 4-6 maja 2018 r. na terenie miasta Piaseczna, przy współpracy...

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Biblioteka w Józefosławiu tworzy cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa...