Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Ciasto z borówkami

Utworzone: sobota, 16 sierpnia 2014 Autor: e.

CIASTO Z BORÓWKAMI

Sezon na borówkę amerykańską powoli dobiega końca. W związku z tym postanowiłam wykorzystać ją jako dodatek do ciasta. Ciemne owoce, niczym w delikatnym obłoczku zatapiają się w pysznym, leciutkim cieście.

Dla wszystkich, którzy nie przepadają za wszelkiego rodzaju jagodami, mam dobrą wiadomość ... do tego wypieku pasują wszystkie owoce ... zarówno te świeże jak i mrożone.

Co ważne, trzeba się bardzo postarać, aby ciasto zakwalifikowało się do kategorii ZAKALEC ... wg. "starych wyjadaczy" w ogóle nie grozi zakalcem! Ja na razie nie podpisuję się pod tym stwierdzeniem, choć nie udało mi się go "zepsuć" ... w żadnej wersji owocowej.

Poniższy przepis można lekko urozmaicić mieszając połowę ciasta z łyżką kakao, tak jak sugeruje p. Dorota, dzięki czemu otrzymamy piękny marmurkowy wzór.

Ciasto zdecydowanie dla wszystkich! Również dla tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę ze słodkimi wypiekami! Bardzo smaczne i ... co mnie zdecydowanie przekonuje ... do zrobienia mgnieniu oka!

Wyśmienite na letnie dni!

Bardzo polecam!  

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g owoców świeżych lub zamrożonych

UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Dodać żółtka, po kolei oraz wlać powoli olej, nie przerywając ubijania.

Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Skok Na Hip Hop - relacja

Skok Na Hip Hop - relacja

Druga odsłona Hip Hop Festiwalu za nami. 8 lipca 2018 r. Targowisko Grappa...

Muzyka na skwerze – Bossa Norkah

Muzyka na skwerze – Bossa Norkah

W tym roku, aby ożywić nowo zrewitalizowany skwer Kisiela w Piasecznie,...

Muzyka na skwerze – Enerjazzer

Muzyka na skwerze – Enerjazzer

W tym roku, aby ożywić nowo zrewitalizowany skwer Kisiela w Piasecznie,...

Konkurs na Logo Gminy Piaseczno

Konkurs na Logo Gminy Piaseczno

Urząd Miasta i Gminy ogłosił konkurs na opracowanie logo i logotypu...

Bajki dla dzieci przez całe wakacje

Bajki dla dzieci przez całe wakacje

W wakacje zapraszamy na rodzinne spotkania z teatrem, czyli bajki dla dzieci...

Pyton tygrysi na wolności?

Pyton tygrysi na wolności?

W dniu 07.07.2018 r. Służba Ochrony i Ratowania Zwierząt Animal Rescue...

Dziennikarstwo obywatelskie

Wakacje z eksperymentami

Wakacje z eksperymentami

Wspólne eksperymentowanie i odkrywanie tajemnic otaczającego świata przynosi...

Wakacje z programowaniem

Wakacje z programowaniem

Celem półkolonii jest nauka programowania w formie zabawy. Podczas...

Remont placu zabaw przy Kusocińskiego

Remont placu zabaw przy Kusocińskiego

Od 11 czerwca 2018 roku rozpoczęły się prace remontowo-budowlane na placu...

Zgarnij gadżet kibica!

Zgarnij gadżet kibica!

Już wkrótce czekają nas zmagania sportowe i wielkie emocje związane z...

Wakacje Roboteco i Madlabs

Wakacje Roboteco i Madlabs

Tradycyjnie w te wakacje odbędzie się kolejna edycja półkolonii z Roboteco...