Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

A'la piernik

Utworzone: poniedziałek, 13 maja 2013 Autor: e.

A'LA PIERNIK

Dziasiaj coś dla zapracowanych. Pyszne, puszyste i aromatyczne ciasto. Coś na pograniczu ciasta czekoladowego i piernika. Robi się je błyskawicznie, brudząc przy tym tylko jedną miskę.

Wierzch ciasta możecie ozdobić słodkim kakao lub cukrem pudrem. Jeśli macie odrobinę więcej czasu - pokuście się o polewę czekoladową .... choć powiem Wam szczerze, że sauté również smakuje zaskakująco dobrze!

Czego chcieć więcej? 

Jestem przekonana, że świetnie się sprawdzi nie tylko na niezobowiązującym spotkaniu ze znajomymi.

Składniki ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki ulubionego dżemu*
  • szczypta soli
  • rodzynki (opcjonalnie, u mnie 1 garść)
  • orzechy (u mnie 4 garści migdałów, orzechów włoskich i laskowych - posiekanych)


Składniki wierzch**:

  • cukier puder
  • kakao
  • kakao dla dzieci
  • polewa czekoladowa


Wykonanie

Wszystkie składniki, oprócz bakalii, wrzucamy do misy i mieszamy mikserem z przystawką do ubijania białek przez ok. 2-3 minut.

Po tym czasie do ciasta dokładamy bakalie i mieszamy łyżką.

Całość przekładamy do formy (u mnie 22 x 27cm - wymiar spodu) wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej np. bułką tartą.

Pieczemy w temp. ok. 150°C przez około 40 minut (mój piekarnik zmusił mnie do przetrzymania w nim ciasta przez 50 min.), do tzw. suchego patyczka. 

SMACZNEGO!

* ja często mieszam dżemy i dodaję ich więcej, ok. 3/4 słoiczka dżemu z Łowicza (lubię wilgotne ciasta). Część dżemu można zastąpić, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladą

** wedle uznania i pomysłu. A jak wspomniałam wyżej - sauté to również POMYSŁ ;-) 

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Skok Na Hip Hop - relacja

Skok Na Hip Hop - relacja

Druga odsłona Hip Hop Festiwalu za nami. 8 lipca 2018 r. Targowisko Grappa...

Muzyka na skwerze – Bossa Norkah

Muzyka na skwerze – Bossa Norkah

W tym roku, aby ożywić nowo zrewitalizowany skwer Kisiela w Piasecznie,...

Muzyka na skwerze – Enerjazzer

Muzyka na skwerze – Enerjazzer

W tym roku, aby ożywić nowo zrewitalizowany skwer Kisiela w Piasecznie,...

Konkurs na Logo Gminy Piaseczno

Konkurs na Logo Gminy Piaseczno

Urząd Miasta i Gminy ogłosił konkurs na opracowanie logo i logotypu...

Bajki dla dzieci przez całe wakacje

Bajki dla dzieci przez całe wakacje

W wakacje zapraszamy na rodzinne spotkania z teatrem, czyli bajki dla dzieci...

Pyton tygrysi na wolności?

Pyton tygrysi na wolności?

W dniu 07.07.2018 r. Służba Ochrony i Ratowania Zwierząt Animal Rescue...

Dziennikarstwo obywatelskie

Wakacje z eksperymentami

Wakacje z eksperymentami

Wspólne eksperymentowanie i odkrywanie tajemnic otaczającego świata przynosi...

Wakacje z programowaniem

Wakacje z programowaniem

Celem półkolonii jest nauka programowania w formie zabawy. Podczas...

Remont placu zabaw przy Kusocińskiego

Remont placu zabaw przy Kusocińskiego

Od 11 czerwca 2018 roku rozpoczęły się prace remontowo-budowlane na placu...

Zgarnij gadżet kibica!

Zgarnij gadżet kibica!

Już wkrótce czekają nas zmagania sportowe i wielkie emocje związane z...

Wakacje Roboteco i Madlabs

Wakacje Roboteco i Madlabs

Tradycyjnie w te wakacje odbędzie się kolejna edycja półkolonii z Roboteco...