Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Ciasto dyniowe z nutką mandarynki

Utworzone: piątek, 22 listopada 2013 Autor: e.

CIASTO DYNIOWE Z NUTKĄ MANDARYNKI

Dzisiaj, dawno obiecywany przepis z dynią w roli głównej.

Choć ciasto wygląda niepozornie, to jest naprawdę pyszne, wilgotne i aromatyczne, a co najważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Jest jednak małe "ale". Choć szybko się je robi nie możemy zapominać, że potrzebujemy dodatkowego czasu na upieczenie dyni. Na szczęście to zabieg jednorazowy, a przygotowany miąższ możemy przechowywać w lodówce lub zamrozić i wykorzystywać do innych przepisów.

Według Pani Asi, za którą cytuję przepis, upieczona dynia smakuje wyjątkowo, a przygotowane z niej dania i desery zyskują na smaku. Podpisuję się pod tym obiema rękami. Rzeczywiście pieczenie wydobywa z dyni niesamowity aromat i smak.

Choć to jesienne ciasto, chyba przez dodatek skórki mandarynki, kojarzy mi się ze świętami. Cóż, nie da się ukryć, że należę do osób, które wychowywały się/dorastały w czasie kiedy mandarynki należały do grupy produktów deficytowych i pojawiały się na stole w okresie świątecznym ...  

Poza tym uważam, że śmiało można je postawić na świątecznym stole. Już czuję rozchodzące się po mieszkaniu zapachy mandarynki, pierników, orzechów i ... choinki ;-)

Oczywiście, w tej odsłonie, nie mogło zabraknąć patery* Villa Glass Studio.

Bardzo polecam!

Składniki:

Ciasto

  • 250 g (250 ml) musu z dyni pieczonej**
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 2 mandarynek
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa 

  • 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego

Tortownicę o średnicy 26 cm (u mnie 24 cm - dzięki temu ciasto było wyższe) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier waniliowy i wymieszać. Odstawić.

Dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.

Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.

Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Wyłożyć na ciasto, gdy będzie już ostudzone.

** aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynię kroimy na około 1/2 kg kawałki (wystarczą 2 kawałki) razem ze skórą. Usuwamy pestki. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut (należy uważać, by skórka się nie przypaliła). Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus.

SMACZNEGO!

Niedawno miałam okazję odwiedzić siedzibę Villa Glass Studio. Zobaczyłam (i dotknęłam) wiele probuktów.

Oprócz tego nadarzyła się niepowtarzalna okazja, by poznać grupę ludzi z pasją i pomysłami. To oni budują firmę, która zachwyca nas kształtami i barwami zamkniętymi w szklanej jakości ... nie muszę chyba wspominać, że nie chciało się opuszczać tego ciepłego i fantazyjnego miejsca ...

Wykorzystana w tym poście patera pochodzi z serii KROKUS. Szkło jest ręcznie malowane, a następnie wypalane w piecu.

W katalogu szkła fusingowego znajdą Państwo więcej propozycji VGL.


*wpis zawiera lokowanie produktu

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Góry mają już swojego ELIMINATORA, przyszedł czas na wodę. Już 13 maja...

Housepital Festival

Housepital Festival

26 maja zapraszamy na święto muzyki klubowej na miejskim rynku.– Otwieramy...

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

Oddalona od Warszawy o zaledwie 20 km Góra Kalwaria na mapie LOTTO Poland Bike...

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Wydarzenie odbędzie się 19 i 20 maja na zabytkowej stacji kolei wąskotorowej...

Majowy konkurs z YES

Majowy konkurs z YES

Maj to niewątpliwie piękny, wiosenny miesiąc. Przyroda intensywnie...

Dzień Energii w Piasecznie

Dzień Energii w Piasecznie

27 maja zapraszamy na rynek miejski w Piasecznie, gdzie w godzinach od 10.00 do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Od 24 maja 2018 roku rusza przebudowa ulicy Szkolnej w Piasecznie. Prace będą...

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Produkowanie mebli stało się naszą pasją. Oferowane przez nas produkty...

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

W niedzielę, 20 maja 2018 r. w godz. 11.00 -17.00 odbędzie się Targ...

Rewia smaków w Piasecznie

Rewia smaków w Piasecznie

W dniach od 4-6 maja 2018 r. na terenie miasta Piaseczna, przy współpracy...

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Biblioteka w Józefosławiu tworzy cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa...