Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Ciasto czekoladowo-orzechowe

Utworzone: poniedziałek, 28 października 2013 Autor: e.

CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE (bez dodatku mąki)

Nie byłabym sobą, gdybym w sezonie dyniowym nie zaproponowała Wam ciasta czekoladowego. Cóż, kto zna, to wie, że ten typ tak po prostu ma. Na próżno z tym walczyć. Na usprawiedliwienie dodam tylko, że poprawię się przy kolejnym wpisie. Mam nadzieję, że moją ignorancję wynagrodzi Wam "towarzystwo" w jakim od dziś będą się pojawiać ecio-peciowe wypieki. Dla mnie patery* Villa Glass Studio, to piękne uzupełnienie całości.

To przepis, który koniecznie musicie wypróbować, choć adresuję go do osób, które pasjami zajadają się gorzką czekoladą. Pokusiłabym się o stwierdzenie, że to ciasto pełne sprzeczności: bardzo sycące, choć niezwykle delikatne; słodkie, choć z drugiej strony "wytrawne". Jest z nim trochę tak jak z czekoladą z dużą zawartością kakao ... masz ochotę na coś słodkiego i sięgasz po ciemną, gorzką czekoladę, a ona w szlachetny, choć nie nachalny, sposób zaspokaja Twoją zachciankę.

Bezsprzecznie zgadzam się z p. Dorotą, która trafnie określiła, że to ciasto z rodzaju "love it or hate it". Według mnie stanowi niebanalną alternatywę dla klasycznego murzynka. 

Trzeba pamiętać, że to ciasto bez dodatku mąki i jego struktura po upieczeniu jest troszkę inna, aniżeli ciast z jej dodatkiem. Więc nie dajcie sobie wmówić, że to zakalec - po prostu taka już jego uroda.

Oryginalny przepis pochodzi z magazynu "The Australian Women's Weekly".

Składniki (na niewielką blaszkę o boku 19-20 cm):

  • 35 g kakao
  • 80 ml gorącej wody
  • 150 g gorzkiej, roztopionej czekolady
  • 150 g roztopionego masła 
  • 230 g ciemnego brązowego cukru (u mnie dark muscovado)
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 4 jajka

Do dekoracji:

  • 1 łyżka kakao (u mnie, dla przełamania smaku, Nesquik)

Kakao wymieszać z gorącą wodą na gładką masę. Do mikstury wlać roztopioną czekoladę, masło, wsypać cukier, orzechy i dodać żółtka. Zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej czekoladową miksturę. Piec w temperaturze 180 ºC przez 60 - 70 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika, mój "poradził" sobie z ciastem w 50 min). Przestudzić 15 minut w blaszce, przełożyć do góry spodem na talerz lub deseczkę i zerwać ostrożnie papier. Oprószyć kakao, pokroić na kwadraty.

SMACZNEGO!

Jak wspomniałam wcześniej, dzięki współpracy z Villa Glass Studio, będziecie mogli odlądać wypieki z ecio-peciowej zakładki, w nowej odsłonie.

Prezentowana patera pochodzi z serii SERCE i jest stosunkowo ciężka, dopracowana w każdym szczególe i wykonana z wysokiej jakości szkła fusingowego. 

Fusing to trend w świecie szkła, polegający na łączeniu ze sobą różnych jego gatunków w wysokich temperaturach. W wyniku tego procesu uzyskuje się oryginalne szklane formy bądź konkretne wzory.

Nie można zaprzeczyć, że taki dodatek, z najbardziej niepozornego wypieku (i nie tylko wypieku) zrobi dzieło sztuki. A przecież o to chodzi, szkło dekoracyjne VLS zostało stworzone, by cieszyć oko użytkowników tych urokliwych cudeniek. 

*wpis zawiera lokowanie produktu

Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: Kasia
Dodano: sobota, 5 sierpnia 2017
Pyszne! Dziekuje za przepis!!
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Odpalenie choinki na rynku w Piasecznie

Odpalenie choinki na rynku w Piasecznie

10 grudnia 2017 r. Centrum Kultury w Piasecznie zaprasza wszystkich na coroczne...

Gmina Piaseczno projektuje nowe targowisko miejskie

Gmina Piaseczno projektuje nowe targowisko miejskie

Gmina projektuje nowe targowisko miejskie. Ma to być jednak miejsce, w...

Happening Mikołajkowy Fundacji Pomóż Dorosnąć

Happening Mikołajkowy Fundacji Pomóż Dorosnąć

W niedzielę 3 grudnia na miejskim rynku odbędzie się Happening Mikołajkowy....

Otwarcie lodowiska w Lesznowoli

Otwarcie lodowiska w Lesznowoli

2 grudnia 2017 r. Urząd Gminy w Lesznowoli oraz Centrum Sportu w Gminie...

Strefa płatnego parkowania od 4 grudnia

Strefa płatnego parkowania od 4 grudnia

4 grudnia rusza strefa płatnego parkowania w centrum miasta – obszar A....

Kobieca furia – o tym, co robić, żeby się pięknie złościć i nie musieć zajadać emocji – warsztaty

Kobieca furia – o tym, co robić, żeby się pięknie złościć i nie musieć zajadać emocji – warsztaty

13 grudnia 2017 r. o godzinie 18.00 Biblioteka w Józefosławiu zaprasza na...

Dziennikarstwo obywatelskie

Przyszłość młodzieżowych rad - nowelizacja artykułu 5b - DEBATA

Przyszłość młodzieżowych rad - nowelizacja artykułu 5b - DEBATA

Mamy przyjemność zaprosić na debatę “Przyszłość młodzieżowych rad -...

Odpalenie choinki na rynku w Piasecznie

Odpalenie choinki na rynku w Piasecznie

10 grudnia 2017 r. Centrum Kultury w Piasecznie zaprasza wszystkich na coroczne...

Kulinarne warsztaty Urzecza

Kulinarne warsztaty Urzecza

W sobotę, 2 grudnia 2017 r. o godz. 13.00 w Klubie Seniora przy ul....

Weekendowy Black Friday w Centrum Handlowym Auchan Piaseczno

Weekendowy Black Friday w Centrum Handlowym Auchan Piaseczno

Wielkie, wyprzedażowe szaleństwo, czyli Black Friday zbliża się wielkimi...

Warsztaty umiejętności społecznych dla nastolatków

Warsztaty umiejętności społecznych dla nastolatków

Zapraszamy do udziału w warsztatach umiejętności społecznych dla...