Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Mazurek kawowy z bezami oraz solonym karmelem

Utworzone: poniedziałek, 27 maja 2013 Autor: e.

MAZUREK KAWOWY Z BEZAMI ORAZ SOLONYM KARMELEM

Kolejny i na pewno nie ostatni przepis dla osób, które lubią eksperymentować. I choć w tym przypadku mamy do czynienia z całą gamą wyrazistych smaków, to zapewniam Was, że pięknie się ze sobą komponują i wzajemnie uzupełniają.

Kruche, delikatne ciasto pod pierzynką z kawowej masy kajmakowej obłożonej pysznymi, chrupiacymi bezikami polanymi solonym karmelem ...

Myślę, że to propozycja nie tylko na święta. Zdecydowanie warta wypróbowania na każdą inną okazję (brak okazji, to też okazja ;-))

Ciastko jest dość słodkie, więc nie zjecie go zbyt dużo ... ale to tylko luźna dygresja dla osób, które liczą kalorie ...

... i jeśli mogę coś doradzić, to sugeruję masę kawową wykonać samodzielnie, na pewno wyjdzie o niebo lepiej, anizeli substytut w puszce ... 


Składniki na kruche ciasto:

  • 175 g mąki pszennej (może być krupczatka)
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać ostrym nożem. Dodać pozostałe składniki. Szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć folią. Odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować do wymiarów formy, przenieść do niej, dokłanie wyrównać i wylepić palcami. Ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru.

Wyjąć, wystudzić na kratce.

Masa kawowa:

  • 200 g masy kajmakowej z puszki (lub przygotowanej z mleka zagęszczonego słodzonego, lub wykonanej samodzielnie)
  • 80 g masła
  • 1,5 łyżki kawy (rozpuszczalnej) rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzącej wody

Masło rozmiękczyć (np. przez kilkanascie sekund podgrzewając w mikrofalówki). Kawę wystudzić.

W misie miksera umieścić masę kajamakową, masło oraz kawę. Zmiksować na bardzo gładką, bezgrudkową masę. Przelać do kubeczka, umieścić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Sos karmelowy:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli

Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszając), do momentu gdy syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowo - złoty.

Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i szczyptę soli. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje).

Ponadto:

  • sól morska w płatkach do posypania
  • ok. 10 małych bezików, pokruszonych

Wykonanie

Kruchy spód ułożyć na paterze; na niego wylać i wyrównać lekko gęstą masę kawową. Odłożyć do lodówki do zgęstnienia masy. Ozdobić bezami. Następnie całość polać sosem karmelowym i oprószyć solą morską.

Można przechowywać do 5 dni, w chłodnym miejscu.

SMACZNEGO!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Darmowa Pomoc Prawna w Urzędzie

Darmowa Pomoc Prawna w Urzędzie

Już od listopada serdecznie zapraszamy do skorzystania z darmowej pomocy...

Zatrzymano parę podejrzewaną o dokonywanie kradzieży w galeriach handlowych

Zatrzymano parę podejrzewaną o dokonywanie kradzieży w galeriach handlowych

Policjanci z wydziału kryminalnego zatrzymali kobietę i mężczyznę...

Bilet Metropolitalny - zmiana godzin wydawania

Bilet Metropolitalny - zmiana godzin wydawania

Z uwagi na zmniejszające się zainteresowanie Biletem Metropolitalnym...

Spektakl - Na początku zawsze jest chaos

Spektakl - Na początku zawsze jest chaos

6 listopada 2018 roku zapraszamy na premierę teatru Expoart, podczas której...

Ćwiczenia obronne - zawyją syreny

Ćwiczenia obronne - zawyją syreny

W dniach 14-16 listopada, w godz. 9.00-14.00, na terenie powiatu...

Noc grozy na zamku w Czersku

Noc grozy na zamku w Czersku

W sobotę 3 listopada 2018 r. o godz. 16.30 szykujemy kolejną dawkę grozy!...

Dziennikarstwo obywatelskie

Zaduszki konstancińskie

Zaduszki konstancińskie

Towarzystwo Miłośników Piękna i Zabytków Konstancina oraz Konstanciński...

STO lat niepodległości na płycie

STO lat niepodległości na płycie

Młodzi hip-hopowcy z Góry Kalwarii nagrali płytę z okazji 100-lecia...

Weź udział w loterii i leć w tropiki!

Weź udział w loterii i leć w tropiki!

Na jesienne smutki najlepszy jest… wyjazd w ciepłe kraje! Spróbuj...

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

40 lat minęło jak jeden dzień! Tak mogą powiedzieć ci, którzy pamiętają...

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

W najbliższą sobotę, 13 października, zapraszamy na sąsiedzkie spotkanie...