Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Beza orzechowa pod kremową pierzynką z limonek

Utworzone: czwartek, 2 kwietnia 2015 Autor: e.

BEZA ORZECHOWA POD KREMOWĄ PIERZYNKĄ Z LINONEK & ...KIWI

U nas dzisiaj wiosennie, kolorowo i "soczyście". Trochę jakby z boku Świąt, które już tuż, tuż ..

Słodka inicjatywa, która zrodziła się z chęci wykorzystania białek z pysznych jajek pochodzących od szczęśliwych kur. Ważne w tym wszystkim jest to, że niespodzianka w postaci podwójnych żółtek, okazała się przyczynkiem do nabycia nowych zdolności, tudzież wprawy w oddzielaniu ich od białek.

Skutek był dość marny, jak się zapewne domyślacie, w związku czym nie było szansy na ubicie białek na sztywno. Cóż ... taki problem, to nie problem. Wolę mocno chrupiącą bezę z ciągnącym środkiem (zamiast delikatnej pianki - jak w Pavlowej), więc nie zrażając się pływającym tu i ówdzie żółtkiem zabrałam się do pracy.

Część oryginalnego przepisu jest zmodyfikowana, resztę cytuję za p. Dorotą. Jeśli Wy macie białka bez "wkładki", możecie przygotować pięknie wyrośnięty blat bezowy, bądź kilka bezowych ciasteczek. Ile głów tyle pomysłów.

Należy pamiętać, że limonkowy krem przygotowujemy wcześniej i wraz z owocami (najlepiej lekko kwaśnymi) nakładamy na deser bezpośrednio przed podaniem. 

Niezwykłe połączenie! Kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach ... choć dzieci "pogardziły" kremem limonkowym i zajadały się deserem w wersji bez dodatków.

I dobrze, będzie więcej dla mnie!!!

Polecam, a nawet bardzo polecam ...

Składniki

  • 5 dużych białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 80 g orzechów włoskich
  • 4 suszone daktyle
  • szczypta soli

Tortownicę (24 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 

Piekarnik rozgrzać do 180 ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na puszystą pianę (u mnie żółtka nie "pozwoliły", by była sztywna). Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny, ubić. Na koniec wsypać bakalie i lekko przemieszać szpatułką.

Masę bezową wyłożyć do uprzednio przygotowanej tortownicy, lekko wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 2 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 ºC i piec przez około 40 minut. Blacik bezowy powinien się zarumienić, może lekko popękać, ale przy dotyku powinien być suchy i chrupki. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Limonkowy krem (curd):
 
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 większych limonek

Limonki wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę otrzeć. 

W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej, do połączenia składników). Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.

Praktycznie od razu można dodać masło i sok z limonki. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Przetrzeć przez sitko, wymieszać ze skórką otartą z limonki.

Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.

Ponadto:

  • kilka owoców kiwi (lub innych)

Kiwi obrać, pokroić na plasterki.

Wykonanie:

Bezę ułożyć na tacy. Przed samym podaniem na wierzch wyłożyć limonkowy curd, następnie plasterki kiwi. Podawać.

Smacznego!

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Pociągi do Konstancina coraz bliżej

Pociągi do Konstancina coraz bliżej

Wiceprzewodniczący Rady Powiatu Sergiusz Muszyński, inicjator wykorzystania...

Czasowa zmiana organizacji ruchu na drodze wojewódzkiej DW721

Czasowa zmiana organizacji ruchu na drodze wojewódzkiej DW721

10 września 2018 roku o godz. 12:00 zostanie zamknięty wlot południowy...

UKS SZCZYPIORNIAK SZUKA TALENTÓW I ROŚNIE W SIŁĘ

UKS SZCZYPIORNIAK SZUKA TALENTÓW I ROŚNIE W SIŁĘ

Kilka dni temu UKS Szczypiorniak Lesznowola obchodził drugą rocznicę swojego...

Pożegnanie lata w Prażmowie

Pożegnanie lata w Prażmowie

Zapraszamy na imprezę plenerową „Pożegnanie lata w Prażmowie",...

XIV Jarmark Piaseczyński

XIV Jarmark Piaseczyński

W tym roku jarmark odbywa się pod hasłem “Shalom Piaseczno”, czyli...

PERFECT na 100-lecie Niepodległości

PERFECT na 100-lecie Niepodległości

Z okazji obchodów 100-lecia Odzyskania przez Polskę Niepodległości...

Dziennikarstwo obywatelskie

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Słodka, interaktywna ciężarówka odwiedzi Mysiadło

Już 22 i 23 września podczas Runmageddon przy Torze Motocrossowym Mysiadło...

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Ostatnie pożegnanie Jerzego Boguta

Odszedł wyjątkowy człowiek, Jerzy Boguta – prezes FC Lesznowola –...

Szukasz pracy? Dołącz do Projektu "Pokonaj Kryzys"!

Szukasz pracy? Dołącz do Projektu "Pokonaj Kryzys"!

Fundacja United Way Polska zaprasza do projektu Pokonaj Kryzys zagrożonych...

Konstancin gra dla Karoliny

Konstancin gra dla Karoliny

38-letnia Karolina, matka dwóch synów walczy z chorobą. Ma nieoperacyjnego...

Wakacje z eksperymentami

Wakacje z eksperymentami

Wspólne eksperymentowanie i odkrywanie tajemnic otaczającego świata przynosi...