Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Ciasto dyniowe z nutką mandarynki

Utworzone: piątek, 22 listopada 2013 Autor: e.

CIASTO DYNIOWE Z NUTKĄ MANDARYNKI

Dzisiaj, dawno obiecywany przepis z dynią w roli głównej.

Choć ciasto wygląda niepozornie, to jest naprawdę pyszne, wilgotne i aromatyczne, a co najważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Jest jednak małe "ale". Choć szybko się je robi nie możemy zapominać, że potrzebujemy dodatkowego czasu na upieczenie dyni. Na szczęście to zabieg jednorazowy, a przygotowany miąższ możemy przechowywać w lodówce lub zamrozić i wykorzystywać do innych przepisów.

Według Pani Asi, za którą cytuję przepis, upieczona dynia smakuje wyjątkowo, a przygotowane z niej dania i desery zyskują na smaku. Podpisuję się pod tym obiema rękami. Rzeczywiście pieczenie wydobywa z dyni niesamowity aromat i smak.

Choć to jesienne ciasto, chyba przez dodatek skórki mandarynki, kojarzy mi się ze świętami. Cóż, nie da się ukryć, że należę do osób, które wychowywały się/dorastały w czasie kiedy mandarynki należały do grupy produktów deficytowych i pojawiały się na stole w okresie świątecznym ...  

Poza tym uważam, że śmiało można je postawić na świątecznym stole. Już czuję rozchodzące się po mieszkaniu zapachy mandarynki, pierników, orzechów i ... choinki ;-)

Oczywiście, w tej odsłonie, nie mogło zabraknąć patery* Villa Glass Studio.

Bardzo polecam!

Składniki:

Ciasto

  • 250 g (250 ml) musu z dyni pieczonej**
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 2 mandarynek
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa 

  • 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego

Tortownicę o średnicy 26 cm (u mnie 24 cm - dzięki temu ciasto było wyższe) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier waniliowy i wymieszać. Odstawić.

Dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.

Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.

Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Wyłożyć na ciasto, gdy będzie już ostudzone.

** aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynię kroimy na około 1/2 kg kawałki (wystarczą 2 kawałki) razem ze skórą. Usuwamy pestki. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut (należy uważać, by skórka się nie przypaliła). Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus.

SMACZNEGO!

Niedawno miałam okazję odwiedzić siedzibę Villa Glass Studio. Zobaczyłam (i dotknęłam) wiele probuktów.

Oprócz tego nadarzyła się niepowtarzalna okazja, by poznać grupę ludzi z pasją i pomysłami. To oni budują firmę, która zachwyca nas kształtami i barwami zamkniętymi w szklanej jakości ... nie muszę chyba wspominać, że nie chciało się opuszczać tego ciepłego i fantazyjnego miejsca ...

Wykorzystana w tym poście patera pochodzi z serii KROKUS. Szkło jest ręcznie malowane, a następnie wypalane w piecu.

W katalogu szkła fusingowego znajdą Państwo więcej propozycji VGL.


*wpis zawiera lokowanie produktu

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

UKS SZCZYPIORNIAK SZUKA TALENTÓW I ROŚNIE W SIŁĘ

UKS SZCZYPIORNIAK SZUKA TALENTÓW I ROŚNIE W SIŁĘ

Kilka dni temu UKS Szczypiorniak Lesznowola obchodził drugą rocznicę swojego...

Czasowa zmiana organizacji ruchu na drodze wojewódzkiej DW721

Czasowa zmiana organizacji ruchu na drodze wojewódzkiej DW721

10 września 2018 roku o godz. 12:00 zostanie zamknięty wlot południowy...

Pożegnanie lata w Prażmowie

Pożegnanie lata w Prażmowie

Zapraszamy na imprezę plenerową „Pożegnanie lata w Prażmowie",...

PERFECT na 100-lecie Niepodległości

PERFECT na 100-lecie Niepodległości

Z okazji obchodów 100-lecia Odzyskania przez Polskę Niepodległości...

XIV Jarmark Piaseczyński

XIV Jarmark Piaseczyński

W tym roku jarmark odbywa się pod hasłem “Shalom Piaseczno”, czyli...

“Robinson Crusoe” w Piaseczyńskim Kinie Plenerowym – Niemy Movie

“Robinson Crusoe” w Piaseczyńskim Kinie Plenerowym – Niemy Movie

W piątek 7 września 2018 roku na skwerze Kisiela o godz. 20.00 odbędzie...

Dziennikarstwo obywatelskie

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Już 22 i 23 września podczas Runmageddon przy Torze Motocrossowym Mysiadło...

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Odszedł wyjątkowy człowiek, Jerzy Boguta – prezes FC Lesznowola –...

Szukasz pracy? Dołącz do Projektu "Pokonaj Kryzys"!

Szukasz pracy? Dołącz do Projektu "Pokonaj Kryzys"!

Fundacja United Way Polska zaprasza do projektu Pokonaj Kryzys zagrożonych...

Konstancin gra dla Karoliny

Konstancin gra dla Karoliny

38-letnia Karolina, matka dwóch synów walczy z chorobą. Ma nieoperacyjnego...

Wakacje z eksperymentami

Wakacje z eksperymentami

Wspólne eksperymentowanie i odkrywanie tajemnic otaczającego świata przynosi...