Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Ciasto z borówkami

Utworzone: sobota, 16 sierpnia 2014 Autor: e.

CIASTO Z BORÓWKAMI

Sezon na borówkę amerykańską powoli dobiega końca. W związku z tym postanowiłam wykorzystać ją jako dodatek do ciasta. Ciemne owoce, niczym w delikatnym obłoczku zatapiają się w pysznym, leciutkim cieście.

Dla wszystkich, którzy nie przepadają za wszelkiego rodzaju jagodami, mam dobrą wiadomość ... do tego wypieku pasują wszystkie owoce ... zarówno te świeże jak i mrożone.

Co ważne, trzeba się bardzo postarać, aby ciasto zakwalifikowało się do kategorii ZAKALEC ... wg. "starych wyjadaczy" w ogóle nie grozi zakalcem! Ja na razie nie podpisuję się pod tym stwierdzeniem, choć nie udało mi się go "zepsuć" ... w żadnej wersji owocowej.

Poniższy przepis można lekko urozmaicić mieszając połowę ciasta z łyżką kakao, tak jak sugeruje p. Dorota, dzięki czemu otrzymamy piękny marmurkowy wzór.

Ciasto zdecydowanie dla wszystkich! Również dla tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę ze słodkimi wypiekami! Bardzo smaczne i ... co mnie zdecydowanie przekonuje ... do zrobienia mgnieniu oka!

Wyśmienite na letnie dni!

Bardzo polecam!  

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g owoców świeżych lub zamrożonych

UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Dodać żółtka, po kolei oraz wlać powoli olej, nie przerywając ubijania.

Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Komunikat w sprawie Wójta Gminy Lesznowola

Komunikat w sprawie Wójta Gminy Lesznowola

Szanowni Mieszkańcy Gminy Lesznowola!W związku z ostatnimi doniesieniami...

Spacerkiem po CEM

Spacerkiem po CEM

Zapraszamy 10 lipca na zwiedzanie nowego obiektu Centrum...

11-latek wjechał hulajnogą wprost pod samochód

11-latek wjechał hulajnogą wprost pod samochód

11-letni chłopak nie zachował podstawowych zasad bezpieczeństwa i wjechał...

Dni Tarczyna

Dni Tarczyna

6 lipca 2019 r. zapraszamy na Dni Tarczyna...

Nightskating Piaseczno #3

Nightskating Piaseczno #3

Zapraszamy na drugi w tym sezonie przejazd Nightskating Piaseczno. Spotykamy...

Bajkowy zakątek

Bajkowy zakątek

10 lipca 2019 r. Centrum Kultury zaprasza dzieci na Bajkowy Zakątek, podczas...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...