Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

NAWIEDZONE CIASTO - CMENTARZ, czyli pomysł na Halloween

Utworzone: środa, 30 października 2013 Autor: e.

NAWIEDZONE CIASTO - CMENTARZ

W Polsce, to głównie dzieci "obchodzą" Halloween. Jest to dla nich kolejny powód do zabawy i ... zebrania pokaźnej ilości słodyczy.

Tak sobie pomyślałam, że skoro Walentynkowe życzenia sprawiają mi przyjemność (akurat to amerykańskie święto wkradło się w moje łaski), to dlaczego nie mam zrobić przyjemności dzieciom i przygotować dla nich halloweenowej wersji ulubionego ciasta? Właśnie ULUBIONEGO, bo możecie wykorzystać ulubiony przepis na ciasto, ja wybrałam ciasto czekoladowe z cukinią (na pewno pojawi się w ecio-peciowej załadce w wersji bez halloweenowej otoczki), jest nieziemsko pyszne.

Jeśli myślicie podobnie lub po prostu obchodzicie Halloween, to ciasto dla Was. Przygotowałam 2 wersje wypieku, mniej i bardziej "upiorną", jeśli w ogóle tak można powiedzieć. 

Opcja pierwsza to bezowe duchy, biszkoptowe nagrobki, czekoladowa polewa i .... okruszkowa ziemia (jeśli pieczecie ciasto bez dodatku kakao - jako ziemię możecie wykorzystać pokruszone, czekoladowe herbatniki).

Propozycja druga to SÓWKI, które moim zdaniem ze strachem mają tylko jedną wspólną cechę: WIELKIE OCZY. 

Całość inspirowana stroną Pani Doroty, ale chyba o tym już nie muszę wspominać :-)

Gorąco polecam!

Wszystko, rzutem na taśmę, przygotowywałam jednego dnia (wierzcie mi "da się"), jednak wygodniej i mniej stresująco byłoby podzielić pracę na etapy. Najpierw upiec czekoladowe ciasto (1 połowę przeznaczyłam na "nawiedzone" ciasto, a 2 połowę na sówki) przygotować polewę czekoladową, w której również zanurzamy biszkopty na przyszłe pomniki (będziecie potrzebować tylko kilka podłużnych biszkoptów lub innych ciastek w specyficznym kształcie - ja wycinałam nagrobki z okrągłych biszkoptów). Polewa potrzebuje sporo czasu, by zastygnąć na ciastkach (ja skróciłam oczekiwanie chłodząc je w lodówce).

Wcześniej można również upiec bezowe duszki. Po upieczeniu i wystudzeniu, z tej samej polewy czekoladowej zrobić im oczy i buzie. Około 2 łyżek polewy odłożyć (będzie potrzebna do zamocowania sowich atrybutów), resztę wylać na ciasto i na "nawiedzoną" połowę wysypać "ziemię"*.

Następnego dnia rano wystarczy zrobić napisy na pomnikach (zrobiłam z lukru) i wcisnąć je w ciasto.

Składniki na ciasto:

  • 115 g miękkiego masła
  • pół szklanki oleju
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
  • 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
  • 60 g gorzkich chipsów czekoladowych (u mnie posiekana, gorzka czekolada)

Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej następnie cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól - ciągle miksując. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.

Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i chipsy czekoladowe, wymieszać.

Blachę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, ostudzić. 

* "ziemia" - ścięłam boki ciasta i pokruszyłam

Składniki na polewę czekoladową:

  • 150 ml śmietany kremówki 
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Śmietanę przelać do garnuszka, podgrzewać na małym ogniu. Dodać połamaną czekoladę, mieszać i podgrzewać, do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z palnika i przestudzić do lekkiego zgęstnienia polewy.

W polewie maczać biszkopty (lub inne ciastka na "nagrobki"), odkładać na folię do zastygnięcia (najlepiej zrobić to wieczór wcześniej). Z polewy również zrobić oczy duszkom. Resztę polewy wylać na ciasto, posypać ziemią.

Składniki na bezy (bezowe duszki)

  • 2 białka 
  • 125 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny

Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach dodając szczyptę soli. Dodać sok z cytryny/ocet winny i nadal ubijać. Następnie dodawać partiami cukier (po jednej łyżce), cały czas ubijając.

Nałożyć do rękawa i wyciskać na blachę (ja używałam szprycy). Trochę urosną, więc trzeba pamiętać, aby zostawić nieduże odstępy między nimi.

Piec około 45 minut do godziny w temperaturze 140ºC (u mnie 35 minut).

Dla tych, którzy preferują "łagodniejszą odsłonę" Halloween'owego ciasta, proponuję SOWIĄ wersję (u mnie przygotowaną z połowy czekoladowego ciasta):

Składniki na sówki:

  • ciasteczka przekładane białym kremem np. oreo lub neo
  • pastylki m&m's (u mnie smarties)

Połowę upieczonego, ostudzonego i oblanego polewą ciasta pokroić w kwadraty.

Markizy rozdzielić na pół: na część z kremem i część bez kremu. Część bez kremu przełamać na pół (powieki). A z części z kremem zrobić oczy, przyklejając "źrenice" z cukierków (nie przyklejałam ich na czekoladę, po prostu wcisnęłam w krem).

Na czekoladę przykleić oczy sówek i powieki.

Dzióbki/noski zrobić z kolorowych pastylek.

BOO i ... SMACZNEGO!


Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: celi
Dodano: piątek, 15 listopada 2013
rewelacja!!!!!!!!!!!
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Zlot Food Trucków w Piasecznie

Zlot Food Trucków w Piasecznie

W weekend 11-13 września na skwerze Kisiela w Piasecznie spróbować będzie...

Festiwal Food Trucków na koniec wakacji

Festiwal Food Trucków na koniec wakacji

Takiego wydarzenia w Konstancinie-Jeziornie jeszcze nie było. Zapraszamy na...

VIII FESTIWAL PIOSENKI DOŁUJĄCEJ

VIII FESTIWAL PIOSENKI DOŁUJĄCEJ

Smutek – to radość inaczej - oto motto festiwalu stworzone przez znawcę i...

JÓZEFEST - Kulturalny Józefosław

JÓZEFEST - Kulturalny Józefosław

We wrześniu Józefosław rozkwitnie kulturą. A to za sprawą nowego festiwalu...

Szanty na Rynku w najlepszym wydaniu

Szanty na Rynku w najlepszym wydaniu

12 września 2020 r. niezwykłą gratką dla fanów muzyki szantowej będzie...

Nowa stacja Piaseczyńskiego Roweru Miejskiego przy osiedlu Słowicza

Nowa stacja Piaseczyńskiego Roweru Miejskiego przy osiedlu Słowicza

W Piasecznie pojawił się nowy szósty punkt wypożyczeń Piaseczyńskiego...

Dziennikarstwo obywatelskie

Bezpłatne porady architektów wnętrz w Piasecznie

Bezpłatne porady architektów wnętrz w Piasecznie

Z bezpłatnych konsultacji profesjonalnych projektantów wnętrz będzie można...

Poznaj z nami Konstancin

Poznaj z nami Konstancin

W niedzielę, 13 września Konstanciński Dom Kultury zaprasza na „Dzień...

Nowość z nagrodami dla klientów Centrum Handlowego Auchan Piaseczno

Nowość z nagrodami dla klientów Centrum Handlowego Auchan Piaseczno

Jesień zapowiada się obiecująco. Nowe kolekcje zachęcają do uzupełnienia...

Punkt Informacji Turystycznej w Konstancinie-Jeziornie

Punkt Informacji Turystycznej w Konstancinie-Jeziornie

Konstancin-Jeziorna, jedyne uzdrowisko na Mazowszu ma swój Punkt Informacji...

Designer Outlet Warszawa rośnie w oczach

Designer Outlet Warszawa rośnie w oczach

Zaledwie kilka miesięcy po rozpoczęciu budowy Designer Outlet Warszawa...