Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Muffinki czekoladowe z migdałami ... i owocową nutką

Utworzone: poniedziałek, 16 września 2013 Autor: e.

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI ... I OWOCOWĄ NUTĄ

Pyszne, puszyste, wilgotne i mięciutkie babeczki, których przygotowanie nie przysparza żadnych problemów. W ciągu 40 minut możecie napawać się widokiem i zapachem tych małych słodkości.

Ich przygotowanie może być pretekstem do kreatywnej zabawy z dziećmi; bo jak inaczej nazwać tworzenie artystycznych "zygzaczków" i "malowideł" na babeczkach? 
Tutaj nie obowiązują żadne reguły, a pełna dowolność w wyborze produktów do ozdabiania jest wskazana. Cukier puder, kakao, masa kajmakowa, polewa czekoladowa, lukier ... wybór zostawiam Wam.

Pozostaje pytanie, kto bedzie się lepiej bawił podczas wspólnej zabawy? Myślę, że odpowiecie sobie na nie, podczas konsumpcji Waszych babeczek.

Zdecydowanie polecam! 

Składniki ciasto (ok. 21 babeczek):

  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • ok. 225 g malinowego dżemu*
  • szczypta soli
  • 200 g rozdrobnionych migdałów (ilość wedle uznania)


Składniki wierzch**:

  • cukier puder
  • kakao
  • kakao dla dzieci
  • polewa czekoladowa
  • kolorowy lukier
  • masa kajmakowa


Wykonanie

Wszystkie składniki, oprócz migdałów, wrzucamy do misy i mieszamy mikserem z przystawką do ubijania białek przez ok. 2-3 minut.

Po tym czasie do ciasta dokładamy migdały i mieszamy łyżką.

Całość przekładamy do formy na muffinki, wypełniając otwory do 3/4 ich wysokości (można je uprzednio wyłożyć papilotkami)

Pieczemy w temp. ok. 150°C przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. 

SMACZNEGO!

* bądź innego (ulubionego); ja często mieszam dżemy. Część dżemu można zastąpić, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladą

Dżem można oczywiście zastąpić świeżymi lub mrożonymi malinami

** wedle uznania i pomysłu. Sauté to również POMYSŁ ;-) 

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Karawana rusza na Mazowsze

Karawana rusza na Mazowsze

Jak co roku w okresie letnim na Mazowsze wyrusza Karawana. Wędrujący Festiwal...

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

Podczas tego wyjątkowego koncertu artyści zaprezentują najpiękniejsze...

BOULE W konstancińskim PARKU

BOULE W konstancińskim PARKU

Zapraszamy na letni cykl zawodów w boule. Zapewniamy sprzęt i wsparcie...

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

W niedzielę, 11 sierpnia, godz. 17.00 Konstanciński Dom Kultury zaprasza na...

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

15 sierpnia 2019 roku z okazji Święta Wojska Polskiego w amfiteatrze...

Kino plenerowe w amfiteatrze

Kino plenerowe w amfiteatrze

W piątkowe wieczory lipca i sierpnia Konstanciński Dom Kultury zaprasza do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...