Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Ciasto dyniowe z nutką mandarynki

Utworzone: piątek, 22 listopada 2013 Autor: e.

CIASTO DYNIOWE Z NUTKĄ MANDARYNKI

Dzisiaj, dawno obiecywany przepis z dynią w roli głównej.

Choć ciasto wygląda niepozornie, to jest naprawdę pyszne, wilgotne i aromatyczne, a co najważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Jest jednak małe "ale". Choć szybko się je robi nie możemy zapominać, że potrzebujemy dodatkowego czasu na upieczenie dyni. Na szczęście to zabieg jednorazowy, a przygotowany miąższ możemy przechowywać w lodówce lub zamrozić i wykorzystywać do innych przepisów.

Według Pani Asi, za którą cytuję przepis, upieczona dynia smakuje wyjątkowo, a przygotowane z niej dania i desery zyskują na smaku. Podpisuję się pod tym obiema rękami. Rzeczywiście pieczenie wydobywa z dyni niesamowity aromat i smak.

Choć to jesienne ciasto, chyba przez dodatek skórki mandarynki, kojarzy mi się ze świętami. Cóż, nie da się ukryć, że należę do osób, które wychowywały się/dorastały w czasie kiedy mandarynki należały do grupy produktów deficytowych i pojawiały się na stole w okresie świątecznym ...  

Poza tym uważam, że śmiało można je postawić na świątecznym stole. Już czuję rozchodzące się po mieszkaniu zapachy mandarynki, pierników, orzechów i ... choinki ;-)

Oczywiście, w tej odsłonie, nie mogło zabraknąć patery* Villa Glass Studio.

Bardzo polecam!

Składniki:

Ciasto

  • 250 g (250 ml) musu z dyni pieczonej**
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 2 mandarynek
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa 

  • 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego

Tortownicę o średnicy 26 cm (u mnie 24 cm - dzięki temu ciasto było wyższe) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier waniliowy i wymieszać. Odstawić.

Dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.

Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.

Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Wyłożyć na ciasto, gdy będzie już ostudzone.

** aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynię kroimy na około 1/2 kg kawałki (wystarczą 2 kawałki) razem ze skórą. Usuwamy pestki. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut (należy uważać, by skórka się nie przypaliła). Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus.

SMACZNEGO!

Niedawno miałam okazję odwiedzić siedzibę Villa Glass Studio. Zobaczyłam (i dotknęłam) wiele probuktów.

Oprócz tego nadarzyła się niepowtarzalna okazja, by poznać grupę ludzi z pasją i pomysłami. To oni budują firmę, która zachwyca nas kształtami i barwami zamkniętymi w szklanej jakości ... nie muszę chyba wspominać, że nie chciało się opuszczać tego ciepłego i fantazyjnego miejsca ...

Wykorzystana w tym poście patera pochodzi z serii KROKUS. Szkło jest ręcznie malowane, a następnie wypalane w piecu.

W katalogu szkła fusingowego znajdą Państwo więcej propozycji VGL.


*wpis zawiera lokowanie produktu

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Wtorek Jazzowy - TUBIS TRIO

Wtorek Jazzowy - TUBIS TRIO

12 listopada 2019 r. o godz. 20.00 Centrum Kultury w Piasecznie zaprasza na...

Wtorek Jazzowy - Rafał Sarnecki Quartet feat. Lucas Pino

Wtorek Jazzowy - Rafał Sarnecki Quartet feat. Lucas Pino

3 grudnia 2019 r. o godz. 20.00 Centrum Kultury w Piasecznie zaprasza na...

Noc grozy na zamku

Noc grozy na zamku

26 października 2019 r., o godz. 17.30 na zamku w Czersku będzie upiornie,...

INSULINOOPORNOŚĆ

INSULINOOPORNOŚĆ

INSULINOOPORNOŚĆ - brzmi strasznie? Coraz częściej słyszysz? Podejrzewasz...

Dzieci zaświecą przykładem na drogach! – kampania edukacyjna w Centrum Handlowym Auchan Piaseczno

Dzieci zaświecą przykładem na drogach! – kampania edukacyjna w Centrum Handlowym Auchan Piaseczno

26 października maluchy odwiedzające Centrum Handlowe Auchan Piaseczno wezmą...

Przypnij rower do baranka

Przypnij rower do baranka

W całym mieście pojawiły nowe stojaki rowerowe. Część z nich swoim...

Dziennikarstwo obywatelskie

KOBIECE PIASECZNO – SPOTKANIE Z DOROTĄ GODZINĄ

KOBIECE PIASECZNO – SPOTKANIE Z DOROTĄ GODZINĄ

W środę 13 listopada 2019 r. o godz. 19.00 Centrum Kultury w Piaseczna...

Wygraj czyste powietrze! Loteria z oczyszczaczami powietrza do zdobycia

Wygraj czyste powietrze! Loteria z oczyszczaczami powietrza do zdobycia

4 listopada rusza jesienna loteria w Centrum Handlowym Auchan Piaseczno. Fani...

Dzień Bezpiecznego Komputera

Dzień Bezpiecznego Komputera

19 października 2019 r. o godz. 11.00 Biblioteka Publiczna w Piasecznie i...

Gdzie na niedzielny obiad poza domem?

Gdzie na niedzielny obiad poza domem?

Niedzielny obiad to doskonała okazja do rodzinnego spotkania poza domem....

Aktualizacja - Zamknięcie skrzyżowania ulicy Dworcowej z Jana Pawła II od 1 października

Aktualizacja - Zamknięcie skrzyżowania ulicy Dworcowej z Jana Pawła II od 1 października

1 października nastąpi całkowite zamknięcie jednego z najważniejszych...