Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Błyskawiczny piernik

Utworzone: wtorek, 11 listopada 2014 Autor: e.

BŁYSKAWICZNY PIERNIK

Z jesiennymi chłodami nieodzwonie kojarzą mi się mocne, wręcz eteryczne zapachy przypraw korzennych. Zakładam, że wynika to z tego, że pomagają ocieplić nie tylko atmosferę, ale również rozgarzać zziębnięte ciało.

Jak to się mądrze mówi, każdy powód jest dobry! ... więc można też śmiało napisać, że ten wpis to nie tylko propozycja na jesienne dni, ale również alternatywa dla zabieganych ... na piernikowe szaleństwo w wydaniu świątecznym.

Cóż nie wszyscy w swoim napiętym grafiku znajdą czas na tradycyjny piernik, który wymaga długiego leżakowania, by nabrał wytrawnego, głebokiego smaku ... część z nas najzwyczajniej w świecie nie ma też do tego głowy. Powiem szczerze, że ja często nie pamiętam o tym, że tradycyjny, staropolski piernik wymaga od nas kilkutygodniowej pracy (wliczając w to nic-nie-robienie).

W tym przypadku wystarczy chwila, by móc delektować się niezwykle aromatycznym, mięciutkim i smakowitym piernikiem.

To pachnące cynamonem i korzennymi przyprawami ciasto przełożyłam dżemem rabarbarowym, który ostatnio podbił moje serce. Wy możecie wybrać swój ulubiony, bądź wykorzystać powidła śliwkowe, czy masę marcepanową. Wierzch piernika oblałam polewą z gorzkiej czekolady ... co Ty wybierzesz ???

Jedno jest pewne - obowiązuje absolutna dowolność!

Polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka miodu
  • ¾ - 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 100 g masła
  • 30 g przyprawy korzennej do piernika (dodałam 2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru upalić na patelni, aż powstanie karmel) - pominęłam
  • 1 łyżka kakao
  • pół szklanki dowolnych bakalii

Do przełożenia:

powidła śliwkowe, masa marcepanowa, itp. (u mnie pyszny dżem rabarbarowy. Jego kwaskowaty posmak fajnie konweniował z mięciutkim ciastem)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, odłożyć.

Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników, następnie wystudzić.

Do ostudzonej masy dodawać po kolei cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą - każdy kolejny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego. Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać z masą piernikową. Dodać bakalie, wymieszać.

Ciasto przełożyć do dwóch mniejszych keksówek lub formy prostokatnej wymasmarowanych masłem i oprószonych mąką pszenną (u mnie: jedna większa keksówka o wymiarach 8,5 x 27,5 cm). Piec około 1 godziny w temperaturze 170 ºC lub do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Przełożyć dżemem rabarbarowym, powidłami śliwkowymi lub masą marcepanową. Jeśli wybraliście opcję "marcepanową" piernik od stony marcepanu można posmarować dodatkowo - za sugestią autorki przepisu - cienką warstwą dżemu morelowego, by się lepiej trzymał.

Smacznego!

* wpis zawiera lokowanie produktu

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Góry mają już swojego ELIMINATORA, przyszedł czas na wodę. Już 13 maja...

Housepital Festival

Housepital Festival

26 maja zapraszamy na święto muzyki klubowej na miejskim rynku.– Otwieramy...

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

Oddalona od Warszawy o zaledwie 20 km Góra Kalwaria na mapie LOTTO Poland Bike...

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Wydarzenie odbędzie się 19 i 20 maja na zabytkowej stacji kolei wąskotorowej...

Majowy konkurs z YES

Majowy konkurs z YES

Maj to niewątpliwie piękny, wiosenny miesiąc. Przyroda intensywnie...

Dzień Energii w Piasecznie

Dzień Energii w Piasecznie

27 maja zapraszamy na rynek miejski w Piasecznie, gdzie w godzinach od 10.00 do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Od 24 maja 2018 roku rusza przebudowa ulicy Szkolnej w Piasecznie. Prace będą...

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Produkowanie mebli stało się naszą pasją. Oferowane przez nas produkty...

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

W niedzielę, 20 maja 2018 r. w godz. 11.00 -17.00 odbędzie się Targ...

Rewia smaków w Piasecznie

Rewia smaków w Piasecznie

W dniach od 4-6 maja 2018 r. na terenie miasta Piaseczna, przy współpracy...

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Biblioteka w Józefosławiu tworzy cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa...