Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Mazurek kawowy z bezami oraz solonym karmelem

Utworzone: poniedziałek, 27 maja 2013 Autor: e.

MAZUREK KAWOWY Z BEZAMI ORAZ SOLONYM KARMELEM

Kolejny i na pewno nie ostatni przepis dla osób, które lubią eksperymentować. I choć w tym przypadku mamy do czynienia z całą gamą wyrazistych smaków, to zapewniam Was, że pięknie się ze sobą komponują i wzajemnie uzupełniają.

Kruche, delikatne ciasto pod pierzynką z kawowej masy kajmakowej obłożonej pysznymi, chrupiacymi bezikami polanymi solonym karmelem ...

Myślę, że to propozycja nie tylko na święta. Zdecydowanie warta wypróbowania na każdą inną okazję (brak okazji, to też okazja ;-))

Ciastko jest dość słodkie, więc nie zjecie go zbyt dużo ... ale to tylko luźna dygresja dla osób, które liczą kalorie ...

... i jeśli mogę coś doradzić, to sugeruję masę kawową wykonać samodzielnie, na pewno wyjdzie o niebo lepiej, anizeli substytut w puszce ... 


Składniki na kruche ciasto:

  • 175 g mąki pszennej (może być krupczatka)
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać ostrym nożem. Dodać pozostałe składniki. Szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć folią. Odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować do wymiarów formy, przenieść do niej, dokłanie wyrównać i wylepić palcami. Ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru.

Wyjąć, wystudzić na kratce.

Masa kawowa:

  • 200 g masy kajmakowej z puszki (lub przygotowanej z mleka zagęszczonego słodzonego, lub wykonanej samodzielnie)
  • 80 g masła
  • 1,5 łyżki kawy (rozpuszczalnej) rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzącej wody

Masło rozmiękczyć (np. przez kilkanascie sekund podgrzewając w mikrofalówki). Kawę wystudzić.

W misie miksera umieścić masę kajamakową, masło oraz kawę. Zmiksować na bardzo gładką, bezgrudkową masę. Przelać do kubeczka, umieścić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Sos karmelowy:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli

Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszając), do momentu gdy syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowo - złoty.

Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i szczyptę soli. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje).

Ponadto:

  • sól morska w płatkach do posypania
  • ok. 10 małych bezików, pokruszonych

Wykonanie

Kruchy spód ułożyć na paterze; na niego wylać i wyrównać lekko gęstą masę kawową. Odłożyć do lodówki do zgęstnienia masy. Ozdobić bezami. Następnie całość polać sosem karmelowym i oprószyć solą morską.

Można przechowywać do 5 dni, w chłodnym miejscu.

SMACZNEGO!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Karawana rusza na Mazowsze

Karawana rusza na Mazowsze

Jak co roku w okresie letnim na Mazowsze wyrusza Karawana. Wędrujący Festiwal...

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

Podczas tego wyjątkowego koncertu artyści zaprezentują najpiękniejsze...

BOULE W konstancińskim PARKU

BOULE W konstancińskim PARKU

Zapraszamy na letni cykl zawodów w boule. Zapewniamy sprzęt i wsparcie...

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

W niedzielę, 11 sierpnia, godz. 17.00 Konstanciński Dom Kultury zaprasza na...

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

15 sierpnia 2019 roku z okazji Święta Wojska Polskiego w amfiteatrze...

Kino plenerowe w amfiteatrze

Kino plenerowe w amfiteatrze

W piątkowe wieczory lipca i sierpnia Konstanciński Dom Kultury zaprasza do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...