Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Mazurek orzechowo-czekoladowy na waflu

Utworzone: sobota, 7 maja 2016 Autor: e.

MAZUREK ORZECHOWO-CZEKOLADOWY NA WAFLU

Ciastko na tzw. "ostatnią" chwilę. Proste w wykonaniu i ... co ważne - smakowicie NIE-lukrowane. Mazurek bez pieczenia? Mówisz i masz. Orzechy włoskie i czekolada na waflu, ot i cała filozofia! Nie za słodko, lekko chrupiąco i trochę dekadencko. 

Cudownie sprawdzi się na świątecznym stole oraz podczas grila z przyjaciółmi. Prosto, niezobowiązująco i ... pysznie.

Tak jak lubimy! Wy też polubicie!

Składniki na krem orzechowy:

  • 150 g masła
  • 150 g jasnego, drobnego brązowego cukru
  • 180 g zmielonych orzechów włoskich (można wykorzystać laskowe)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier (przy kolejnym podejściu skróbuję cukier kryształ zastąpić zmienolny na poszek - drobne kryształki nie rozpuściły się do końca). Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii/cukier waniliowy, następnie zmielone orzechy i utrzeć, do połączenia składników.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (u mnie 30%)

Obie czekolady rozgrobnić. W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać obie posiekane czekolady, odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiej masy czekoladowej.

Ponadto:

  • 2 okrągłe wafle
  • nieduża garść orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni, obranych (nie obierałam) i posiekanych

Wykonanie

Wafle przełożyć kremem orzechowym, równo wysmarować, obciążyć deseczką i umieścić w lodówce. Po stężeniu masy maślanej, posmarować polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzechami. Włożyć do lodówki do zastygniecia polewy.

Pokroić w trójkąty i podawać.

Smacznego!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

IV bieg im. Tomasza Hopfera

IV bieg im. Tomasza Hopfera

16 września po raz czwarty miłośnicy biegania upamiętnią Tomasza Hopfera,...

Gmina przejęła grunt pod nowy obiekt sportowy

Gmina przejęła grunt pod nowy obiekt sportowy

9 hektarów pod usługi sportu i rekreacji otrzymała gmina Piaseczno od...

Zapisy na XVII edycję Wrakrace

Zapisy na XVII edycję Wrakrace

16 września 2017 r. zapraszamy do Mysiadła na 17 edycję mazowieckiego Wrak...

Muzyczny Hyde Park w Józefosławiu

Muzyczny Hyde Park w Józefosławiu

9 września 2017 r. Centrum Kultury w Piasecznie i Stowarzyszenie „Pomysł na...

Koncert Pieśni Fryderyka Chopina w Woli Prażmowskiej

Koncert Pieśni Fryderyka Chopina w Woli Prażmowskiej

Biblioteka Publiczna Gminy Prażmów - Filia w Woli Prażmowskiej zaprasza na:...

Zatrzymano dwóch pracowników składu budowlanego

Zatrzymano dwóch pracowników składu budowlanego

Dwóch 29- letnich pracowników jednego z supermarketów budowlanych przez...

Dziennikarstwo obywatelskie

Przesyłki międzynarodowe tanio i bez umowy do Belgii

Przesyłki międzynarodowe tanio i bez umowy do Belgii

DHL Parcel udostępnia wysyłkę paczek do 28 państw Europy, w tym do Belgii,...

IwiGarażówka

IwiGarażówka

W sobotę, 24 czerwca 2017 r. od godziny 11.00 - 18.00, mieszkańcy Nowej...

Poszukiwani przez miłość - 7 i 8 lipca

Poszukiwani przez miłość - 7 i 8 lipca

Wszyscy znów musieli wstać bardzo wcześnie. Już o siódmej wyjechali spod...

Dzień Dziecka bez prądu

Dzień Dziecka bez prądu

Rodzinny Dzień Dziecka bez tableta, komputera, telefonu i telewizora? Brzmi...

Spotkanie z przedsiębiorcami

Spotkanie z przedsiębiorcami

Naczelnik Urzędu Skarbowego w Piasecznie serdecznie zaprasza...