Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Biszkopt

Utworzone: poniedziałek, 8 lipca 2013 Autor: e.

BISZKOPT (RZUCANY)

Tym razem mieliśmy ochotę na mało wymyślne ciasto. Mam nadzieję, że z korzyścią dla Was, gdyż wersja bez kakao, to szansa na idealny biszkopt. Pieczony bez dodatku proszku do pieczenia, a mimo to nie opada.

Ten biszkopt jest moim numerem jeden ;-) choć nie będę ukrywała, że za pierwszym razem "rzucałam nim o podłogę" z zamkniętymi oczami ... powiem tylko, że warto było.

Polecam (do tortów i nie tylko)!

Gdy będziecie mieli ochotę na wersję z kakao, również się nie zawiedziecie ... pyszne, aromatyczne, mięciutkie ciacho!!! Ja po nim nabrałam ochoty na bezy ... jak przeczytacie przepis - będziecie wiedzieć dlaczego ;-)

Wersja "marmurkowa" smakuje nam najlepiej na ciepło ... z mlekiem lub kawą (w zależności od przedziału wiekowego pałaszujących). 

Składniki na biszkopt (tortownica 20 - 22 cm):

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie pojedynczo dodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (łyżką, bądź przy użyciu miksera pracującego na bardzo wolnych obrotach).

Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (piekłam w 22 cm tortownicy, biszkopt urósł aż do krawędzi formy). Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy jedynie dno. Wyłożyć ciasto*. Piec w temperaturze 160 - 170°C około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Przekroić na 3 - 4 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy w momencie, gdy biszkopt będzie wystudzony.

W mojej wariacji 2/3 ciasta przelałam do tortownicy, resztę zmieszałam z 2 łyżkami kakao, tworząc wzór marmurkowy na biszkopcie. Ciasto, po dodaniu kakao jest dość ciężkie i nie rośnie tak efektownie jak "czysty" biszkopt ... ale ciastko nie było pieczone z przeznaczeniem na tort, a jako chwilowa fanaberia, zachcianka na tzw. "ciastko bez niczego".

SMACZNEGO!

Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: celi
Dodano: piątek, 19 lipca 2013
OMG!!! chcę takie do kawy teraz :)!
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Góry mają już swojego ELIMINATORA, przyszedł czas na wodę. Już 13 maja...

Housepital Festival

Housepital Festival

26 maja zapraszamy na święto muzyki klubowej na miejskim rynku.– Otwieramy...

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

Oddalona od Warszawy o zaledwie 20 km Góra Kalwaria na mapie LOTTO Poland Bike...

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Wydarzenie odbędzie się 19 i 20 maja na zabytkowej stacji kolei wąskotorowej...

Majowy konkurs z YES

Majowy konkurs z YES

Maj to niewątpliwie piękny, wiosenny miesiąc. Przyroda intensywnie...

Dzień Energii w Piasecznie

Dzień Energii w Piasecznie

27 maja zapraszamy na rynek miejski w Piasecznie, gdzie w godzinach od 10.00 do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Od 24 maja 2018 roku rusza przebudowa ulicy Szkolnej w Piasecznie. Prace będą...

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Produkowanie mebli stało się naszą pasją. Oferowane przez nas produkty...

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

W niedzielę, 20 maja 2018 r. w godz. 11.00 -17.00 odbędzie się Targ...

Rewia smaków w Piasecznie

Rewia smaków w Piasecznie

W dniach od 4-6 maja 2018 r. na terenie miasta Piaseczna, przy współpracy...

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Biblioteka w Józefosławiu tworzy cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa...