Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Biszkopt

Utworzone: poniedziałek, 8 lipca 2013 Autor: e.

BISZKOPT (RZUCANY)

Tym razem mieliśmy ochotę na mało wymyślne ciasto. Mam nadzieję, że z korzyścią dla Was, gdyż wersja bez kakao, to szansa na idealny biszkopt. Pieczony bez dodatku proszku do pieczenia, a mimo to nie opada.

Ten biszkopt jest moim numerem jeden ;-) choć nie będę ukrywała, że za pierwszym razem "rzucałam nim o podłogę" z zamkniętymi oczami ... powiem tylko, że warto było.

Polecam (do tortów i nie tylko)!

Gdy będziecie mieli ochotę na wersję z kakao, również się nie zawiedziecie ... pyszne, aromatyczne, mięciutkie ciacho!!! Ja po nim nabrałam ochoty na bezy ... jak przeczytacie przepis - będziecie wiedzieć dlaczego ;-)

Wersja "marmurkowa" smakuje nam najlepiej na ciepło ... z mlekiem lub kawą (w zależności od przedziału wiekowego pałaszujących). 

Składniki na biszkopt (tortownica 20 - 22 cm):

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie pojedynczo dodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (łyżką, bądź przy użyciu miksera pracującego na bardzo wolnych obrotach).

Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (piekłam w 22 cm tortownicy, biszkopt urósł aż do krawędzi formy). Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy jedynie dno. Wyłożyć ciasto*. Piec w temperaturze 160 - 170°C około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Przekroić na 3 - 4 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy w momencie, gdy biszkopt będzie wystudzony.

W mojej wariacji 2/3 ciasta przelałam do tortownicy, resztę zmieszałam z 2 łyżkami kakao, tworząc wzór marmurkowy na biszkopcie. Ciasto, po dodaniu kakao jest dość ciężkie i nie rośnie tak efektownie jak "czysty" biszkopt ... ale ciastko nie było pieczone z przeznaczeniem na tort, a jako chwilowa fanaberia, zachcianka na tzw. "ciastko bez niczego".

SMACZNEGO!

Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: celi
Dodano: piątek, 19 lipca 2013
OMG!!! chcę takie do kawy teraz :)!
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Karawana rusza na Mazowsze

Karawana rusza na Mazowsze

Jak co roku w okresie letnim na Mazowsze wyrusza Karawana. Wędrujący Festiwal...

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

Podczas tego wyjątkowego koncertu artyści zaprezentują najpiękniejsze...

BOULE W konstancińskim PARKU

BOULE W konstancińskim PARKU

Zapraszamy na letni cykl zawodów w boule. Zapewniamy sprzęt i wsparcie...

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

W niedzielę, 11 sierpnia, godz. 17.00 Konstanciński Dom Kultury zaprasza na...

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

15 sierpnia 2019 roku z okazji Święta Wojska Polskiego w amfiteatrze...

Kino plenerowe w amfiteatrze

Kino plenerowe w amfiteatrze

W piątkowe wieczory lipca i sierpnia Konstanciński Dom Kultury zaprasza do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...