Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Mazurek dekadencki

Utworzone: sobota, 19 kwietnia 2014 Autor: e.

MAZUREK DEKADENCKI

Przysłowiowym rzutem na taśmę, prezentuję Wam iście świąteczne, słodko-słone, dekadenckie cudeńko. W roli głównej, dzisiejszej odsłony, mazurek słodko-słony z bezą, masłem orzechowym, gorzką czekoladą i solonymi orzeszkami ziemnymi w karmelu. 

Można powiedzieć, że idę za ciosem, gdyż w zeszłym roku również kusiłam Was mazurkiem, którego wyrazistość była efektem połączenia słonych fistaszków ze słodyczą mlecznej czekolady. 

Jeśli zaufaliście mojemu osądowi w kontekście mazurka fistaszkowego i, podobnie jak ja, zostaliście urzeczeni jego smakiem, powinniście zakasać rękawy i zabrać się za przygotowywanie mazurka dekadenckiego. 

Totalna eksplozja smaku!

Co ważne w okresie świątecznym nie ma potrzeby, by przechowywać go w lodówce ... choć tak naprawdę nie wiem, czy ma to większe znaczenie .. jest tak pyszny, że na pewno zniknie w oka mgnieniu!

Przepis, choć nieco zmodyfikowany, cytuję za Panią Joasią.

Po tym intro chyba nie muszę pisać jak bardzo polecam!

NIEBO W GĘBIE!!! 

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Masa z masła orzechowego:

  • 1 szklanka śmietanki kremowej 36%
  • ½ szklanki brązowego cukru 
  • 1 szklanka masła orzechowego 
  • szczypta soli morskiej

Polewa czekoladowa:

  • ¼ szklanki kakao
  • ¼ szklanki białego cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 200 g ciemnej gorzkiej czekolady

Do dekoracji:

Gotowe beziki (u mnie orzechowe) oraz słone orzeszki ziemne w karmelu - gotowe lub własne:

½ szklanki solonych orzeszków ziemnych zrumienić na suchej patelni, wlać 2 łyżki kremówki i wsypać 2 łyżki cukru (ja wykorzystałam śmietankę z masy z masła orzechowego + 1 łyżka cukru). Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż orzeszki obkleją się gęstniejącą śmietanką. Zdjąć z ognia, obsypać brązowym cukrem i solą morską (najlepiej gruboziarnistą).

Przygotowanie:
 

Ciasto kruche:

Formę o wymiarach około 33 cm x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby wystawał poza brzegi formy (ograniczenia "sprzętowe" spowodowały, że piekłam bez formy). Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać cukier, pokrojone na kawałki masło następnie jajko. Rozetrzeć palcami składniki i zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 h.

Ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką. Z resztek ciasta uformować rant i odcisnąć na nim ząbki widelca. Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny (przed pieczeniem ciasto ma być schłodzone). Piekarnik nagrzać do 160 °C. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 - 40 minut (u mnie 30 min.) na złoty kolor, ostudzić w formie.
 

Polewa czekoladowa:

Kakao z cukrem połączyć z ¼ szklanki wody. Składniki podgrzewać w garnuszku, stopniowo wlewać kremówkę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Całość zagotować, następne odstawić z ognia, po czym dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Powstałą masę odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia (na około 2 godziny).

Masa z masła orzechowego:

Do garnuszka wlać śmietanę i wsypać cukier, mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, do momentu aż masa nieco zgęstnieje; mieszać od czasu do czasu. Odstawić z ognia i wymieszać z masłem orzechowym oraz solą.

(masę i polewę można schłodzić w lodówce, by szybciej zgęstniały)

Na kruchym spodzie rozsmarować masę z masła orzechowego, wierzch polać polewą czekoladową. Udekorować bezami i orzeszkami ziemnymi w karmelu.

Ciasto można przechwowywać poza lodówką.

SMACZNEGO!

 




Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Karawana rusza na Mazowsze

Karawana rusza na Mazowsze

Jak co roku w okresie letnim na Mazowsze wyrusza Karawana. Wędrujący Festiwal...

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

Podczas tego wyjątkowego koncertu artyści zaprezentują najpiękniejsze...

BOULE W konstancińskim PARKU

BOULE W konstancińskim PARKU

Zapraszamy na letni cykl zawodów w boule. Zapewniamy sprzęt i wsparcie...

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

W niedzielę, 11 sierpnia, godz. 17.00 Konstanciński Dom Kultury zaprasza na...

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

15 sierpnia 2019 roku z okazji Święta Wojska Polskiego w amfiteatrze...

Kino plenerowe w amfiteatrze

Kino plenerowe w amfiteatrze

W piątkowe wieczory lipca i sierpnia Konstanciński Dom Kultury zaprasza do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...