Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Placuszki dyniowe

Utworzone: poniedziałek, 14 października 2013 Autor: e.

Rozpoczął się sezon dyniowy. Na przydrożnych straganach i w sklepach można zakupić te jesienne warzywa w różnych kolorach, wielkościach i gatunkach.

To jedno z tych warzyw, które ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jej miąższ można wykorzystać zarówno do wykonania potraw wytrawnych (tutaj należy również pamiętać o pestkach), jak i do deserów.

Dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję, która sprawdzi się jako drugie śniadanie lub podwieczorek, nie tylko dla Waszych pociech, ale również dla Was.

PLACUSZKI DYNIOWE

Puszyste, aromatyczne placuszki z dodatkiem purée z dyni. Proste i błyskawiczne do wykonania (jeśli wcześniej upieczecie dynię). Możecie zrezygnować z użycia miksera, gdyż składniki bez problemu można wymieszać łyżką. Co ważne, można je smażyć bez użycia tłuszczu.

Przepis cytuję za Panią Asią. Zakładam, że będziecie do niego często wracać. POLECAM!

Składniki:

  • 200 g purée z upieczonej dyni*
  • 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatki: np. cukier puder, cynamon, miód, powidła morelowe lub śliwkowe

W misce wymieszać purée z dyni z jogurtem naturalnym (jeśli  było rzadkie, wodniste - nie musimy dodawać jogurtu). Krótko zmiksować lub wymieszać z jajkami oraz 2 łyżkami oleju. Dodać cukier oraz mąkę przesianą i dobrze wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Całość zmiksować (można również mieszać łyżką) do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.

Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i posmarować ją olejem. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.

Placki smażyć na niewielkim ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza (przez około 2 ½ minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty.

Placuszki można posypać cukrem pudrem, cynamonem, podawać z powidłami morelowymi lub śliwkowymi, miodem.

*Jak upiec dynię: około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Przechowywać w lodówce do kilku dni. Tak przygotowaną dynię można również zamrozić.

UWAGA: Dynię pieczemy 1 godzinę, gdy cała blacha jest gęsto pokryta jej kawałkami. Gdy kawałki dyni są luźno rozłożone na blaszce, może się okazać, że już po 30 minutach będą upieczone. Dynia/skórka, nie może się zrumienić od spodu.

SMACZNEGO!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Karawana rusza na Mazowsze

Karawana rusza na Mazowsze

Jak co roku w okresie letnim na Mazowsze wyrusza Karawana. Wędrujący Festiwal...

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

Podczas tego wyjątkowego koncertu artyści zaprezentują najpiękniejsze...

BOULE W konstancińskim PARKU

BOULE W konstancińskim PARKU

Zapraszamy na letni cykl zawodów w boule. Zapewniamy sprzęt i wsparcie...

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

W niedzielę, 11 sierpnia, godz. 17.00 Konstanciński Dom Kultury zaprasza na...

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

15 sierpnia 2019 roku z okazji Święta Wojska Polskiego w amfiteatrze...

Kino plenerowe w amfiteatrze

Kino plenerowe w amfiteatrze

W piątkowe wieczory lipca i sierpnia Konstanciński Dom Kultury zaprasza do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...