Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Devil's food cake

Utworzone: poniedziałek, 30 września 2013 Autor: e.

DEVIL'S FOOD CAKE

Pretekstem to przygotowania tego diabelnie dobrego ciasta były urodziny wyjątkowej osoby. Muszę przyznać, że ten wypiek piekielnie dobrze się sprawdził! Pytacie dlaczego ktoś nazwał je diabelskim? Może po to, aby móc powiedzieć, że to "niebo w gębie"? Skrajne porównania budzą mnóstwo emocji. Podobnie jest z tym ciastem ... nastraja mega pozytywnie.

Ciasto jest diabelnie proste do wykonania. Jednak ilość misek, miseczek, garnków i garnuszków, które będziecie musieli umyć po wsadzeniu finalnej wersji tego ciasta do lodówki, skłoni Was do rzucania gromami piekielnymi.

Choć nie ma w sobie czekolady, ma diabelnie dużo kakao, dzięki czemu jest mocno czekoladowe. I diabelsko ciemne. I wilgotne. I smakuje diabelnie dobrze! Jest bardzo delikatne, jak puszek, rozpływające się w ustach. Zwłaszcza pierwszego dnia. Przechowywanie w lodówce (konieczne) przyczynia się do zmiany tego stanu. Jednak choć ciasto robi się odrobinę bardziej zbite, to jednak nadal jest niesamowite w smaku. 

Devil's food cake można przełożyć kremem czekoladowym, konfiturą malinową lub waniliową bitą śmietaną. By wzmocnić jego nieziemski smak polecam dodanie cukru dark muscovado.

Pewna blogerka napisała: Jakby było mało... diabelnie uzależnia! Podpisuję się pod tym stwierdzeniem obiema rękami!!! POLECAM!

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki maślanki lub kefiru + ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie standardowo cukier z pradziwą wanilią)
  • 50 g kakao + ½ szklanki letniej wody
  • 2 duże jajka, w temp. pokojowej
  • 115 g miękkiego masła
  • 200 g cukru (dodałam 150 g)
  • 200 g jasnego brązowego cukru (u mnie 100 g jasnego brązowego cukru + 100 g ciemnego brązowego cukru (dark muscovado)

Mąkę, sodę i sól wymieszać i przesiać. Maślankę wymieszać z ½ szklanki wody i ekstraktem z wanilii, odstawić. Kakao wymieszać z ½ szklanki letniej wody, dokładnie, by nie było grudek, odstawić do ostudzenia. Jajka dokładnie roztrzepać (np. widelcem).

Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Miksując dodawać cukier, najpierw biały, potem brązowy. Ucierać na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli wlewać cienką strużką jajka. Zatrzymać mikser, wlać kakao, zmiksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając dodawać na zmianę maślankę i mąkę; stopniowo, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia się składników!

Dwie okrągłe formy o wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do obydwu nalać ciasta, po równo.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.

Do przełożenia:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z pradziwą wanilią)
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru

Ponadto:

  • około 300 g świeżych malin

Kremówkę ubić z nasionkami wanilii, pod koniec ubijania dodając ekstrakt i cukier. Podzielić na dwie części.

Jedną częścią przełożyć blaty ciasta, pozostałą posmarować wierzch. Ozdobić malinami.

SMACZNEGO!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Pociągi do Konstancina coraz bliżej

Pociągi do Konstancina coraz bliżej

Wiceprzewodniczący Rady Powiatu Sergiusz Muszyński, inicjator wykorzystania...

Czasowa zmiana organizacji ruchu na drodze wojewódzkiej DW721

Czasowa zmiana organizacji ruchu na drodze wojewódzkiej DW721

10 września 2018 roku o godz. 12:00 zostanie zamknięty wlot południowy...

UKS SZCZYPIORNIAK SZUKA TALENTÓW I ROŚNIE W SIŁĘ

UKS SZCZYPIORNIAK SZUKA TALENTÓW I ROŚNIE W SIŁĘ

Kilka dni temu UKS Szczypiorniak Lesznowola obchodził drugą rocznicę swojego...

Pożegnanie lata w Prażmowie

Pożegnanie lata w Prażmowie

Zapraszamy na imprezę plenerową „Pożegnanie lata w Prażmowie",...

XIV Jarmark Piaseczyński

XIV Jarmark Piaseczyński

W tym roku jarmark odbywa się pod hasłem “Shalom Piaseczno”, czyli...

PERFECT na 100-lecie Niepodległości

PERFECT na 100-lecie Niepodległości

Z okazji obchodów 100-lecia Odzyskania przez Polskę Niepodległości...

Dziennikarstwo obywatelskie

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Już 22 i 23 września podczas Runmageddon przy Torze Motocrossowym Mysiadło...

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Odszedł wyjątkowy człowiek, Jerzy Boguta – prezes FC Lesznowola –...

Szukasz pracy? Dołącz do Projektu "Pokonaj Kryzys"!

Szukasz pracy? Dołącz do Projektu "Pokonaj Kryzys"!

Fundacja United Way Polska zaprasza do projektu Pokonaj Kryzys zagrożonych...

Konstancin gra dla Karoliny

Konstancin gra dla Karoliny

38-letnia Karolina, matka dwóch synów walczy z chorobą. Ma nieoperacyjnego...

Wakacje z eksperymentami

Wakacje z eksperymentami

Wspólne eksperymentowanie i odkrywanie tajemnic otaczającego świata przynosi...