Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Beza orzechowa pod kremową pierzynką z limonek

Utworzone: czwartek, 2 kwietnia 2015 Autor: e.

BEZA ORZECHOWA POD KREMOWĄ PIERZYNKĄ Z LINONEK & ...KIWI

U nas dzisiaj wiosennie, kolorowo i "soczyście". Trochę jakby z boku Świąt, które już tuż, tuż ..

Słodka inicjatywa, która zrodziła się z chęci wykorzystania białek z pysznych jajek pochodzących od szczęśliwych kur. Ważne w tym wszystkim jest to, że niespodzianka w postaci podwójnych żółtek, okazała się przyczynkiem do nabycia nowych zdolności, tudzież wprawy w oddzielaniu ich od białek.

Skutek był dość marny, jak się zapewne domyślacie, w związku czym nie było szansy na ubicie białek na sztywno. Cóż ... taki problem, to nie problem. Wolę mocno chrupiącą bezę z ciągnącym środkiem (zamiast delikatnej pianki - jak w Pavlowej), więc nie zrażając się pływającym tu i ówdzie żółtkiem zabrałam się do pracy.

Część oryginalnego przepisu jest zmodyfikowana, resztę cytuję za p. Dorotą. Jeśli Wy macie białka bez "wkładki", możecie przygotować pięknie wyrośnięty blat bezowy, bądź kilka bezowych ciasteczek. Ile głów tyle pomysłów.

Należy pamiętać, że limonkowy krem przygotowujemy wcześniej i wraz z owocami (najlepiej lekko kwaśnymi) nakładamy na deser bezpośrednio przed podaniem. 

Niezwykłe połączenie! Kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach ... choć dzieci "pogardziły" kremem limonkowym i zajadały się deserem w wersji bez dodatków.

I dobrze, będzie więcej dla mnie!!!

Polecam, a nawet bardzo polecam ...

Składniki

  • 5 dużych białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 80 g orzechów włoskich
  • 4 suszone daktyle
  • szczypta soli

Tortownicę (24 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 

Piekarnik rozgrzać do 180 ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na puszystą pianę (u mnie żółtka nie "pozwoliły", by była sztywna). Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny, ubić. Na koniec wsypać bakalie i lekko przemieszać szpatułką.

Masę bezową wyłożyć do uprzednio przygotowanej tortownicy, lekko wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 2 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 ºC i piec przez około 40 minut. Blacik bezowy powinien się zarumienić, może lekko popękać, ale przy dotyku powinien być suchy i chrupki. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Limonkowy krem (curd):
 
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 większych limonek

Limonki wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę otrzeć. 

W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej, do połączenia składników). Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.

Praktycznie od razu można dodać masło i sok z limonki. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Przetrzeć przez sitko, wymieszać ze skórką otartą z limonki.

Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.

Ponadto:

  • kilka owoców kiwi (lub innych)

Kiwi obrać, pokroić na plasterki.

Wykonanie:

Bezę ułożyć na tacy. Przed samym podaniem na wierzch wyłożyć limonkowy curd, następnie plasterki kiwi. Podawać.

Smacznego!

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Góry mają już swojego ELIMINATORA, przyszedł czas na wodę. Już 13 maja...

Housepital Festival

Housepital Festival

26 maja zapraszamy na święto muzyki klubowej na miejskim rynku.– Otwieramy...

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

Oddalona od Warszawy o zaledwie 20 km Góra Kalwaria na mapie LOTTO Poland Bike...

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Wydarzenie odbędzie się 19 i 20 maja na zabytkowej stacji kolei wąskotorowej...

Majowy konkurs z YES

Majowy konkurs z YES

Maj to niewątpliwie piękny, wiosenny miesiąc. Przyroda intensywnie...

Dzień Energii w Piasecznie

Dzień Energii w Piasecznie

27 maja zapraszamy na rynek miejski w Piasecznie, gdzie w godzinach od 10.00 do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Od 24 maja 2018 roku rusza przebudowa ulicy Szkolnej w Piasecznie. Prace będą...

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Produkowanie mebli stało się naszą pasją. Oferowane przez nas produkty...

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

W niedzielę, 20 maja 2018 r. w godz. 11.00 -17.00 odbędzie się Targ...

Rewia smaków w Piasecznie

Rewia smaków w Piasecznie

W dniach od 4-6 maja 2018 r. na terenie miasta Piaseczna, przy współpracy...

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Biblioteka w Józefosławiu tworzy cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa...