Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Devil's food cake

Utworzone: poniedziałek, 30 września 2013 Autor: e.

DEVIL'S FOOD CAKE

Pretekstem to przygotowania tego diabelnie dobrego ciasta były urodziny wyjątkowej osoby. Muszę przyznać, że ten wypiek piekielnie dobrze się sprawdził! Pytacie dlaczego ktoś nazwał je diabelskim? Może po to, aby móc powiedzieć, że to "niebo w gębie"? Skrajne porównania budzą mnóstwo emocji. Podobnie jest z tym ciastem ... nastraja mega pozytywnie.

Ciasto jest diabelnie proste do wykonania. Jednak ilość misek, miseczek, garnków i garnuszków, które będziecie musieli umyć po wsadzeniu finalnej wersji tego ciasta do lodówki, skłoni Was do rzucania gromami piekielnymi.

Choć nie ma w sobie czekolady, ma diabelnie dużo kakao, dzięki czemu jest mocno czekoladowe. I diabelsko ciemne. I wilgotne. I smakuje diabelnie dobrze! Jest bardzo delikatne, jak puszek, rozpływające się w ustach. Zwłaszcza pierwszego dnia. Przechowywanie w lodówce (konieczne) przyczynia się do zmiany tego stanu. Jednak choć ciasto robi się odrobinę bardziej zbite, to jednak nadal jest niesamowite w smaku. 

Devil's food cake można przełożyć kremem czekoladowym, konfiturą malinową lub waniliową bitą śmietaną. By wzmocnić jego nieziemski smak polecam dodanie cukru dark muscovado.

Pewna blogerka napisała: Jakby było mało... diabelnie uzależnia! Podpisuję się pod tym stwierdzeniem obiema rękami!!! POLECAM!

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki maślanki lub kefiru + ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie standardowo cukier z pradziwą wanilią)
  • 50 g kakao + ½ szklanki letniej wody
  • 2 duże jajka, w temp. pokojowej
  • 115 g miękkiego masła
  • 200 g cukru (dodałam 150 g)
  • 200 g jasnego brązowego cukru (u mnie 100 g jasnego brązowego cukru + 100 g ciemnego brązowego cukru (dark muscovado)

Mąkę, sodę i sól wymieszać i przesiać. Maślankę wymieszać z ½ szklanki wody i ekstraktem z wanilii, odstawić. Kakao wymieszać z ½ szklanki letniej wody, dokładnie, by nie było grudek, odstawić do ostudzenia. Jajka dokładnie roztrzepać (np. widelcem).

Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Miksując dodawać cukier, najpierw biały, potem brązowy. Ucierać na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli wlewać cienką strużką jajka. Zatrzymać mikser, wlać kakao, zmiksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając dodawać na zmianę maślankę i mąkę; stopniowo, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia się składników!

Dwie okrągłe formy o wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do obydwu nalać ciasta, po równo.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.

Do przełożenia:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z pradziwą wanilią)
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru

Ponadto:

  • około 300 g świeżych malin

Kremówkę ubić z nasionkami wanilii, pod koniec ubijania dodając ekstrakt i cukier. Podzielić na dwie części.

Jedną częścią przełożyć blaty ciasta, pozostałą posmarować wierzch. Ozdobić malinami.

SMACZNEGO!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Wejście do lasu Darya Koltsova

Wejście do lasu Darya Koltsova

Jesienią Ośrodek Sztuki Lescer zaprasza na wystawę indywidualną Darii...

ALE UBAW! Kulturalni na Dzień Dziecka

ALE UBAW! Kulturalni na Dzień Dziecka

W niedzielę 30 maja Piaseczno zmieni się w miasto dzieci. Z okazji Dnia...

Poznaj filmy wybrane na Kino Plenerowe 2021

Poznaj filmy wybrane na Kino Plenerowe 2021

W wyniku głosowania mieszkańców, poznaliśmy tytuły filmów,...

Autobus 710 na pętlę “Targowisko”

Autobus 710 na pętlę “Targowisko”

W związku z zakończeniem robót drogowych ZTM Warszawa w porozumieniu z...

Joga dla każdego

Joga dla każdego

Konstanciński Dom Kultury od 8 czerwca zaprasza na bezpłatne zajęcia jogi...

W poszukiwaniu Pippi czyli Szwecja literackim szlakiem

W poszukiwaniu Pippi czyli Szwecja literackim szlakiem

Z okazji Dnia Dziecka Konstanciński Dom Kultury zaprasza najmłodszych na...

Dziennikarstwo obywatelskie

Ogródek społeczny na Fabrycznej

Ogródek społeczny na Fabrycznej

W tym roku ponownie na placu zabaw przy ul. Fabrycznej w Piasecznie zaczął...

Pop-up duetu Paprocki i Brzozowski w Designer Outlet Warszawa

Pop-up duetu Paprocki i Brzozowski w Designer Outlet Warszawa

Ulubiony duet projektancki gwiazd i jedne z najgorętszych nazwisk polskiej...

Designer Outlet Warszawa największym centrum outletowym premium w Polsce

Designer Outlet Warszawa największym centrum outletowym premium w Polsce

18 maja miała miejsce długo wyczekiwana uroczystość oficjalnego otwarcia...

Siatka ogrodzeniowa PCV

Siatka ogrodzeniowa PCV

Naniesienie tworzywa sztucznego na drut metalowy pozwala na produkcję siatki o...

Ulica Szkolna będzie zamknięta  - Gmina Lesznowola

Ulica Szkolna będzie zamknięta - Gmina Lesznowola

Wykonawca rozbudowy II etapu Szkolnej zamknie 15 marca w poniedziałek odcinek...