Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Wiewiórka czyli ciasto z jabłkami i bakaliami

Utworzone: czwartek, 29 października 2015 Autor: e.

WIEWIÓRKA CZYLI CIASTO Z JABŁKAMI I BAKALIAMI

Do przygotowania tego ciasta "zmusiły" mnie okoliczności przyrody. Nie będę się o nich rozpisywać, gdyż nie ma to większego znaczenia.

Żyjemy w biegu, na tak zwanym niedoczasie, wszyscy ... bez wyjątku! Założyłam więc, że przygotowanie WIEWIÓRY to pewnego rodzaju panaceum na ten globalny problem, a przy okazji rozwiązanie dylematu przed jakim stanęłam.

Muszę napisać, że się nie pomyliłam. Po pierwsze jego przygotowanie, to praktycznie przysłowiowe mrugnięcie okiem. Trzeba również zauważyć, co na pewno nie pozostaje bez znaczenia, że tak naprawdę to ciasto jest jedynie "pozornie niepozorne", gdyż mimo mało reprezentatywnego wyglądu - bardzo smaczne i aromatyczne. Cóż ... wszyscy dobrze wiemy, że wygląd to tylko pozory.

Mam nieodparte wrażenie, że ten wypiek jest podobny w przygotowaniu, a nawet w smaku do a'la piernika. Z tą różnicą, że Wiewiórce wilgotności nadają jabłka, a czekolada to dodatek. Natomiast w a'la pierniku rolę jabłek przejmuje wększa ilość tłuszczu i dżem, natomiast czekolada (kakao) wtapia się w strukturę ciasta. Jakby nie patrzeć - dla każdego coś dobrego.

Zresztą czego innego, jak zadowolenia, można się spodziewać po przepisie ze strony p. Asi? Jak to mówią: oczywista oczywistość, że musiało być smacznie ... a tym razem także szybko.

Nie pozostaje nic innnego jak tylko POLECIĆ!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 4 jabłka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru  
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki stopionego masła lub oleju roślinnego
  • szczypta soli

UWAGA: jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem i odcedzić po kilku minutach moczenia.

Jajka ubić z drobnym cukrem na puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera). Cały czas ubijając dodawać stopniowo roztopione i ostudzone masło.

Mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i szczyptą soli przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na minimalnych obrotach miksera, do połączenia się składników.

Dodać jabłka uprzednio obrane i starte na na tarce o dużych oczkach i wymieszane z cynamonem, drobno posiekane orzechy oraz czekoladę, a także rodzynki i żurawinę, całość delikatnie wymieszać łyżką.

Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec do tzw. suchego patyczka przez ok. 45 minut.

Podawać wedele indywidualnych preferencji:

  • posypane cukrem pudrem,
  • z polewą z masy kajmakowej (1/2 puszki) lub domowej masy kajmakowej,
  • z polewą czekoladową,
  • z polewą z masy kajmakowej (1/2 puszki) z kilkoma łyżkami wiórków kokosowych lub zrumienionych na patelni płatków migdałowych.

 

Smacznego!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Wodny Eliminator w Zalesiu – 4 pętle

Góry mają już swojego ELIMINATORA, przyszedł czas na wodę. Już 13 maja...

Housepital Festival

Housepital Festival

26 maja zapraszamy na święto muzyki klubowej na miejskim rynku.– Otwieramy...

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

Oddalona od Warszawy o zaledwie 20 km Góra Kalwaria na mapie LOTTO Poland Bike...

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Noc Muzeów na stacji kolejki wąskotorowej

Wydarzenie odbędzie się 19 i 20 maja na zabytkowej stacji kolei wąskotorowej...

Majowy konkurs z YES

Majowy konkurs z YES

Maj to niewątpliwie piękny, wiosenny miesiąc. Przyroda intensywnie...

Dzień Energii w Piasecznie

Dzień Energii w Piasecznie

27 maja zapraszamy na rynek miejski w Piasecznie, gdzie w godzinach od 10.00 do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Przebudowa ul. Szkolnej w Piasecznie

Od 24 maja 2018 roku rusza przebudowa ulicy Szkolnej w Piasecznie. Prace będą...

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Z cyklu POLECAMY - ESTETIV meble tapicerowane

Produkowanie mebli stało się naszą pasją. Oferowane przez nas produkty...

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

Targ Ziołowy w Parku Zdrojowym

W niedzielę, 20 maja 2018 r. w godz. 11.00 -17.00 odbędzie się Targ...

Rewia smaków w Piasecznie

Rewia smaków w Piasecznie

W dniach od 4-6 maja 2018 r. na terenie miasta Piaseczna, przy współpracy...

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa

Biblioteka w Józefosławiu tworzy cyfrowe archiwum Józefosławia i Julianowa...