Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Razowe ciasto czekoladowe

Utworzone: niedziela, 9 marca 2014 Autor: e.

RAZOWE CIASTO CZEKOLADOWE

Dzisiaj, z potrzeby chwili oraz z chęci poprawy (kartki świąteczne zbyt długo uprzykrzały Wam życie w tej zakładce) proponuję Wam ciasto czekoladowe.

Niezwykle delikatne, wilgotne i mocno czekoladowe ... a przy tym z dodatkiem mąki z pełnego przemiału i brązowego cukru, który dodaje temu wypiekowi niebagatelnego posmaku. Dla niedowiarków dodam, że mąka razowa jest niewyczuwalna, więc wykorzystując do pieczenia zdrowe produkty, bez wątpienia można napawać się cudownym smakiem przygotowanej słodkości ... i jeszcze ten zapach .... po prostu nie można się mu oprzeć!

Zapewne niejeden dietetyk wtrąciłby tu swoje 3 grosze, ale zakładam, że nie miałby nic przeciwko temu, by szósty posiłek (wybaczcie aluzję) zastąpić kawałkiem ciasta czekoladowego!

Tym wpisem chciałabym podziękować moim cudownym sąsiadkom: I. i Pani H., które zmobilizowały mnie do działania. Dziękuję za konstruntywne upomnienie :-) ... i polecam się na przyszłość!

Przepis pochodzi z tej strony. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • ½ szklanki wrzącej wody

Do naczynia przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, garnuszku teflonowym lub w mikrofali i lekko przestudzić.

W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać do niego cukier, nie przerywać ucierania. Wbijać kolejno jajka, nadal ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia składników. Do masy dodawać odłożoną wcześniej mąkę, na przemian ze śmietaną i miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.

Ciasto przelać (będzie rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut lub dłużej, sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony ciastem i mokry, jednak nie może być na nim śladów surowego, lejącego ciasta.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, polać polewą czekoladową. Można udekorować owocami (np. malinami).

Polewa czekoladowa:

  • 40 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Masło i połamaną czekoladę roztopić w małym garnuszku, lekko podgrzewając i mieszając do czasu aż składniki się połączą. Udekorować ciasto.

SMACZNEGO!

Wasze oczy cieszy również patera* firmy Villa Glass Studio

Połączenie kolorów, faktura i wrażenia są niepowtarzalne.  Chyba domyślacie się, że ciasto zniknęło błyskawicznie, nie tylko dlatego, że było najzwyczajniej w świecie pyszne, ale również dlatego, że każdy chciał cieszyć oczy wzorem na całej powierzchni patery!

katalogu szkła fusingowego znajdziecie więcej propozycji VGL.

* wpis zawiera lokowanie produktu

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Darmowa Pomoc Prawna w Urzędzie

Darmowa Pomoc Prawna w Urzędzie

Już od listopada serdecznie zapraszamy do skorzystania z darmowej pomocy...

Zatrzymano parę podejrzewaną o dokonywanie kradzieży w galeriach handlowych

Zatrzymano parę podejrzewaną o dokonywanie kradzieży w galeriach handlowych

Policjanci z wydziału kryminalnego zatrzymali kobietę i mężczyznę...

Bilet Metropolitalny - zmiana godzin wydawania

Bilet Metropolitalny - zmiana godzin wydawania

Z uwagi na zmniejszające się zainteresowanie Biletem Metropolitalnym...

Spektakl - Na początku zawsze jest chaos

Spektakl - Na początku zawsze jest chaos

6 listopada 2018 roku zapraszamy na premierę teatru Expoart, podczas której...

Ćwiczenia obronne - zawyją syreny

Ćwiczenia obronne - zawyją syreny

W dniach 14-16 listopada, w godz. 9.00-14.00, na terenie powiatu...

Noc grozy na zamku w Czersku

Noc grozy na zamku w Czersku

W sobotę 3 listopada 2018 r. o godz. 16.30 szykujemy kolejną dawkę grozy!...

Dziennikarstwo obywatelskie

Zaduszki konstancińskie

Zaduszki konstancińskie

Towarzystwo Miłośników Piękna i Zabytków Konstancina oraz Konstanciński...

STO lat niepodległości na płycie

STO lat niepodległości na płycie

Młodzi hip-hopowcy z Góry Kalwarii nagrali płytę z okazji 100-lecia...

Weź udział w loterii i leć w tropiki!

Weź udział w loterii i leć w tropiki!

Na jesienne smutki najlepszy jest… wyjazd w ciepłe kraje! Spróbuj...

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

40 lat minęło jak jeden dzień! Tak mogą powiedzieć ci, którzy pamiętają...

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

W najbliższą sobotę, 13 października, zapraszamy na sąsiedzkie spotkanie...