Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Devil's food cake

Utworzone: poniedziałek, 30 września 2013 Autor: e.

DEVIL'S FOOD CAKE

Pretekstem to przygotowania tego diabelnie dobrego ciasta były urodziny wyjątkowej osoby. Muszę przyznać, że ten wypiek piekielnie dobrze się sprawdził! Pytacie dlaczego ktoś nazwał je diabelskim? Może po to, aby móc powiedzieć, że to "niebo w gębie"? Skrajne porównania budzą mnóstwo emocji. Podobnie jest z tym ciastem ... nastraja mega pozytywnie.

Ciasto jest diabelnie proste do wykonania. Jednak ilość misek, miseczek, garnków i garnuszków, które będziecie musieli umyć po wsadzeniu finalnej wersji tego ciasta do lodówki, skłoni Was do rzucania gromami piekielnymi.

Choć nie ma w sobie czekolady, ma diabelnie dużo kakao, dzięki czemu jest mocno czekoladowe. I diabelsko ciemne. I wilgotne. I smakuje diabelnie dobrze! Jest bardzo delikatne, jak puszek, rozpływające się w ustach. Zwłaszcza pierwszego dnia. Przechowywanie w lodówce (konieczne) przyczynia się do zmiany tego stanu. Jednak choć ciasto robi się odrobinę bardziej zbite, to jednak nadal jest niesamowite w smaku. 

Devil's food cake można przełożyć kremem czekoladowym, konfiturą malinową lub waniliową bitą śmietaną. By wzmocnić jego nieziemski smak polecam dodanie cukru dark muscovado.

Pewna blogerka napisała: Jakby było mało... diabelnie uzależnia! Podpisuję się pod tym stwierdzeniem obiema rękami!!! POLECAM!

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki maślanki lub kefiru + ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie standardowo cukier z pradziwą wanilią)
  • 50 g kakao + ½ szklanki letniej wody
  • 2 duże jajka, w temp. pokojowej
  • 115 g miękkiego masła
  • 200 g cukru (dodałam 150 g)
  • 200 g jasnego brązowego cukru (u mnie 100 g jasnego brązowego cukru + 100 g ciemnego brązowego cukru (dark muscovado)

Mąkę, sodę i sól wymieszać i przesiać. Maślankę wymieszać z ½ szklanki wody i ekstraktem z wanilii, odstawić. Kakao wymieszać z ½ szklanki letniej wody, dokładnie, by nie było grudek, odstawić do ostudzenia. Jajka dokładnie roztrzepać (np. widelcem).

Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Miksując dodawać cukier, najpierw biały, potem brązowy. Ucierać na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli wlewać cienką strużką jajka. Zatrzymać mikser, wlać kakao, zmiksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając dodawać na zmianę maślankę i mąkę; stopniowo, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia się składników!

Dwie okrągłe formy o wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do obydwu nalać ciasta, po równo.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.

Do przełożenia:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z pradziwą wanilią)
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru

Ponadto:

  • około 300 g świeżych malin

Kremówkę ubić z nasionkami wanilii, pod koniec ubijania dodając ekstrakt i cukier. Podzielić na dwie części.

Jedną częścią przełożyć blaty ciasta, pozostałą posmarować wierzch. Ozdobić malinami.

SMACZNEGO!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Życzenia Wesołych Świąt Wielkanocnych

Życzenia Wesołych Świąt Wielkanocnych

Zdrowych, radosnych Świąt Wielkiej Nocy...

Blood Brothers Run

Blood Brothers Run

Bieg Blood Brothers Run odbędzie się w sobotę 6 kwietnia 2019 r. w...

Polska Orkiestra SINFONIA IUVENTUS w Górze Kalwarii

Polska Orkiestra SINFONIA IUVENTUS w Górze Kalwarii

Takiego wydarzenia u nas jeszcze nie było! 7 kwietnia 2019 r. w Górze...

Spotkanie z Anną Kasiuk

Spotkanie z Anną Kasiuk

10 kwietnia 2019 r. Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy Piaseczno zapraszama na...

Zamknięcie ul. Geodetów – od Tenisowej do Julianowskiej

Zamknięcie ul. Geodetów – od Tenisowej do Julianowskiej

Wykonawca robót firma FalBruk Sp. z o.o. Sk. informuje, że od dnia 10...

Wiosenna garażówka w Lesznowoli

Wiosenna garażówka w Lesznowoli

W niedzielę 7 kwietnia zapraszamy Mieszkańców gminy na organizowaną po raz...

Dziennikarstwo obywatelskie

Rozlicz swój PIT z korzyścią dla gminy w której mieszkasz

Rozlicz swój PIT z korzyścią dla gminy w której mieszkasz

Podatek od osób fizycznych (PIT) to ważne źródło dochodu Gminy i szansa na...

Promocja 0 zł na przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej

Promocja 0 zł na przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej

Szanowni Mieszkańcy! Wychodząc naprzeciw mieszkańcom Miasta i Gminy...

Pierwszy N-Park w aglomeracji warszawskiej

Pierwszy N-Park w aglomeracji warszawskiej

Na czwartek, 29 listopada tego roku, zaplanowane jest otwarcie N-Parku na...

Zaduszki konstancińskie

Zaduszki konstancińskie

Towarzystwo Miłośników Piękna i Zabytków Konstancina oraz Konstanciński...

STO lat niepodległości na płycie

STO lat niepodległości na płycie

Młodzi hip-hopowcy z Góry Kalwarii nagrali płytę z okazji 100-lecia...