Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Devil's food cake

Utworzone: poniedziałek, 30 września 2013 Autor: e.

DEVIL'S FOOD CAKE

Pretekstem to przygotowania tego diabelnie dobrego ciasta były urodziny wyjątkowej osoby. Muszę przyznać, że ten wypiek piekielnie dobrze się sprawdził! Pytacie dlaczego ktoś nazwał je diabelskim? Może po to, aby móc powiedzieć, że to "niebo w gębie"? Skrajne porównania budzą mnóstwo emocji. Podobnie jest z tym ciastem ... nastraja mega pozytywnie.

Ciasto jest diabelnie proste do wykonania. Jednak ilość misek, miseczek, garnków i garnuszków, które będziecie musieli umyć po wsadzeniu finalnej wersji tego ciasta do lodówki, skłoni Was do rzucania gromami piekielnymi.

Choć nie ma w sobie czekolady, ma diabelnie dużo kakao, dzięki czemu jest mocno czekoladowe. I diabelsko ciemne. I wilgotne. I smakuje diabelnie dobrze! Jest bardzo delikatne, jak puszek, rozpływające się w ustach. Zwłaszcza pierwszego dnia. Przechowywanie w lodówce (konieczne) przyczynia się do zmiany tego stanu. Jednak choć ciasto robi się odrobinę bardziej zbite, to jednak nadal jest niesamowite w smaku. 

Devil's food cake można przełożyć kremem czekoladowym, konfiturą malinową lub waniliową bitą śmietaną. By wzmocnić jego nieziemski smak polecam dodanie cukru dark muscovado.

Pewna blogerka napisała: Jakby było mało... diabelnie uzależnia! Podpisuję się pod tym stwierdzeniem obiema rękami!!! POLECAM!

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki maślanki lub kefiru + ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie standardowo cukier z pradziwą wanilią)
  • 50 g kakao + ½ szklanki letniej wody
  • 2 duże jajka, w temp. pokojowej
  • 115 g miękkiego masła
  • 200 g cukru (dodałam 150 g)
  • 200 g jasnego brązowego cukru (u mnie 100 g jasnego brązowego cukru + 100 g ciemnego brązowego cukru (dark muscovado)

Mąkę, sodę i sól wymieszać i przesiać. Maślankę wymieszać z ½ szklanki wody i ekstraktem z wanilii, odstawić. Kakao wymieszać z ½ szklanki letniej wody, dokładnie, by nie było grudek, odstawić do ostudzenia. Jajka dokładnie roztrzepać (np. widelcem).

Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Miksując dodawać cukier, najpierw biały, potem brązowy. Ucierać na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli wlewać cienką strużką jajka. Zatrzymać mikser, wlać kakao, zmiksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając dodawać na zmianę maślankę i mąkę; stopniowo, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia się składników!

Dwie okrągłe formy o wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do obydwu nalać ciasta, po równo.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.

Do przełożenia:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z pradziwą wanilią)
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru

Ponadto:

  • około 300 g świeżych malin

Kremówkę ubić z nasionkami wanilii, pod koniec ubijania dodając ekstrakt i cukier. Podzielić na dwie części.

Jedną częścią przełożyć blaty ciasta, pozostałą posmarować wierzch. Ozdobić malinami.

SMACZNEGO!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

POLICJANCI Z KOMISARIATU POLICJI W KONSTANCINIE-JEZIORNIE WSPIERAJĄ CHORE DZIECI

POLICJANCI Z KOMISARIATU POLICJI W KONSTANCINIE-JEZIORNIE WSPIERAJĄ CHORE DZIECI

Komisariat Policji w Konstancinie-Jeziornie, nominowany...

Poszukujemy 15- letniej Marzeny Słowik

Poszukujemy 15- letniej Marzeny Słowik

Policjanci poszukują 15- letniej Marzeny Słowik. Dziewczyna 13 czerwca br.,...

Odkryj vintage w antykwariacie i przekaż rower dzieciakom – dwie sąsiedzkie akcje w Piasecznie

Odkryj vintage w antykwariacie i przekaż rower dzieciakom – dwie sąsiedzkie akcje w Piasecznie

W najbliższe dni Centrum Handlowe Auchan Piaseczno przygotowało dwie akcje...

Dyskusja pokonkursowa – Basen w Piasecznie

Dyskusja pokonkursowa – Basen w Piasecznie

Aby przybliżyć mieszkańcom kulisy procesu konkursowego i zwycięski projekt,...

Po Urzeczu – nostalgiczna wycieczka zabytkowym autobusem

Po Urzeczu – nostalgiczna wycieczka zabytkowym autobusem

W niedzielę 21 czerwca rozpoczyna się cykl sześciu wycieczek zabytkowym...

Koncert Iwony Manisty - Kutryś w Bistro La Casa w Piasecznie

Koncert Iwony Manisty - Kutryś w Bistro La Casa w Piasecznie

W najbliższy piątek 19 czerwca 2020 r. w piaseczyńskim Bistro La Casa...

Dziennikarstwo obywatelskie

Wycieczki w przyszłym roku

Wycieczki w przyszłym roku

Gmina Konstancin-Jeziorna podpisała umowę na organizację cyklu bezpłatnych...

Podaruj laptop potrzebującym dzieciom w ramach akcji #dobrysąsiad

Podaruj laptop potrzebującym dzieciom w ramach akcji #dobrysąsiad

Rusza nowa lokalna akcja w Centrum Handlowym Auchan Piaseczno. Tym razem...

Pierwsza łąka Lirene już zasiana!

Pierwsza łąka Lirene już zasiana!

Marka Lirene, chcąc przyczyniać się do pozytywnych zmian ekologicznych, od...

Młodzieżowe Pogotowie Emocjonalne dla uczniów szkół powiatu piaseczyńskiego

Młodzieżowe Pogotowie Emocjonalne dla uczniów szkół powiatu piaseczyńskiego

Czas „kwarantanny szkolnej” nie oznacza jedynie borykania ...

Niedostępne obiekty Nadleśnictwa Chojnów

Niedostępne obiekty Nadleśnictwa Chojnów

Nadleśnictwo Chojnów wstrzymuje do odwołania, dostępność do urządzeń i...