Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Cytrynowe ciasto na miodzie

Utworzone: poniedziałek, 14 kwietnia 2014 Autor: e.

CYTRYNOWE CIASTO NA MIODZIE

Proste rozwiązania zazwyczaj są najlepsze. I tak właśnie jest w tym przypadku. Proste w wykonaniu, aromatyczne i mocno wilgotne ciasto, które rozpieszcza nasze kubki smakowe.

Rozpuszcza się w ustach, choć pachnący miodem i cytryną miąższ zamknięty jest pod płaszczykiem złocistej, nieco chrupiącej skórki.

Nie wiem jak będzie w Waszym przypadku, ale ja nie traciłam czasu na krojenie go nożem ...  po prostu łamałam na kawałki i zajadałam się popijając na zmianę mlekiem, kawą i herbatą.

Chyba nie muszę pisać, że zniknęło w oka mgnieniu? Cóż ... tym razem domownikom udało się uszczknąć jedynie po małym kawałku słodkości ... zawłaszczyłam wszelkie prawa do tego ciacha ... reszta, w konsekwencji, musiała "najeść się" zapachem i wspomnieniem tego miodowo-cytrynowego smakołyku.

Myślę, że bez kompleksów możecie to ciasto zaserwować podczas spotkania ze znajomymi, jak i na świąteczny stół. Pokuszę się o stwierdzenie, że dzieciaki też będą zadowolone.

Zdecydowanie polecam! 

Składniki:

  • 170g jasnego miodu
  • 50g cukru
  • 140g masła
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała cytryna (lub 1/2 większej)
  • szczypta soli

Miód, masło i cukier podgrzać do rozpuszczenia i połączenia składników, następnie przestudzić.

Do przestudzonej (może być letnia) masy dodać jajka, skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok i zmiksować lub ubić trzepaczką.
W następnej kolejności dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać do połączenia składników.

Dno tortownicy (składniki na ok. 18 cm tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko wysmarować masłem.
Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 °C piekarnika.

Piec około 30 minut lub do chwili aż ciasto uzyska złoty kolor (sprawdzi się też metoda suchego patyczka).
Po 15 minutach delikatnie oddzielić boki ciasta od blaszki i wyjąć na kratkę - do przestudzenia.

Dowolnie przyozdobić, dla przykładu: polukrować, polać czekoladą, posypać cukrem pudrem lub udekorować kremem, np. cytrynowym.

Smacznego!

* wpis zawiera lokowanie produktu 

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Karawana rusza na Mazowsze

Karawana rusza na Mazowsze

Jak co roku w okresie letnim na Mazowsze wyrusza Karawana. Wędrujący Festiwal...

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

Podczas tego wyjątkowego koncertu artyści zaprezentują najpiękniejsze...

BOULE W konstancińskim PARKU

BOULE W konstancińskim PARKU

Zapraszamy na letni cykl zawodów w boule. Zapewniamy sprzęt i wsparcie...

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

W niedzielę, 11 sierpnia, godz. 17.00 Konstanciński Dom Kultury zaprasza na...

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

15 sierpnia 2019 roku z okazji Święta Wojska Polskiego w amfiteatrze...

Kino plenerowe w amfiteatrze

Kino plenerowe w amfiteatrze

W piątkowe wieczory lipca i sierpnia Konstanciński Dom Kultury zaprasza do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...