Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Wiewiórka czyli ciasto z jabłkami i bakaliami

Utworzone: czwartek, 29 października 2015 Autor: e.

WIEWIÓRKA CZYLI CIASTO Z JABŁKAMI I BAKALIAMI

Do przygotowania tego ciasta "zmusiły" mnie okoliczności przyrody. Nie będę się o nich rozpisywać, gdyż nie ma to większego znaczenia.

Żyjemy w biegu, na tak zwanym niedoczasie, wszyscy ... bez wyjątku! Założyłam więc, że przygotowanie WIEWIÓRY to pewnego rodzaju panaceum na ten globalny problem, a przy okazji rozwiązanie dylematu przed jakim stanęłam.

Muszę napisać, że się nie pomyliłam. Po pierwsze jego przygotowanie, to praktycznie przysłowiowe mrugnięcie okiem. Trzeba również zauważyć, co na pewno nie pozostaje bez znaczenia, że tak naprawdę to ciasto jest jedynie "pozornie niepozorne", gdyż mimo mało reprezentatywnego wyglądu - bardzo smaczne i aromatyczne. Cóż ... wszyscy dobrze wiemy, że wygląd to tylko pozory.

Mam nieodparte wrażenie, że ten wypiek jest podobny w przygotowaniu, a nawet w smaku do a'la piernika. Z tą różnicą, że Wiewiórce wilgotności nadają jabłka, a czekolada to dodatek. Natomiast w a'la pierniku rolę jabłek przejmuje wększa ilość tłuszczu i dżem, natomiast czekolada (kakao) wtapia się w strukturę ciasta. Jakby nie patrzeć - dla każdego coś dobrego.

Zresztą czego innego, jak zadowolenia, można się spodziewać po przepisie ze strony p. Asi? Jak to mówią: oczywista oczywistość, że musiało być smacznie ... a tym razem także szybko.

Nie pozostaje nic innnego jak tylko POLECIĆ!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 4 jabłka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru  
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki stopionego masła lub oleju roślinnego
  • szczypta soli

UWAGA: jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem i odcedzić po kilku minutach moczenia.

Jajka ubić z drobnym cukrem na puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera). Cały czas ubijając dodawać stopniowo roztopione i ostudzone masło.

Mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i szczyptą soli przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na minimalnych obrotach miksera, do połączenia się składników.

Dodać jabłka uprzednio obrane i starte na na tarce o dużych oczkach i wymieszane z cynamonem, drobno posiekane orzechy oraz czekoladę, a także rodzynki i żurawinę, całość delikatnie wymieszać łyżką.

Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec do tzw. suchego patyczka przez ok. 45 minut.

Podawać wedele indywidualnych preferencji:

  • posypane cukrem pudrem,
  • z polewą z masy kajmakowej (1/2 puszki) lub domowej masy kajmakowej,
  • z polewą czekoladową,
  • z polewą z masy kajmakowej (1/2 puszki) z kilkoma łyżkami wiórków kokosowych lub zrumienionych na patelni płatków migdałowych.

 

Smacznego!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Zlot Food Trucków w Piasecznie

Zlot Food Trucków w Piasecznie

W weekend 11-13 września na skwerze Kisiela w Piasecznie spróbować będzie...

Szanty na Rynku w najlepszym wydaniu

Szanty na Rynku w najlepszym wydaniu

12 września 2020 r. niezwykłą gratką dla fanów muzyki szantowej będzie...

Nowość z nagrodami dla klientów Centrum Handlowego Auchan Piaseczno

Nowość z nagrodami dla klientów Centrum Handlowego Auchan Piaseczno

Jesień zapowiada się obiecująco. Nowe kolekcje zachęcają do uzupełnienia...

Wskoczył na miejsce kierowcy i odjechał wraz z towarem

Wskoczył na miejsce kierowcy i odjechał wraz z towarem

Policjanci z Piaseczna wyjaśniają okoliczności kradzieży, do której...

Historia jednego portretu. Pablo Picasso w Hugonówce

Historia jednego portretu. Pablo Picasso w Hugonówce

Wystawa 13 września godz. 12.00 – 20.00Godz. 18.00 - spotkanie z...

Mistrzostwa Polski w Wakeboardzie na WAWA WAKE 18-20 września - pomysł na ostatni weekend lata

Mistrzostwa Polski w Wakeboardzie na WAWA WAKE 18-20 września - pomysł na ostatni weekend lata

Pomysł na ostatni weekend lata – plażowy klimat z nutką adrenaliny, czyli...

Dziennikarstwo obywatelskie

Bezpłatne porady architektów wnętrz w Piasecznie

Bezpłatne porady architektów wnętrz w Piasecznie

Z bezpłatnych konsultacji profesjonalnych projektantów wnętrz będzie można...

Poznaj z nami Konstancin

Poznaj z nami Konstancin

W niedzielę, 13 września Konstanciński Dom Kultury zaprasza na „Dzień...

Nowość z nagrodami dla klientów Centrum Handlowego Auchan Piaseczno

Nowość z nagrodami dla klientów Centrum Handlowego Auchan Piaseczno

Jesień zapowiada się obiecująco. Nowe kolekcje zachęcają do uzupełnienia...

Punkt Informacji Turystycznej w Konstancinie-Jeziornie

Punkt Informacji Turystycznej w Konstancinie-Jeziornie

Konstancin-Jeziorna, jedyne uzdrowisko na Mazowszu ma swój Punkt Informacji...

Designer Outlet Warszawa rośnie w oczach

Designer Outlet Warszawa rośnie w oczach

Zaledwie kilka miesięcy po rozpoczęciu budowy Designer Outlet Warszawa...