Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Wiewiórka czyli ciasto z jabłkami i bakaliami

Utworzone: czwartek, 29 października 2015 Autor: e.

WIEWIÓRKA CZYLI CIASTO Z JABŁKAMI I BAKALIAMI

Do przygotowania tego ciasta "zmusiły" mnie okoliczności przyrody. Nie będę się o nich rozpisywać, gdyż nie ma to większego znaczenia.

Żyjemy w biegu, na tak zwanym niedoczasie, wszyscy ... bez wyjątku! Założyłam więc, że przygotowanie WIEWIÓRY to pewnego rodzaju panaceum na ten globalny problem, a przy okazji rozwiązanie dylematu przed jakim stanęłam.

Muszę napisać, że się nie pomyliłam. Po pierwsze jego przygotowanie, to praktycznie przysłowiowe mrugnięcie okiem. Trzeba również zauważyć, co na pewno nie pozostaje bez znaczenia, że tak naprawdę to ciasto jest jedynie "pozornie niepozorne", gdyż mimo mało reprezentatywnego wyglądu - bardzo smaczne i aromatyczne. Cóż ... wszyscy dobrze wiemy, że wygląd to tylko pozory.

Mam nieodparte wrażenie, że ten wypiek jest podobny w przygotowaniu, a nawet w smaku do a'la piernika. Z tą różnicą, że Wiewiórce wilgotności nadają jabłka, a czekolada to dodatek. Natomiast w a'la pierniku rolę jabłek przejmuje wększa ilość tłuszczu i dżem, natomiast czekolada (kakao) wtapia się w strukturę ciasta. Jakby nie patrzeć - dla każdego coś dobrego.

Zresztą czego innego, jak zadowolenia, można się spodziewać po przepisie ze strony p. Asi? Jak to mówią: oczywista oczywistość, że musiało być smacznie ... a tym razem także szybko.

Nie pozostaje nic innnego jak tylko POLECIĆ!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 4 jabłka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru  
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki stopionego masła lub oleju roślinnego
  • szczypta soli

UWAGA: jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem i odcedzić po kilku minutach moczenia.

Jajka ubić z drobnym cukrem na puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera). Cały czas ubijając dodawać stopniowo roztopione i ostudzone masło.

Mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i szczyptą soli przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na minimalnych obrotach miksera, do połączenia się składników.

Dodać jabłka uprzednio obrane i starte na na tarce o dużych oczkach i wymieszane z cynamonem, drobno posiekane orzechy oraz czekoladę, a także rodzynki i żurawinę, całość delikatnie wymieszać łyżką.

Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec do tzw. suchego patyczka przez ok. 45 minut.

Podawać wedele indywidualnych preferencji:

  • posypane cukrem pudrem,
  • z polewą z masy kajmakowej (1/2 puszki) lub domowej masy kajmakowej,
  • z polewą czekoladową,
  • z polewą z masy kajmakowej (1/2 puszki) z kilkoma łyżkami wiórków kokosowych lub zrumienionych na patelni płatków migdałowych.

 

Smacznego!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Darmowa Pomoc Prawna w Urzędzie

Darmowa Pomoc Prawna w Urzędzie

Już od listopada serdecznie zapraszamy do skorzystania z darmowej pomocy...

Zatrzymano parę podejrzewaną o dokonywanie kradzieży w galeriach handlowych

Zatrzymano parę podejrzewaną o dokonywanie kradzieży w galeriach handlowych

Policjanci z wydziału kryminalnego zatrzymali kobietę i mężczyznę...

Bilet Metropolitalny - zmiana godzin wydawania

Bilet Metropolitalny - zmiana godzin wydawania

Z uwagi na zmniejszające się zainteresowanie Biletem Metropolitalnym...

Spektakl - Na początku zawsze jest chaos

Spektakl - Na początku zawsze jest chaos

6 listopada 2018 roku zapraszamy na premierę teatru Expoart, podczas której...

Ćwiczenia obronne - zawyją syreny

Ćwiczenia obronne - zawyją syreny

W dniach 14-16 listopada, w godz. 9.00-14.00, na terenie powiatu...

Noc grozy na zamku w Czersku

Noc grozy na zamku w Czersku

W sobotę 3 listopada 2018 r. o godz. 16.30 szykujemy kolejną dawkę grozy!...

Dziennikarstwo obywatelskie

Zaduszki konstancińskie

Zaduszki konstancińskie

Towarzystwo Miłośników Piękna i Zabytków Konstancina oraz Konstanciński...

STO lat niepodległości na płycie

STO lat niepodległości na płycie

Młodzi hip-hopowcy z Góry Kalwarii nagrali płytę z okazji 100-lecia...

Weź udział w loterii i leć w tropiki!

Weź udział w loterii i leć w tropiki!

Na jesienne smutki najlepszy jest… wyjazd w ciepłe kraje! Spróbuj...

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

Uzdrowisko Konstancin-Zdrój świętuje 40-lecie powstania tężni

40 lat minęło jak jeden dzień! Tak mogą powiedzieć ci, którzy pamiętają...

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

Dzień sąsiada w Górze Kalwarii

W najbliższą sobotę, 13 października, zapraszamy na sąsiedzkie spotkanie...