Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Beza orzechowa pod kremową pierzynką z limonek

Utworzone: czwartek, 2 kwietnia 2015 Autor: e.

BEZA ORZECHOWA POD KREMOWĄ PIERZYNKĄ Z LINONEK & ...KIWI

U nas dzisiaj wiosennie, kolorowo i "soczyście". Trochę jakby z boku Świąt, które już tuż, tuż ..

Słodka inicjatywa, która zrodziła się z chęci wykorzystania białek z pysznych jajek pochodzących od szczęśliwych kur. Ważne w tym wszystkim jest to, że niespodzianka w postaci podwójnych żółtek, okazała się przyczynkiem do nabycia nowych zdolności, tudzież wprawy w oddzielaniu ich od białek.

Skutek był dość marny, jak się zapewne domyślacie, w związku czym nie było szansy na ubicie białek na sztywno. Cóż ... taki problem, to nie problem. Wolę mocno chrupiącą bezę z ciągnącym środkiem (zamiast delikatnej pianki - jak w Pavlowej), więc nie zrażając się pływającym tu i ówdzie żółtkiem zabrałam się do pracy.

Część oryginalnego przepisu jest zmodyfikowana, resztę cytuję za p. Dorotą. Jeśli Wy macie białka bez "wkładki", możecie przygotować pięknie wyrośnięty blat bezowy, bądź kilka bezowych ciasteczek. Ile głów tyle pomysłów.

Należy pamiętać, że limonkowy krem przygotowujemy wcześniej i wraz z owocami (najlepiej lekko kwaśnymi) nakładamy na deser bezpośrednio przed podaniem. 

Niezwykłe połączenie! Kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach ... choć dzieci "pogardziły" kremem limonkowym i zajadały się deserem w wersji bez dodatków.

I dobrze, będzie więcej dla mnie!!!

Polecam, a nawet bardzo polecam ...

Składniki

  • 5 dużych białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 80 g orzechów włoskich
  • 4 suszone daktyle
  • szczypta soli

Tortownicę (24 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 

Piekarnik rozgrzać do 180 ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na puszystą pianę (u mnie żółtka nie "pozwoliły", by była sztywna). Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny, ubić. Na koniec wsypać bakalie i lekko przemieszać szpatułką.

Masę bezową wyłożyć do uprzednio przygotowanej tortownicy, lekko wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 2 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 ºC i piec przez około 40 minut. Blacik bezowy powinien się zarumienić, może lekko popękać, ale przy dotyku powinien być suchy i chrupki. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Limonkowy krem (curd):
 
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 większych limonek

Limonki wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę otrzeć. 

W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej, do połączenia składników). Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.

Praktycznie od razu można dodać masło i sok z limonki. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Przetrzeć przez sitko, wymieszać ze skórką otartą z limonki.

Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.

Ponadto:

  • kilka owoców kiwi (lub innych)

Kiwi obrać, pokroić na plasterki.

Wykonanie:

Bezę ułożyć na tacy. Przed samym podaniem na wierzch wyłożyć limonkowy curd, następnie plasterki kiwi. Podawać.

Smacznego!

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Odpalenie choinki na rynku w Piasecznie

Odpalenie choinki na rynku w Piasecznie

10 grudnia 2017 r. Centrum Kultury w Piasecznie zaprasza wszystkich na coroczne...

Gmina Piaseczno projektuje nowe targowisko miejskie

Gmina Piaseczno projektuje nowe targowisko miejskie

Gmina projektuje nowe targowisko miejskie. Ma to być jednak miejsce, w...

Happening Mikołajkowy Fundacji Pomóż Dorosnąć

Happening Mikołajkowy Fundacji Pomóż Dorosnąć

W niedzielę 3 grudnia na miejskim rynku odbędzie się Happening Mikołajkowy....

Otwarcie lodowiska w Lesznowoli

Otwarcie lodowiska w Lesznowoli

2 grudnia 2017 r. Urząd Gminy w Lesznowoli oraz Centrum Sportu w Gminie...

Strefa płatnego parkowania od 4 grudnia

Strefa płatnego parkowania od 4 grudnia

4 grudnia rusza strefa płatnego parkowania w centrum miasta – obszar A....

Kobieca furia – o tym, co robić, żeby się pięknie złościć i nie musieć zajadać emocji – warsztaty

Kobieca furia – o tym, co robić, żeby się pięknie złościć i nie musieć zajadać emocji – warsztaty

13 grudnia 2017 r. o godzinie 18.00 Biblioteka w Józefosławiu zaprasza na...

Dziennikarstwo obywatelskie

Przyszłość młodzieżowych rad - nowelizacja artykułu 5b - DEBATA

Przyszłość młodzieżowych rad - nowelizacja artykułu 5b - DEBATA

Mamy przyjemność zaprosić na debatę “Przyszłość młodzieżowych rad -...

Odpalenie choinki na rynku w Piasecznie

Odpalenie choinki na rynku w Piasecznie

10 grudnia 2017 r. Centrum Kultury w Piasecznie zaprasza wszystkich na coroczne...

Kulinarne warsztaty Urzecza

Kulinarne warsztaty Urzecza

W sobotę, 2 grudnia 2017 r. o godz. 13.00 w Klubie Seniora przy ul....

Weekendowy Black Friday w Centrum Handlowym Auchan Piaseczno

Weekendowy Black Friday w Centrum Handlowym Auchan Piaseczno

Wielkie, wyprzedażowe szaleństwo, czyli Black Friday zbliża się wielkimi...

Warsztaty umiejętności społecznych dla nastolatków

Warsztaty umiejętności społecznych dla nastolatków

Zapraszamy do udziału w warsztatach umiejętności społecznych dla...