Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

MAZUREK ORZECHOWY POD BEZOWA PIERZYNKĄ

Utworzone: wtorek, 22 marca 2016 Autor: e.

MAZUREK ORZECHOWY POD BEZOWA PIERZYNKĄ

Przed nami Święta Wielkiej Nocy, a już teraz w naszej zakładce kolejny mazurek. Oczywiście w imię tradycji świątecznej oraz hołdowania zasadzie: jeśli mazurek, to tylko taki bez twardego, kolorowego lukru!

Dzisiaj główną rolę, w zakładce moje ecie-pecie, grają orzechy włoskie ... nie ukrywam, że sentyment do sernika orzechowego przekonał mnie do upieczenia tego mazurka. Choć na pewno dużą rolę odegrał jego dekadencki wygląd, poza tym świadomość, iż przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów, nie pozostaje bez znaczenia.

Spód po upieczeniu pozostaje wilgotny, jakby zakalcowaty. Jednak po kilku dniach "kruszeje", więc jeśli chcecie wykorzystać ten przepis na Święta ... pamiętajcie o tym... oczywiście jeśli zależy Wam na takim efekcie!

Wszystkich tych, którzy uważają, że ten wypiek jest niezwykle słodki, sugerując się jego wyglądem, pragnę uspokoić. Mazurek oczywiście nie jest wytrawny, ale również nie tak słodki, jakby sugerowała beza go wieńcząca...

Co ważne: przechowujemy go w temperaturze pokojowej pod kloszem/w pojemniku do ciasta.

Bardzo polecam!

Składniki:

  • 3 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 180 g drobnego cukru do masy orzechowej
  • 150 g drobnego cukru do bezy
  • 120 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • garść orzechów włoskich, posiekanych, do posypania bezy
  • andrut do wyłożenia tortownicy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić żółtka i 180 g cukru. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodawać masło, cały czas ucierając. Nastepnie dodać mąkę, zmiksować. Dodać zmielone orzechy włoskie, zmiksować.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć andrutem przyciętym do rozmiarów formy. Na niego wyłożyć ciasto, wyrównać. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 ºC i piec przez 20 minut.

W międzyczasie zacząć ubijanie piany z białek. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier - 150 g, łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa.

Po 20 minutach podpiekania wyjąć ciasto z piekarnika i rozłożyć delikatnie masę bezową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Obniżyć temperaturę do 140 ºC i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120 ºC C i piec kolejne 30 - 40 minut. Beza powinna być chrupiąca i wypieczona z wierzchu.

Wyjąć i wystudzić ciasto.

Smacznego!


Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: Jolka
Dodano: piątek, 5 stycznia 2018
Pycha lepiej nie próbujcie bo jak raz zrobicie to się zakochacie
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

JAK RADZIMY SOBIE Z KORONAWIRUSEM?

JAK RADZIMY SOBIE Z KORONAWIRUSEM?

W Warszawie i aglomeracji warszawskiej do tej pory odnotowano ponad 1800...

12 lipca. LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

12 lipca. LOTTO Poland Bike Marathon jedzie do Góry Kalwarii

Oddalona od Warszawy o zaledwie 20 km Góra Kalwaria na mapie LOTTO Poland Bike...

45-latek odpowie za dokonanie kradzieży

45-latek odpowie za dokonanie kradzieży

Do policyjnej celi trafił 45-letni mężczyzna który dwukrotnie dokonał...

WYRÓB MEDYCZNY SUNBRELLA - nowość od Dermedic

WYRÓB MEDYCZNY SUNBRELLA - nowość od Dermedic

Z myślą o pacjentach cierpiących na nietolerancję, alergię lub...

Wydawanie zaświadczeń o prawie do głosowania dodatkowo w godz. 16-18

Wydawanie zaświadczeń o prawie do głosowania dodatkowo w godz. 16-18

W dniach od 22.06.2020 (poniedziałek) do 26.06.2020 (piątek) EWIDENCJA...

I Mazowiecki Jarmark Rzemiosł Dawnych i Rękodzieła

I Mazowiecki Jarmark Rzemiosł Dawnych i Rękodzieła

Wydarzenie odbędzie się w niedzielę 28 czerwca 2020 r. na terenie pchlego...

Dziennikarstwo obywatelskie

Wycieczki w przyszłym roku

Wycieczki w przyszłym roku

Gmina Konstancin-Jeziorna podpisała umowę na organizację cyklu bezpłatnych...

Podaruj laptop potrzebującym dzieciom w ramach akcji #dobrysąsiad

Podaruj laptop potrzebującym dzieciom w ramach akcji #dobrysąsiad

Rusza nowa lokalna akcja w Centrum Handlowym Auchan Piaseczno. Tym razem...

Pierwsza łąka Lirene już zasiana!

Pierwsza łąka Lirene już zasiana!

Marka Lirene, chcąc przyczyniać się do pozytywnych zmian ekologicznych, od...

Młodzieżowe Pogotowie Emocjonalne dla uczniów szkół powiatu piaseczyńskiego

Młodzieżowe Pogotowie Emocjonalne dla uczniów szkół powiatu piaseczyńskiego

Czas „kwarantanny szkolnej” nie oznacza jedynie borykania ...

Niedostępne obiekty Nadleśnictwa Chojnów

Niedostępne obiekty Nadleśnictwa Chojnów

Nadleśnictwo Chojnów wstrzymuje do odwołania, dostępność do urządzeń i...