Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Mazurek kawowy z bezami oraz solonym karmelem

Utworzone: poniedziałek, 27 maja 2013 Autor: e.

MAZUREK KAWOWY Z BEZAMI ORAZ SOLONYM KARMELEM

Kolejny i na pewno nie ostatni przepis dla osób, które lubią eksperymentować. I choć w tym przypadku mamy do czynienia z całą gamą wyrazistych smaków, to zapewniam Was, że pięknie się ze sobą komponują i wzajemnie uzupełniają.

Kruche, delikatne ciasto pod pierzynką z kawowej masy kajmakowej obłożonej pysznymi, chrupiacymi bezikami polanymi solonym karmelem ...

Myślę, że to propozycja nie tylko na święta. Zdecydowanie warta wypróbowania na każdą inną okazję (brak okazji, to też okazja ;-))

Ciastko jest dość słodkie, więc nie zjecie go zbyt dużo ... ale to tylko luźna dygresja dla osób, które liczą kalorie ...

... i jeśli mogę coś doradzić, to sugeruję masę kawową wykonać samodzielnie, na pewno wyjdzie o niebo lepiej, anizeli substytut w puszce ... 


Składniki na kruche ciasto:

  • 175 g mąki pszennej (może być krupczatka)
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać ostrym nożem. Dodać pozostałe składniki. Szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć folią. Odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować do wymiarów formy, przenieść do niej, dokłanie wyrównać i wylepić palcami. Ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru.

Wyjąć, wystudzić na kratce.

Masa kawowa:

  • 200 g masy kajmakowej z puszki (lub przygotowanej z mleka zagęszczonego słodzonego, lub wykonanej samodzielnie)
  • 80 g masła
  • 1,5 łyżki kawy (rozpuszczalnej) rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzącej wody

Masło rozmiękczyć (np. przez kilkanascie sekund podgrzewając w mikrofalówki). Kawę wystudzić.

W misie miksera umieścić masę kajamakową, masło oraz kawę. Zmiksować na bardzo gładką, bezgrudkową masę. Przelać do kubeczka, umieścić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Sos karmelowy:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli

Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszając), do momentu gdy syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowo - złoty.

Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i szczyptę soli. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje).

Ponadto:

  • sól morska w płatkach do posypania
  • ok. 10 małych bezików, pokruszonych

Wykonanie

Kruchy spód ułożyć na paterze; na niego wylać i wyrównać lekko gęstą masę kawową. Odłożyć do lodówki do zgęstnienia masy. Ozdobić bezami. Następnie całość polać sosem karmelowym i oprószyć solą morską.

Można przechowywać do 5 dni, w chłodnym miejscu.

SMACZNEGO!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

UKS SZCZYPIORNIAK SZUKA TALENTÓW I ROŚNIE W SIŁĘ

UKS SZCZYPIORNIAK SZUKA TALENTÓW I ROŚNIE W SIŁĘ

Kilka dni temu UKS Szczypiorniak Lesznowola obchodził drugą rocznicę swojego...

Czasowa zmiana organizacji ruchu na drodze wojewódzkiej DW721

Czasowa zmiana organizacji ruchu na drodze wojewódzkiej DW721

10 września 2018 roku o godz. 12:00 zostanie zamknięty wlot południowy...

Pożegnanie lata w Prażmowie

Pożegnanie lata w Prażmowie

Zapraszamy na imprezę plenerową „Pożegnanie lata w Prażmowie",...

PERFECT na 100-lecie Niepodległości

PERFECT na 100-lecie Niepodległości

Z okazji obchodów 100-lecia Odzyskania przez Polskę Niepodległości...

XIV Jarmark Piaseczyński

XIV Jarmark Piaseczyński

W tym roku jarmark odbywa się pod hasłem “Shalom Piaseczno”, czyli...

“Robinson Crusoe” w Piaseczyńskim Kinie Plenerowym – Niemy Movie

“Robinson Crusoe” w Piaseczyńskim Kinie Plenerowym – Niemy Movie

W piątek 7 września 2018 roku na skwerze Kisiela o godz. 20.00 odbędzie...

Dziennikarstwo obywatelskie

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Już 22 i 23 września podczas Runmageddon przy Torze Motocrossowym Mysiadło...

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Odszedł wyjątkowy człowiek, Jerzy Boguta – prezes FC Lesznowola –...

Szukasz pracy? Dołącz do Projektu "Pokonaj Kryzys"!

Szukasz pracy? Dołącz do Projektu "Pokonaj Kryzys"!

Fundacja United Way Polska zaprasza do projektu Pokonaj Kryzys zagrożonych...

Konstancin gra dla Karoliny

Konstancin gra dla Karoliny

38-letnia Karolina, matka dwóch synów walczy z chorobą. Ma nieoperacyjnego...

Wakacje z eksperymentami

Wakacje z eksperymentami

Wspólne eksperymentowanie i odkrywanie tajemnic otaczającego świata przynosi...