Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

MAZUREK ORZECHOWY POD BEZOWA PIERZYNKĄ

Utworzone: wtorek, 22 marca 2016 Autor: e.

MAZUREK ORZECHOWY POD BEZOWA PIERZYNKĄ

Przed nami Święta Wielkiej Nocy, a już teraz w naszej zakładce kolejny mazurek. Oczywiście w imię tradycji świątecznej oraz hołdowania zasadzie: jeśli mazurek, to tylko taki bez twardego, kolorowego lukru!

Dzisiaj główną rolę, w zakładce moje ecie-pecie, grają orzechy włoskie ... nie ukrywam, że sentyment do sernika orzechowego przekonał mnie do upieczenia tego mazurka. Choć na pewno dużą rolę odegrał jego dekadencki wygląd, poza tym świadomość, iż przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów, nie pozostaje bez znaczenia.

Spód po upieczeniu pozostaje wilgotny, jakby zakalcowaty. Jednak po kilku dniach "kruszeje", więc jeśli chcecie wykorzystać ten przepis na Święta ... pamiętajcie o tym... oczywiście jeśli zależy Wam na takim efekcie!

Wszystkich tych, którzy uważają, że ten wypiek jest niezwykle słodki, sugerując się jego wyglądem, pragnę uspokoić. Mazurek oczywiście nie jest wytrawny, ale również nie tak słodki, jakby sugerowała beza go wieńcząca...

Co ważne: przechowujemy go w temperaturze pokojowej pod kloszem/w pojemniku do ciasta.

Bardzo polecam!

Składniki:

  • 3 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 180 g drobnego cukru do masy orzechowej
  • 150 g drobnego cukru do bezy
  • 120 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • garść orzechów włoskich, posiekanych, do posypania bezy
  • andrut do wyłożenia tortownicy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić żółtka i 180 g cukru. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodawać masło, cały czas ucierając. Nastepnie dodać mąkę, zmiksować. Dodać zmielone orzechy włoskie, zmiksować.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć andrutem przyciętym do rozmiarów formy. Na niego wyłożyć ciasto, wyrównać. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 ºC i piec przez 20 minut.

W międzyczasie zacząć ubijanie piany z białek. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier - 150 g, łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa.

Po 20 minutach podpiekania wyjąć ciasto z piekarnika i rozłożyć delikatnie masę bezową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Obniżyć temperaturę do 140 ºC i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120 ºC C i piec kolejne 30 - 40 minut. Beza powinna być chrupiąca i wypieczona z wierzchu.

Wyjąć i wystudzić ciasto.

Smacznego!


Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: Jolka
Dodano: piątek, 5 stycznia 2018
Pycha lepiej nie próbujcie bo jak raz zrobicie to się zakochacie
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

DZIEŃ KOBIET w rytmie samby i bossa novy

DZIEŃ KOBIET w rytmie samby i bossa novy

Wyjątkowy głos Mietka Szcześniaka z towarzyszeniem akustycznych...

Zalecenia BurmistrzaPiaseczna w związku z zakażeniami koronawirusem w Polsce

Zalecenia BurmistrzaPiaseczna w związku z zakażeniami koronawirusem w Polsce

W związku z dynamicznie rozwijającą się sytuacją związaną z...

Góra Kalwaria - Kabaret Młodych Panów // To jest chore

Góra Kalwaria - Kabaret Młodych Panów // To jest chore

10 marca zapraszamy na występ Kabaretu Młodych Panów pt. „To jest chore” ...

Bieżąca sytuacja w Piasecznie w związku z koronawirusem

Bieżąca sytuacja w Piasecznie w związku z koronawirusem

O obecnej sytuacji w Piasecznie oraz działaniach gminy...

“Jak nie zwariować z nastolatkiem?” – warsztaty odwołane

“Jak nie zwariować z nastolatkiem?” – warsztaty odwołane

Nastoletnie dzieci czy może już młodzi dorośli? Jak to z nimi jest? Poza...

Spotkanie autorskie z Vincentem Severskim

Spotkanie autorskie z Vincentem Severskim

12 marca o godz. 18.30 zapraszamy na spotkanie autorskie z Vincentem V....

Dziennikarstwo obywatelskie

Niedostępne obiekty Nadleśnictwa Chojnów

Niedostępne obiekty Nadleśnictwa Chojnów

Nadleśnictwo Chojnów wstrzymuje do odwołania, dostępność do urządzeń i...

Bieżąca sytuacja w Piasecznie w związku z koronawirusem

Bieżąca sytuacja w Piasecznie w związku z koronawirusem

O obecnej sytuacji w Piasecznie oraz działaniach gminy...

Rusza sąsiedzka wymiana ubrań i dodatków  - odwołane

Rusza sąsiedzka wymiana ubrań i dodatków - odwołane

Rusza „Wymianka po sąsiedzku”, czyli nowa lokalna akcja polegająca na...

Sąsiedzkie akcje nowością w Centrum Handlowym Auchan Piaseczno

Sąsiedzkie akcje nowością w Centrum Handlowym Auchan Piaseczno

Chcemy być coraz bardziej „eko”, dlatego na popularności zyskują akcje...

My się ZIMY nie boimy - GRAMY DLA WOJTUSIA

My się ZIMY nie boimy - GRAMY DLA WOJTUSIA

W sobotę 25 stycznia 2020 r. na parkingu przed Szkołą w Uwielinach odbędzie...