Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Mazurek orzechowo-czekoladowy na waflu

Utworzone: sobota, 7 maja 2016 Autor: e.

MAZUREK ORZECHOWO-CZEKOLADOWY NA WAFLU

Ciastko na tzw. "ostatnią" chwilę. Proste w wykonaniu i ... co ważne - smakowicie NIE-lukrowane. Mazurek bez pieczenia? Mówisz i masz. Orzechy włoskie i czekolada na waflu, ot i cała filozofia! Nie za słodko, lekko chrupiąco i trochę dekadencko. 

Cudownie sprawdzi się na świątecznym stole oraz podczas grila z przyjaciółmi. Prosto, niezobowiązująco i ... pysznie.

Tak jak lubimy! Wy też polubicie!

Składniki na krem orzechowy:

  • 150 g masła
  • 150 g jasnego, drobnego brązowego cukru
  • 180 g zmielonych orzechów włoskich (można wykorzystać laskowe)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier (przy kolejnym podejściu skróbuję cukier kryształ zastąpić zmienolny na poszek - drobne kryształki nie rozpuściły się do końca). Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii/cukier waniliowy, następnie zmielone orzechy i utrzeć, do połączenia składników.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (u mnie 30%)

Obie czekolady rozgrobnić. W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać obie posiekane czekolady, odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiej masy czekoladowej.

Ponadto:

  • 2 okrągłe wafle
  • nieduża garść orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni, obranych (nie obierałam) i posiekanych

Wykonanie

Wafle przełożyć kremem orzechowym, równo wysmarować, obciążyć deseczką i umieścić w lodówce. Po stężeniu masy maślanej, posmarować polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzechami. Włożyć do lodówki do zastygniecia polewy.

Pokroić w trójkąty i podawać.

Smacznego!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

RETRO ORCHESTRA - Mieczysław Fogg - wspomnienia dawnych dni

Podczas tego wyjątkowego koncertu artyści zaprezentują najpiękniejsze...

Queen akustycznie. Przedsprzedaż biletów na koncert

Queen akustycznie. Przedsprzedaż biletów na koncert

3 września 2019 r. godz. 19.00 GOK Lesznowola zaprasza na koncert pt. "Queen...

Zapraszamy na garażówkę

Zapraszamy na garażówkę

W sobotę 14 września już po raz drugi zapraszamy Mieszkańców gminy na...

Gdzie w Warszawie i okolicach będzie można zrobić zakupy w ciszy?

Gdzie w Warszawie i okolicach będzie można zrobić zakupy w ciszy?

Centrum Handlowe Auchan Piaseczno, Galeria Łomianki oraz Centrum Handlowe...

Poszukujemy mężczyzny podejrzewanego o oszustwo na tzw. "Blika"

Poszukujemy mężczyzny podejrzewanego o oszustwo na tzw. "Blika"

Przestępcy wykradają dane do kont na profilach społecznościowych, logują...

XV JARMARK PIASECZYŃSKI Sploty piaseczyńskich historii

XV JARMARK PIASECZYŃSKI Sploty piaseczyńskich historii

15 września 2019 w godzinach 12.00 - 19.00, Centrum Kultury w Piasecznie...

Dziennikarstwo obywatelskie

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Warsztaty questowe w Żabieńcu

Chojnowski Park Krajobrazowy serdecznie zaprasza na bezpłatne warsztaty...

Piknik Sołecki w Bobrowcu

Piknik Sołecki w Bobrowcu

22 czerwca 2019 rozpocznie się Piknik sołectw Bobrowiec i Kamionka. Na...

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

Dzień Dawcy w SP Nowa Iwiczna

W środę 19 czerwca w godz. 8.00-12.00 na terenie Szkoły Podstawowej w Nowej...

Konkurs na fraszkę

Konkurs na fraszkę

Chcesz poczuć się niczym mistrz Jan z Czarnolasu? Masz pomysł, jak...

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...