Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Wiewiórka czyli ciasto z jabłkami i bakaliami

Utworzone: czwartek, 29 października 2015 Autor: e.

WIEWIÓRKA CZYLI CIASTO Z JABŁKAMI I BAKALIAMI

Do przygotowania tego ciasta "zmusiły" mnie okoliczności przyrody. Nie będę się o nich rozpisywać, gdyż nie ma to większego znaczenia.

Żyjemy w biegu, na tak zwanym niedoczasie, wszyscy ... bez wyjątku! Założyłam więc, że przygotowanie WIEWIÓRY to pewnego rodzaju panaceum na ten globalny problem, a przy okazji rozwiązanie dylematu przed jakim stanęłam.

Muszę napisać, że się nie pomyliłam. Po pierwsze jego przygotowanie, to praktycznie przysłowiowe mrugnięcie okiem. Trzeba również zauważyć, co na pewno nie pozostaje bez znaczenia, że tak naprawdę to ciasto jest jedynie "pozornie niepozorne", gdyż mimo mało reprezentatywnego wyglądu - bardzo smaczne i aromatyczne. Cóż ... wszyscy dobrze wiemy, że wygląd to tylko pozory.

Mam nieodparte wrażenie, że ten wypiek jest podobny w przygotowaniu, a nawet w smaku do a'la piernika. Z tą różnicą, że Wiewiórce wilgotności nadają jabłka, a czekolada to dodatek. Natomiast w a'la pierniku rolę jabłek przejmuje wększa ilość tłuszczu i dżem, natomiast czekolada (kakao) wtapia się w strukturę ciasta. Jakby nie patrzeć - dla każdego coś dobrego.

Zresztą czego innego, jak zadowolenia, można się spodziewać po przepisie ze strony p. Asi? Jak to mówią: oczywista oczywistość, że musiało być smacznie ... a tym razem także szybko.

Nie pozostaje nic innnego jak tylko POLECIĆ!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 4 jabłka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru  
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki stopionego masła lub oleju roślinnego
  • szczypta soli

UWAGA: jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem i odcedzić po kilku minutach moczenia.

Jajka ubić z drobnym cukrem na puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera). Cały czas ubijając dodawać stopniowo roztopione i ostudzone masło.

Mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i szczyptą soli przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na minimalnych obrotach miksera, do połączenia się składników.

Dodać jabłka uprzednio obrane i starte na na tarce o dużych oczkach i wymieszane z cynamonem, drobno posiekane orzechy oraz czekoladę, a także rodzynki i żurawinę, całość delikatnie wymieszać łyżką.

Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec do tzw. suchego patyczka przez ok. 45 minut.

Podawać wedele indywidualnych preferencji:

  • posypane cukrem pudrem,
  • z polewą z masy kajmakowej (1/2 puszki) lub domowej masy kajmakowej,
  • z polewą czekoladową,
  • z polewą z masy kajmakowej (1/2 puszki) z kilkoma łyżkami wiórków kokosowych lub zrumienionych na patelni płatków migdałowych.

 

Smacznego!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Karawana rusza na Mazowsze

Karawana rusza na Mazowsze

Jak co roku w okresie letnim na Mazowsze wyrusza Karawana. Wędrujący Festiwal...

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

Podczas tego wyjątkowego koncertu artyści zaprezentują najpiękniejsze...

BOULE W konstancińskim PARKU

BOULE W konstancińskim PARKU

Zapraszamy na letni cykl zawodów w boule. Zapewniamy sprzęt i wsparcie...

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

HOT WATER COMPANY - Najpiękniejsze melodie muzyki filmowej

W niedzielę, 11 sierpnia, godz. 17.00 Konstanciński Dom Kultury zaprasza na...

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

ŚWIĘTO WOJSKA POLSKIEGO Big Band Rondo Konstancin

15 sierpnia 2019 roku z okazji Święta Wojska Polskiego w amfiteatrze...

Kino plenerowe w amfiteatrze

Kino plenerowe w amfiteatrze

W piątkowe wieczory lipca i sierpnia Konstanciński Dom Kultury zaprasza do...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...