Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Ciasto czekoladowe z Maltesers

Utworzone: 1371397266 Autor: e.

CIASTO POTRÓJNIE CZEKOLADOWE Z MALTESERS

To propozycja dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za tortami z typowymi, maślanymi masami. Może nie należy do najtańszych, jednak wygląda niesztampowo, smakuje niesamowicie i na pewno jest mniej czasochłonny, aniżeli tort w stylu angielskim (poza tym nie wszyscy mają talent do tworzenia słodkich cudeniek z lukru plastycznego).

Dwa czekoladowe blaty (z białą i ciemną czekoladą), przełożone warstwą kremu czekoladowego z dodatkiem kawy zbożowej ... już ten wstęp zapowiada ucztę ... gdy do tego wyobrazimy sobie całe mnóstwo czekoladowych kuleczek Maltesers ... po prostu czekoladowa rozpusta.

Ciasto jest bardzo efektowne i z całą pewnością nadaje się na rodzinne uroczystości, zwłaszcza te z udziałem dzieci! 

Wszystkim tym, którzy uważają, że np. sernik orzechowy jest zbyt słodki, sugeruję ograniczyć ilość Matlesers wykładając nimi np. tylko wierzch tortu. Choć blaty i krem nie są za słodkie, to wszyscy amatorzy przedmiotowych, czekoladowych kuleczek wiedzą, że te potrafią dać "słodkiego kopa".

Wszystko jest kwestią gustu, również upodobania smakowe. Ja, jak będę miała dość słodkiego, schrupię wafla ryżowego. Dzisiaj idę po kawałek cudeńka z Maltesers ;-) 

Składniki na ciasto czekoladowe ciemne:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie opakowanie cukry pudru z prawdziwą wanilią)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.

W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać powoli czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.

Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na ciasto czekoladowe jasne:

  • 50 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.

W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.

Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Krem z mlecznej czekolady i kawy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 350 g mlecznej czekolady, połamanej
  • 2 łyżki cukru pudru

W garnuszku podgrzać do wrzenia śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać cukier, kawę i wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin (całą noc).

Przed samym przełożeniem tortu ubić (końcówkami do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie "przebić" (zwarzyłby się natychmiast).

Dodatkowo:

  • 5 opakowań Maltesers (ok. 100 g każde opakowanie)

Wykonanie

Na paterze ułożyć ciemny blat, posmarować grubą warstwą kremu czekoladowego. Przykryć jasnym blatem. Wierzch i boki grubo posmarować kremem. Ozdobić Malteserami przyklejając je do kremu jeden obok drugiego.

Schłodzić.

SMACZNEGO!


Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: Martyna
Dodano: 1384628769
Napewno wypróbuję ")
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Koncert Rykardy Parasol

Koncert Rykardy Parasol

17 listopada zapraszamy do Domu Kultury na koncert Rykardy Parasol. Rykarda...

Złoto dla Dominiki Rembelskiej

Złoto dla Dominiki Rembelskiej

Piaseczno od dawna słynie z mocnej reprezentacji sportów walki, a w...

Drogi rowerowe połączą trzy gminy

Drogi rowerowe połączą trzy gminy

Powstały niedawno pas dla rowerów przy ulicy Kościuszki to jedynie niewielki...

Treny o mojej Matce

Treny o mojej Matce

7 listopada 2017 r. o godz. 20.00, w ramach Wtorku Teatralnego, Centrum Kultury...

Bajkowa niedziela w Piasecznie - Kamień na kamieniu

Bajkowa niedziela w Piasecznie - Kamień na kamieniu

12 listopada 2017 r. 14:30 i 16.00 Centrum Kultury w Piasecznie zaprasza na...

Zabezpieczono 230 gramów nakotyków

Zabezpieczono 230 gramów nakotyków

Policjanci z Konstancina- Jeziornej zatrzymali dwie osoby, u których w...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty umiejętności społecznych dla nastolatków

Warsztaty umiejętności społecznych dla nastolatków

Zapraszamy do udziału w warsztatach umiejętności społecznych dla...

Prezydent Gruzji z wizytą w Zalesiu Dolnym

Prezydent Gruzji z wizytą w Zalesiu Dolnym

Od środy, 8 listopada 2017 r., przybywa w Polsce prezydent Gruzji Giorgi...

Flagi dla mieszkańców

Flagi dla mieszkańców

W czwartek rano starosta Wojciech Ołdakowski rozdawał na dworcu w Piasecznie...

Weź udział w loterii – dla każdego coś fajnego!

Weź udział w loterii – dla każdego coś fajnego!

Szukasz sposobu na jesienne smutki? Spróbuj szczęścia i zawalcz o nagrodę...

Jak rozmawiać z małymi dziećmi. O seksie, seksualności i miłości

Jak rozmawiać z małymi dziećmi. O seksie, seksualności i miłości

26 października 2017 r. Wszechnica Rodzica zaprasza rodziców na warsztaty pt....