Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Razowe ciasto czekoladowe

Utworzone: niedziela, 9 marca 2014 Autor: e.

RAZOWE CIASTO CZEKOLADOWE

Dzisiaj, z potrzeby chwili oraz z chęci poprawy (kartki świąteczne zbyt długo uprzykrzały Wam życie w tej zakładce) proponuję Wam ciasto czekoladowe.

Niezwykle delikatne, wilgotne i mocno czekoladowe ... a przy tym z dodatkiem mąki z pełnego przemiału i brązowego cukru, który dodaje temu wypiekowi niebagatelnego posmaku. Dla niedowiarków dodam, że mąka razowa jest niewyczuwalna, więc wykorzystując do pieczenia zdrowe produkty, bez wątpienia można napawać się cudownym smakiem przygotowanej słodkości ... i jeszcze ten zapach .... po prostu nie można się mu oprzeć!

Zapewne niejeden dietetyk wtrąciłby tu swoje 3 grosze, ale zakładam, że nie miałby nic przeciwko temu, by szósty posiłek (wybaczcie aluzję) zastąpić kawałkiem ciasta czekoladowego!

Tym wpisem chciałabym podziękować moim cudownym sąsiadkom: I. i Pani H., które zmobilizowały mnie do działania. Dziękuję za konstruntywne upomnienie :-) ... i polecam się na przyszłość!

Przepis pochodzi z tej strony. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • ½ szklanki wrzącej wody

Do naczynia przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, garnuszku teflonowym lub w mikrofali i lekko przestudzić.

W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać do niego cukier, nie przerywać ucierania. Wbijać kolejno jajka, nadal ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia składników. Do masy dodawać odłożoną wcześniej mąkę, na przemian ze śmietaną i miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.

Ciasto przelać (będzie rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut lub dłużej, sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony ciastem i mokry, jednak nie może być na nim śladów surowego, lejącego ciasta.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, polać polewą czekoladową. Można udekorować owocami (np. malinami).

Polewa czekoladowa:

  • 40 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Masło i połamaną czekoladę roztopić w małym garnuszku, lekko podgrzewając i mieszając do czasu aż składniki się połączą. Udekorować ciasto.

SMACZNEGO!

Wasze oczy cieszy również patera* firmy Villa Glass Studio

Połączenie kolorów, faktura i wrażenia są niepowtarzalne.  Chyba domyślacie się, że ciasto zniknęło błyskawicznie, nie tylko dlatego, że było najzwyczajniej w świecie pyszne, ale również dlatego, że każdy chciał cieszyć oczy wzorem na całej powierzchni patery!

katalogu szkła fusingowego znajdziecie więcej propozycji VGL.

* wpis zawiera lokowanie produktu

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Podyskutuj o książkach

Podyskutuj o książkach

W Bibliotece Głównej w CEM powstaje Dyskusyjny Klub Książki. Pierwsze...

Usłyszeć Taniec - widowisko stepowania

Usłyszeć Taniec - widowisko stepowania

W sobotę, 18 stycznia w Konstancińskim Domu Kultury odbędzie się wyjątkowy...

Odpady BIO już od 1 stycznia

Odpady BIO już od 1 stycznia

Od pierwszego stycznia 2020 będą obowiązywały nowe zasady segregacji...

Trebunie-Tutki na nowy rok

Trebunie-Tutki na nowy rok

Konstanciński Dom Kultury zaprasza na Koncert Noworoczny. W niedzielę, 5...

Czwartki bez prądu

Czwartki bez prądu

Od 9 stycznia 2020 r. w Bibliotece Głównej w CEM rozpoczynamy cykliczną...

Międzynarodowa Wystawa Kotów Rasowych Piaseczno 2020

Międzynarodowa Wystawa Kotów Rasowych Piaseczno 2020

11 i 12 stycznia 2020 roku odbędzie się Międzynarodowa Wystawa Kotów...

Dziennikarstwo obywatelskie

My się ZIMY nie boimy - GRAMY DLA WOJTUSIA

My się ZIMY nie boimy - GRAMY DLA WOJTUSIA

W sobotę 25 stycznia 2020 r. na parkingu przed Szkołą w Uwielinach odbędzie...

Dzień Babci - nietypowe warsztaty w Prażmowie

Dzień Babci - nietypowe warsztaty w Prażmowie

21 stycznia o godz. 15.30 Urząd Gminy w Prażmowie zaprasza na nietypowe...

Konkurs Architektoniczny na projekt BASENU KRYTEGO W PIASECZNIE

Konkurs Architektoniczny na projekt BASENU KRYTEGO W PIASECZNIE

Gmina Piaseczno przy udziale warszawskiego  oddziału Stowarzyszenia...

Parkując pomyśl o innych uczestnikach ruchu drogowego!

Parkując pomyśl o innych uczestnikach ruchu drogowego!

Jedną z piaseczyńskich bolączek jest plaga nieprawidłowo parkujących...

Dron dla OSP Jazgarzew

Dron dla OSP Jazgarzew

Zarząd Województwa Mazowieckiego przyznał Gminie Piaseczno dotację w...