Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Błyskawiczny piernik

Utworzone: wtorek, 11 listopada 2014 Autor: e.

BŁYSKAWICZNY PIERNIK

Z jesiennymi chłodami nieodzwonie kojarzą mi się mocne, wręcz eteryczne zapachy przypraw korzennych. Zakładam, że wynika to z tego, że pomagają ocieplić nie tylko atmosferę, ale również rozgarzać zziębnięte ciało.

Jak to się mądrze mówi, każdy powód jest dobry! ... więc można też śmiało napisać, że ten wpis to nie tylko propozycja na jesienne dni, ale również alternatywa dla zabieganych ... na piernikowe szaleństwo w wydaniu świątecznym.

Cóż nie wszyscy w swoim napiętym grafiku znajdą czas na tradycyjny piernik, który wymaga długiego leżakowania, by nabrał wytrawnego, głebokiego smaku ... część z nas najzwyczajniej w świecie nie ma też do tego głowy. Powiem szczerze, że ja często nie pamiętam o tym, że tradycyjny, staropolski piernik wymaga od nas kilkutygodniowej pracy (wliczając w to nic-nie-robienie).

W tym przypadku wystarczy chwila, by móc delektować się niezwykle aromatycznym, mięciutkim i smakowitym piernikiem.

To pachnące cynamonem i korzennymi przyprawami ciasto przełożyłam dżemem rabarbarowym, który ostatnio podbił moje serce. Wy możecie wybrać swój ulubiony, bądź wykorzystać powidła śliwkowe, czy masę marcepanową. Wierzch piernika oblałam polewą z gorzkiej czekolady ... co Ty wybierzesz ???

Jedno jest pewne - obowiązuje absolutna dowolność!

Polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka miodu
  • ¾ - 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 100 g masła
  • 30 g przyprawy korzennej do piernika (dodałam 2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru upalić na patelni, aż powstanie karmel) - pominęłam
  • 1 łyżka kakao
  • pół szklanki dowolnych bakalii

Do przełożenia:

powidła śliwkowe, masa marcepanowa, itp. (u mnie pyszny dżem rabarbarowy. Jego kwaskowaty posmak fajnie konweniował z mięciutkim ciastem)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, odłożyć.

Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników, następnie wystudzić.

Do ostudzonej masy dodawać po kolei cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą - każdy kolejny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego. Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać z masą piernikową. Dodać bakalie, wymieszać.

Ciasto przełożyć do dwóch mniejszych keksówek lub formy prostokatnej wymasmarowanych masłem i oprószonych mąką pszenną (u mnie: jedna większa keksówka o wymiarach 8,5 x 27,5 cm). Piec około 1 godziny w temperaturze 170 ºC lub do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Przełożyć dżemem rabarbarowym, powidłami śliwkowymi lub masą marcepanową. Jeśli wybraliście opcję "marcepanową" piernik od stony marcepanu można posmarować dodatkowo - za sugestią autorki przepisu - cienką warstwą dżemu morelowego, by się lepiej trzymał.

Smacznego!

* wpis zawiera lokowanie produktu

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Karawana rusza na Mazowsze

Karawana rusza na Mazowsze

Jak co roku w okresie letnim na Mazowsze wyrusza Karawana. Wędrujący Festiwal...

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

Podczas tego wyjątkowego koncertu artyści zaprezentują najpiękniejsze...

BOULE W konstancińskim PARKU

BOULE W konstancińskim PARKU

Zapraszamy na letni cykl zawodów w boule. Zapewniamy sprzęt i wsparcie...

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

W niedzielę, 11 sierpnia, godz. 17.00 Konstanciński Dom Kultury zaprasza na...

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

15 sierpnia 2019 roku z okazji Święta Wojska Polskiego w amfiteatrze...

Kino plenerowe w amfiteatrze

Kino plenerowe w amfiteatrze

W piątkowe wieczory lipca i sierpnia Konstanciński Dom Kultury zaprasza do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...