Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

MAZUREK ORZECHOWY POD BEZOWA PIERZYNKĄ

Utworzone: wtorek, 22 marca 2016 Autor: e.

MAZUREK ORZECHOWY POD BEZOWA PIERZYNKĄ

Przed nami Święta Wielkiej Nocy, a już teraz w naszej zakładce kolejny mazurek. Oczywiście w imię tradycji świątecznej oraz hołdowania zasadzie: jeśli mazurek, to tylko taki bez twardego, kolorowego lukru!

Dzisiaj główną rolę, w zakładce moje ecie-pecie, grają orzechy włoskie ... nie ukrywam, że sentyment do sernika orzechowego przekonał mnie do upieczenia tego mazurka. Choć na pewno dużą rolę odegrał jego dekadencki wygląd, poza tym świadomość, iż przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów, nie pozostaje bez znaczenia.

Spód po upieczeniu pozostaje wilgotny, jakby zakalcowaty. Jednak po kilku dniach "kruszeje", więc jeśli chcecie wykorzystać ten przepis na Święta ... pamiętajcie o tym... oczywiście jeśli zależy Wam na takim efekcie!

Wszystkich tych, którzy uważają, że ten wypiek jest niezwykle słodki, sugerując się jego wyglądem, pragnę uspokoić. Mazurek oczywiście nie jest wytrawny, ale również nie tak słodki, jakby sugerowała beza go wieńcząca...

Co ważne: przechowujemy go w temperaturze pokojowej pod kloszem/w pojemniku do ciasta.

Bardzo polecam!

Składniki:

  • 3 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 180 g drobnego cukru do masy orzechowej
  • 150 g drobnego cukru do bezy
  • 120 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • garść orzechów włoskich, posiekanych, do posypania bezy
  • andrut do wyłożenia tortownicy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić żółtka i 180 g cukru. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodawać masło, cały czas ucierając. Nastepnie dodać mąkę, zmiksować. Dodać zmielone orzechy włoskie, zmiksować.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć andrutem przyciętym do rozmiarów formy. Na niego wyłożyć ciasto, wyrównać. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 ºC i piec przez 20 minut.

W międzyczasie zacząć ubijanie piany z białek. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier - 150 g, łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa.

Po 20 minutach podpiekania wyjąć ciasto z piekarnika i rozłożyć delikatnie masę bezową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Obniżyć temperaturę do 140 ºC i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120 ºC C i piec kolejne 30 - 40 minut. Beza powinna być chrupiąca i wypieczona z wierzchu.

Wyjąć i wystudzić ciasto.

Smacznego!


Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: Jolka
Dodano: piątek, 5 stycznia 2018
Pycha lepiej nie próbujcie bo jak raz zrobicie to się zakochacie
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Nie udało się uratować życia młodego motocyklisty

Nie udało się uratować życia młodego motocyklisty

Policjanci z Piaseczna apelują do wszystkich uczestników ruchu...

Wykroczenia kierowców widzimy też z powietrza

Wykroczenia kierowców widzimy też z powietrza

Policjanci z wydziału ruchu drogowego w swojej codziennej służbie...

Kalendarium wydarzeń w Centrum Kultury - wrzesień 2021

Kalendarium wydarzeń w Centrum Kultury - wrzesień 2021

Centrum Kultury w Piasecznie zaprasza do zapoznania się z kalendarium...

Przed nami jedno z ulubionych wydarzeń mieszkańców. Tradycyjny, barwny i pełen atrakcji Jarmark Piaseczyński

Przed nami jedno z ulubionych wydarzeń mieszkańców. Tradycyjny, barwny i pełen atrakcji Jarmark Piaseczyński

Po raz szesnasty w centrum Piaseczna odbędzie się Jarmark Piaseczyński. Już...

Dzielnicowa sierż. sztab. Wioletta Domagała odebrała wygrany radiowóz

Dzielnicowa sierż. sztab. Wioletta Domagała odebrała wygrany radiowóz

Dzielnicowa z Zalesia Górnego sierż. sztab. Wioletta Domagała odebrała...

Piknik lotniczy w Parku Zdrojowym

Piknik lotniczy w Parku Zdrojowym

Park Zdrojowy oraz ogród Konstancińskiego Domu Kultury przygotował dla...

Dziennikarstwo obywatelskie

Jabłonki Swawole – wyjątkowy festiwal muzyczno-kulinarny już 18 września na plaży w Warszawie

Jabłonki Swawole – wyjątkowy festiwal muzyczno-kulinarny już 18 września na plaży w Warszawie

18 września na warszawskiej plaży Poniatówka odbędzie się wyjątkowe...

Ogródek społeczny na Fabrycznej

Ogródek społeczny na Fabrycznej

W tym roku ponownie na placu zabaw przy ul. Fabrycznej w Piasecznie zaczął...

Pop-up duetu Paprocki i Brzozowski w Designer Outlet Warszawa

Pop-up duetu Paprocki i Brzozowski w Designer Outlet Warszawa

Ulubiony duet projektancki gwiazd i jedne z najgorętszych nazwisk polskiej...

Designer Outlet Warszawa największym centrum outletowym premium w Polsce

Designer Outlet Warszawa największym centrum outletowym premium w Polsce

18 maja miała miejsce długo wyczekiwana uroczystość oficjalnego otwarcia...

Siatka ogrodzeniowa PCV

Siatka ogrodzeniowa PCV

Naniesienie tworzywa sztucznego na drut metalowy pozwala na produkcję siatki o...