Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Sernik z batonikami Daim

Utworzone: niedziela, 28 grudnia 2014 Autor: e.

SERNIK Z BATONIKAMI DAIM

Mówi się nawet brak okazji to również okazja. Co w takim wypadku można powiedzieć o okresie świątecznym? Niezwykła okazja ... do przygotowania wyjątkowych rzeczy?

Dla większości to magiczny okres, i okazja by upiec wyjątkowe ciasto. U nas, wśród lawiny pierników, pojawił się makowiec i ... sernik, ale przecież nie mogło być inaczej.

Tym razem zdecydowałam się na ciasto przykryte pierzynką z masy kajmakowej ozdobionej posiekanymi batonikami Daim. Zresztą batoniki te stanowią integralną część wszystkich 3 warstw sernika. Ich karmelowe wnętrze chrupie w ciesteczkach na spodzie ciasta, a czekolada, którą są polane, kontrastuje z bielą twarogu.

Sernik jest niezwykle aksamitny i ... słodki.

Dla tych, którzy wolą mniej słodkie wypieki polecam zmniejszenie ilości cukru w przepisie, bądź wykorzystanie mniejszej ilości dulce de leche (np. tylko przy brzegach ciasta, tak aby rozdrobnione batoniki miały się na czym "trzymać").

Sernik jest pyszny i myślę, że pięknie konweniował z atmosferą Świąt ... ale jak wspomniałam na początku, każda okazja jest dobra, dlatego jestem przekonana, że ten wypiek wpasuje się w nastrój mniej wyszukanych "sytuacji".

Zdecydowanie POLECAM!!! Nawet do popołudniowej filiżanki kawy ...

Składniki na spód:

  • 160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (u mnie opakowanie ciasteczek owsianych Tago)
  • 30 g masła
  • 50 g drobno posiekanych batoników Daim

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem oraz drobno posiekanymi batonikami.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać i schłodzić pół godziny w lodówce.

Masa serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (u mnie Piątnica)
  • 1 niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)
  • 100 g posiekanych batoników Daim

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg razem z cukrem, kwaśną śmietaną, śmietaną kremówką, proszkiem budyniowym, kaszą, ekstraktem z wanilii - zmiksować na gładką masę. Następnie wbijać po jednym jajku i dalej ucierać. Należy pamiętać, aby nie miksować zbyt długo, i niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a później padnie.

Dodać posiekane batoniki i wymieszać.

Całość przelać do tortownicy ze schłodzonym ciasteczkowym spodem.

Piec około 60 - 75 minut w temperaturze 150ºC. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Na wierzch:

  • 200 g dulce de leche przygotowanej samodzielnie lub nabytej w sklepie (bądź masy kajamkowej otrzymanej przez gotowanie przez 2 godziny pod przykryciem mleka skondensowanego słodzonego)
  • 50 g posiekanych batoników Daim

Schłodzony sernik posmarować masą, ozdobić posiekanymi batonikami.

Smacznego!

Przepis cytuję po Pani Dorocie, która niezmiennie pozostaje dla mnie inspiracją.

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Pociągi do Konstancina coraz bliżej

Pociągi do Konstancina coraz bliżej

Wiceprzewodniczący Rady Powiatu Sergiusz Muszyński, inicjator wykorzystania...

Czasowa zmiana organizacji ruchu na drodze wojewódzkiej DW721

Czasowa zmiana organizacji ruchu na drodze wojewódzkiej DW721

10 września 2018 roku o godz. 12:00 zostanie zamknięty wlot południowy...

UKS SZCZYPIORNIAK SZUKA TALENTÓW I ROŚNIE W SIŁĘ

UKS SZCZYPIORNIAK SZUKA TALENTÓW I ROŚNIE W SIŁĘ

Kilka dni temu UKS Szczypiorniak Lesznowola obchodził drugą rocznicę swojego...

Pożegnanie lata w Prażmowie

Pożegnanie lata w Prażmowie

Zapraszamy na imprezę plenerową „Pożegnanie lata w Prażmowie",...

PERFECT na 100-lecie Niepodległości

PERFECT na 100-lecie Niepodległości

Z okazji obchodów 100-lecia Odzyskania przez Polskę Niepodległości...

XIV Jarmark Piaseczyński

XIV Jarmark Piaseczyński

W tym roku jarmark odbywa się pod hasłem “Shalom Piaseczno”, czyli...

Dziennikarstwo obywatelskie

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Już 22 i 23 września podczas Runmageddon przy Torze Motocrossowym Mysiadło...

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Odszedł wyjątkowy człowiek, Jerzy Boguta – prezes FC Lesznowola –...

Szukasz pracy? Dołącz do Projektu "Pokonaj Kryzys"!

Szukasz pracy? Dołącz do Projektu "Pokonaj Kryzys"!

Fundacja United Way Polska zaprasza do projektu Pokonaj Kryzys zagrożonych...

Konstancin gra dla Karoliny

Konstancin gra dla Karoliny

38-letnia Karolina, matka dwóch synów walczy z chorobą. Ma nieoperacyjnego...

Wakacje z eksperymentami

Wakacje z eksperymentami

Wspólne eksperymentowanie i odkrywanie tajemnic otaczającego świata przynosi...