Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Ciasto z borówkami

Utworzone: sobota, 16 sierpnia 2014 Autor: e.

CIASTO Z BORÓWKAMI

Sezon na borówkę amerykańską powoli dobiega końca. W związku z tym postanowiłam wykorzystać ją jako dodatek do ciasta. Ciemne owoce, niczym w delikatnym obłoczku zatapiają się w pysznym, leciutkim cieście.

Dla wszystkich, którzy nie przepadają za wszelkiego rodzaju jagodami, mam dobrą wiadomość ... do tego wypieku pasują wszystkie owoce ... zarówno te świeże jak i mrożone.

Co ważne, trzeba się bardzo postarać, aby ciasto zakwalifikowało się do kategorii ZAKALEC ... wg. "starych wyjadaczy" w ogóle nie grozi zakalcem! Ja na razie nie podpisuję się pod tym stwierdzeniem, choć nie udało mi się go "zepsuć" ... w żadnej wersji owocowej.

Poniższy przepis można lekko urozmaicić mieszając połowę ciasta z łyżką kakao, tak jak sugeruje p. Dorota, dzięki czemu otrzymamy piękny marmurkowy wzór.

Ciasto zdecydowanie dla wszystkich! Również dla tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę ze słodkimi wypiekami! Bardzo smaczne i ... co mnie zdecydowanie przekonuje ... do zrobienia mgnieniu oka!

Wyśmienite na letnie dni!

Bardzo polecam!  

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g owoców świeżych lub zamrożonych

UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Dodać żółtka, po kolei oraz wlać powoli olej, nie przerywając ubijania.

Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Darmowa Pomoc Prawna w Urzędzie

Darmowa Pomoc Prawna w Urzędzie

Już od listopada serdecznie zapraszamy do skorzystania z darmowej pomocy...

Zatrzymano parę podejrzewaną o dokonywanie kradzieży w galeriach handlowych

Zatrzymano parę podejrzewaną o dokonywanie kradzieży w galeriach handlowych

Policjanci z wydziału kryminalnego zatrzymali kobietę i mężczyznę...

Bilet Metropolitalny - zmiana godzin wydawania

Bilet Metropolitalny - zmiana godzin wydawania

Z uwagi na zmniejszające się zainteresowanie Biletem Metropolitalnym...

Spektakl - Na początku zawsze jest chaos

Spektakl - Na początku zawsze jest chaos

6 listopada 2018 roku zapraszamy na premierę teatru Expoart, podczas której...

Ćwiczenia obronne - zawyją syreny

Ćwiczenia obronne - zawyją syreny

W dniach 14-16 listopada, w godz. 9.00-14.00, na terenie powiatu...

Noc grozy na zamku w Czersku

Noc grozy na zamku w Czersku

W sobotę 3 listopada 2018 r. o godz. 16.30 szykujemy kolejną dawkę grozy!...

Dziennikarstwo obywatelskie

Zaduszki konstancińskie

Zaduszki konstancińskie

Towarzystwo Miłośników Piękna i Zabytków Konstancina oraz Konstanciński...

STO lat niepodległości na płycie

STO lat niepodległości na płycie

Młodzi hip-hopowcy z Góry Kalwarii nagrali płytę z okazji 100-lecia...

Weź udział w loterii i leć w tropiki!

Weź udział w loterii i leć w tropiki!

Na jesienne smutki najlepszy jest… wyjazd w ciepłe kraje! Spróbuj...

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

40 lat minęło jak jeden dzień! Tak mogą powiedzieć ci, którzy pamiętają...

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

W najbliższą sobotę, 13 października, zapraszamy na sąsiedzkie spotkanie...