Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Beza orzechowa pod kremową pierzynką z limonek

Utworzone: czwartek, 2 kwietnia 2015 Autor: e.

BEZA ORZECHOWA POD KREMOWĄ PIERZYNKĄ Z LINONEK & ...KIWI

U nas dzisiaj wiosennie, kolorowo i "soczyście". Trochę jakby z boku Świąt, które już tuż, tuż ..

Słodka inicjatywa, która zrodziła się z chęci wykorzystania białek z pysznych jajek pochodzących od szczęśliwych kur. Ważne w tym wszystkim jest to, że niespodzianka w postaci podwójnych żółtek, okazała się przyczynkiem do nabycia nowych zdolności, tudzież wprawy w oddzielaniu ich od białek.

Skutek był dość marny, jak się zapewne domyślacie, w związku czym nie było szansy na ubicie białek na sztywno. Cóż ... taki problem, to nie problem. Wolę mocno chrupiącą bezę z ciągnącym środkiem (zamiast delikatnej pianki - jak w Pavlowej), więc nie zrażając się pływającym tu i ówdzie żółtkiem zabrałam się do pracy.

Część oryginalnego przepisu jest zmodyfikowana, resztę cytuję za p. Dorotą. Jeśli Wy macie białka bez "wkładki", możecie przygotować pięknie wyrośnięty blat bezowy, bądź kilka bezowych ciasteczek. Ile głów tyle pomysłów.

Należy pamiętać, że limonkowy krem przygotowujemy wcześniej i wraz z owocami (najlepiej lekko kwaśnymi) nakładamy na deser bezpośrednio przed podaniem. 

Niezwykłe połączenie! Kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach ... choć dzieci "pogardziły" kremem limonkowym i zajadały się deserem w wersji bez dodatków.

I dobrze, będzie więcej dla mnie!!!

Polecam, a nawet bardzo polecam ...

Składniki

  • 5 dużych białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 80 g orzechów włoskich
  • 4 suszone daktyle
  • szczypta soli

Tortownicę (24 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 

Piekarnik rozgrzać do 180 ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na puszystą pianę (u mnie żółtka nie "pozwoliły", by była sztywna). Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny, ubić. Na koniec wsypać bakalie i lekko przemieszać szpatułką.

Masę bezową wyłożyć do uprzednio przygotowanej tortownicy, lekko wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 2 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 ºC i piec przez około 40 minut. Blacik bezowy powinien się zarumienić, może lekko popękać, ale przy dotyku powinien być suchy i chrupki. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Limonkowy krem (curd):
 
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 większych limonek

Limonki wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę otrzeć. 

W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej, do połączenia składników). Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.

Praktycznie od razu można dodać masło i sok z limonki. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Przetrzeć przez sitko, wymieszać ze skórką otartą z limonki.

Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.

Ponadto:

  • kilka owoców kiwi (lub innych)

Kiwi obrać, pokroić na plasterki.

Wykonanie:

Bezę ułożyć na tacy. Przed samym podaniem na wierzch wyłożyć limonkowy curd, następnie plasterki kiwi. Podawać.

Smacznego!

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

KAROL BIELECKI NA TURNIEJU SZCZYPIORNIAKA

KAROL BIELECKI NA TURNIEJU SZCZYPIORNIAKA

UKS Szczypiorniak działa z coraz większym rozmachem. Po zeszłorocznym...

ODERWANIE. Wystawa fotografii lotniczej

ODERWANIE. Wystawa fotografii lotniczej

27 października 2018 r. Konstanciński Dom Kultury zaprasza na wernisaż...

Śmiertene potrącenie rowerzysty! Apelujemy o ostrożność na drogach!

Śmiertene potrącenie rowerzysty! Apelujemy o ostrożność na drogach!

Policjanci wraz z prokuratorem wyjaśniają przyczynę wypadku drogowego z...

Darmowa Pomoc Prawna w Urzędzie

Darmowa Pomoc Prawna w Urzędzie

Już od listopada serdecznie zapraszamy do skorzystania z darmowej pomocy...

Zatrzymano parę podejrzewaną o dokonywanie kradzieży w galeriach handlowych

Zatrzymano parę podejrzewaną o dokonywanie kradzieży w galeriach handlowych

Policjanci z wydziału kryminalnego zatrzymali kobietę i mężczyznę...

Bilet Metropolitalny - zmiana godzin wydawania

Bilet Metropolitalny - zmiana godzin wydawania

Z uwagi na zmniejszające się zainteresowanie Biletem Metropolitalnym...

Dziennikarstwo obywatelskie

Zaduszki konstancińskie

Zaduszki konstancińskie

Towarzystwo Miłośników Piękna i Zabytków Konstancina oraz Konstanciński...

STO lat niepodległości na płycie

STO lat niepodległości na płycie

Młodzi hip-hopowcy z Góry Kalwarii nagrali płytę z okazji 100-lecia...

Weź udział w loterii i leć w tropiki!

Weź udział w loterii i leć w tropiki!

Na jesienne smutki najlepszy jest… wyjazd w ciepłe kraje! Spróbuj...

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

40 lat minęło jak jeden dzień! Tak mogą powiedzieć ci, którzy pamiętają...

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

W najbliższą sobotę, 13 października, zapraszamy na sąsiedzkie spotkanie...