Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Mazurek dekadencki

Utworzone: 1397929978 Autor: e.

MAZUREK DEKADENCKI

Przysłowiowym rzutem na taśmę, prezentuję Wam iście świąteczne, słodko-słone, dekadenckie cudeńko. W roli głównej, dzisiejszej odsłony, mazurek słodko-słony z bezą, masłem orzechowym, gorzką czekoladą i solonymi orzeszkami ziemnymi w karmelu. 

Można powiedzieć, że idę za ciosem, gdyż w zeszłym roku również kusiłam Was mazurkiem, którego wyrazistość była efektem połączenia słonych fistaszków ze słodyczą mlecznej czekolady. 

Jeśli zaufaliście mojemu osądowi w kontekście mazurka fistaszkowego i, podobnie jak ja, zostaliście urzeczeni jego smakiem, powinniście zakasać rękawy i zabrać się za przygotowywanie mazurka dekadenckiego. 

Totalna eksplozja smaku!

Co ważne w okresie świątecznym nie ma potrzeby, by przechowywać go w lodówce ... choć tak naprawdę nie wiem, czy ma to większe znaczenie .. jest tak pyszny, że na pewno zniknie w oka mgnieniu!

Przepis, choć nieco zmodyfikowany, cytuję za Panią Joasią.

Po tym intro chyba nie muszę pisać jak bardzo polecam!

NIEBO W GĘBIE!!! 

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Masa z masła orzechowego:

  • 1 szklanka śmietanki kremowej 36%
  • ½ szklanki brązowego cukru 
  • 1 szklanka masła orzechowego 
  • szczypta soli morskiej

Polewa czekoladowa:

  • ¼ szklanki kakao
  • ¼ szklanki białego cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 200 g ciemnej gorzkiej czekolady

Do dekoracji:

Gotowe beziki (u mnie orzechowe) oraz słone orzeszki ziemne w karmelu - gotowe lub własne:

½ szklanki solonych orzeszków ziemnych zrumienić na suchej patelni, wlać 2 łyżki kremówki i wsypać 2 łyżki cukru (ja wykorzystałam śmietankę z masy z masła orzechowego + 1 łyżka cukru). Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż orzeszki obkleją się gęstniejącą śmietanką. Zdjąć z ognia, obsypać brązowym cukrem i solą morską (najlepiej gruboziarnistą).

Przygotowanie:
 

Ciasto kruche:

Formę o wymiarach około 33 cm x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby wystawał poza brzegi formy (ograniczenia "sprzętowe" spowodowały, że piekłam bez formy). Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać cukier, pokrojone na kawałki masło następnie jajko. Rozetrzeć palcami składniki i zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 h.

Ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką. Z resztek ciasta uformować rant i odcisnąć na nim ząbki widelca. Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny (przed pieczeniem ciasto ma być schłodzone). Piekarnik nagrzać do 160 °C. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 - 40 minut (u mnie 30 min.) na złoty kolor, ostudzić w formie.
 

Polewa czekoladowa:

Kakao z cukrem połączyć z ¼ szklanki wody. Składniki podgrzewać w garnuszku, stopniowo wlewać kremówkę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Całość zagotować, następne odstawić z ognia, po czym dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Powstałą masę odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia (na około 2 godziny).

Masa z masła orzechowego:

Do garnuszka wlać śmietanę i wsypać cukier, mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, do momentu aż masa nieco zgęstnieje; mieszać od czasu do czasu. Odstawić z ognia i wymieszać z masłem orzechowym oraz solą.

(masę i polewę można schłodzić w lodówce, by szybciej zgęstniały)

Na kruchym spodzie rozsmarować masę z masła orzechowego, wierzch polać polewą czekoladową. Udekorować bezami i orzeszkami ziemnymi w karmelu.

Ciasto można przechwowywać poza lodówką.

SMACZNEGO!

 




Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Koncert Rykardy Parasol

Koncert Rykardy Parasol

17 listopada zapraszamy do Domu Kultury na koncert Rykardy Parasol. Rykarda...

Złoto dla Dominiki Rembelskiej

Złoto dla Dominiki Rembelskiej

Piaseczno od dawna słynie z mocnej reprezentacji sportów walki, a w...

Drogi rowerowe połączą trzy gminy

Drogi rowerowe połączą trzy gminy

Powstały niedawno pas dla rowerów przy ulicy Kościuszki to jedynie niewielki...

Treny o mojej Matce

Treny o mojej Matce

7 listopada 2017 r. o godz. 20.00, w ramach Wtorku Teatralnego, Centrum Kultury...

Bajkowa niedziela w Piasecznie - Kamień na kamieniu

Bajkowa niedziela w Piasecznie - Kamień na kamieniu

12 listopada 2017 r. 14:30 i 16.00 Centrum Kultury w Piasecznie zaprasza na...

Zabezpieczono 230 gramów nakotyków

Zabezpieczono 230 gramów nakotyków

Policjanci z Konstancina- Jeziornej zatrzymali dwie osoby, u których w...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty umiejętności społecznych dla nastolatków

Warsztaty umiejętności społecznych dla nastolatków

Zapraszamy do udziału w warsztatach umiejętności społecznych dla...

Prezydent Gruzji z wizytą w Zalesiu Dolnym

Prezydent Gruzji z wizytą w Zalesiu Dolnym

Od środy, 8 listopada 2017 r., przybywa w Polsce prezydent Gruzji Giorgi...

Flagi dla mieszkańców

Flagi dla mieszkańców

W czwartek rano starosta Wojciech Ołdakowski rozdawał na dworcu w Piasecznie...

Weź udział w loterii – dla każdego coś fajnego!

Weź udział w loterii – dla każdego coś fajnego!

Szukasz sposobu na jesienne smutki? Spróbuj szczęścia i zawalcz o nagrodę...

Jak rozmawiać z małymi dziećmi. O seksie, seksualności i miłości

Jak rozmawiać z małymi dziećmi. O seksie, seksualności i miłości

26 października 2017 r. Wszechnica Rodzica zaprasza rodziców na warsztaty pt....