Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Sernik z batonikami Daim

Utworzone: niedziela, 28 grudnia 2014 Autor: e.

SERNIK Z BATONIKAMI DAIM

Mówi się nawet brak okazji to również okazja. Co w takim wypadku można powiedzieć o okresie świątecznym? Niezwykła okazja ... do przygotowania wyjątkowych rzeczy?

Dla większości to magiczny okres, i okazja by upiec wyjątkowe ciasto. U nas, wśród lawiny pierników, pojawił się makowiec i ... sernik, ale przecież nie mogło być inaczej.

Tym razem zdecydowałam się na ciasto przykryte pierzynką z masy kajmakowej ozdobionej posiekanymi batonikami Daim. Zresztą batoniki te stanowią integralną część wszystkich 3 warstw sernika. Ich karmelowe wnętrze chrupie w ciesteczkach na spodzie ciasta, a czekolada, którą są polane, kontrastuje z bielą twarogu.

Sernik jest niezwykle aksamitny i ... słodki.

Dla tych, którzy wolą mniej słodkie wypieki polecam zmniejszenie ilości cukru w przepisie, bądź wykorzystanie mniejszej ilości dulce de leche (np. tylko przy brzegach ciasta, tak aby rozdrobnione batoniki miały się na czym "trzymać").

Sernik jest pyszny i myślę, że pięknie konweniował z atmosferą Świąt ... ale jak wspomniałam na początku, każda okazja jest dobra, dlatego jestem przekonana, że ten wypiek wpasuje się w nastrój mniej wyszukanych "sytuacji".

Zdecydowanie POLECAM!!! Nawet do popołudniowej filiżanki kawy ...

Składniki na spód:

  • 160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (u mnie opakowanie ciasteczek owsianych Tago)
  • 30 g masła
  • 50 g drobno posiekanych batoników Daim

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem oraz drobno posiekanymi batonikami.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać i schłodzić pół godziny w lodówce.

Masa serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (u mnie Piątnica)
  • 1 niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)
  • 100 g posiekanych batoników Daim

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg razem z cukrem, kwaśną śmietaną, śmietaną kremówką, proszkiem budyniowym, kaszą, ekstraktem z wanilii - zmiksować na gładką masę. Następnie wbijać po jednym jajku i dalej ucierać. Należy pamiętać, aby nie miksować zbyt długo, i niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a później padnie.

Dodać posiekane batoniki i wymieszać.

Całość przelać do tortownicy ze schłodzonym ciasteczkowym spodem.

Piec około 60 - 75 minut w temperaturze 150ºC. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Na wierzch:

  • 200 g dulce de leche przygotowanej samodzielnie lub nabytej w sklepie (bądź masy kajamkowej otrzymanej przez gotowanie przez 2 godziny pod przykryciem mleka skondensowanego słodzonego)
  • 50 g posiekanych batoników Daim

Schłodzony sernik posmarować masą, ozdobić posiekanymi batonikami.

Smacznego!

Przepis cytuję po Pani Dorocie, która niezmiennie pozostaje dla mnie inspiracją.

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Karawana rusza na Mazowsze

Karawana rusza na Mazowsze

Jak co roku w okresie letnim na Mazowsze wyrusza Karawana. Wędrujący Festiwal...

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

Podczas tego wyjątkowego koncertu artyści zaprezentują najpiękniejsze...

BOULE W konstancińskim PARKU

BOULE W konstancińskim PARKU

Zapraszamy na letni cykl zawodów w boule. Zapewniamy sprzęt i wsparcie...

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

W niedzielę, 11 sierpnia, godz. 17.00 Konstanciński Dom Kultury zaprasza na...

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

15 sierpnia 2019 roku z okazji Święta Wojska Polskiego w amfiteatrze...

Kino plenerowe w amfiteatrze

Kino plenerowe w amfiteatrze

W piątkowe wieczory lipca i sierpnia Konstanciński Dom Kultury zaprasza do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...