Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Mazurek orzechowo-czekoladowy na waflu

Utworzone: sobota, 7 maja 2016 Autor: e.

MAZUREK ORZECHOWO-CZEKOLADOWY NA WAFLU

Ciastko na tzw. "ostatnią" chwilę. Proste w wykonaniu i ... co ważne - smakowicie NIE-lukrowane. Mazurek bez pieczenia? Mówisz i masz. Orzechy włoskie i czekolada na waflu, ot i cała filozofia! Nie za słodko, lekko chrupiąco i trochę dekadencko. 

Cudownie sprawdzi się na świątecznym stole oraz podczas grila z przyjaciółmi. Prosto, niezobowiązująco i ... pysznie.

Tak jak lubimy! Wy też polubicie!

Składniki na krem orzechowy:

  • 150 g masła
  • 150 g jasnego, drobnego brązowego cukru
  • 180 g zmielonych orzechów włoskich (można wykorzystać laskowe)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier (przy kolejnym podejściu skróbuję cukier kryształ zastąpić zmienolny na poszek - drobne kryształki nie rozpuściły się do końca). Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii/cukier waniliowy, następnie zmielone orzechy i utrzeć, do połączenia składników.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (u mnie 30%)

Obie czekolady rozgrobnić. W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać obie posiekane czekolady, odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiej masy czekoladowej.

Ponadto:

  • 2 okrągłe wafle
  • nieduża garść orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni, obranych (nie obierałam) i posiekanych

Wykonanie

Wafle przełożyć kremem orzechowym, równo wysmarować, obciążyć deseczką i umieścić w lodówce. Po stężeniu masy maślanej, posmarować polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzechami. Włożyć do lodówki do zastygniecia polewy.

Pokroić w trójkąty i podawać.

Smacznego!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Psi plac zabaw już otwarty

Psi plac zabaw już otwarty

Spacery z czworonożnymi pupilami już nie muszą być nudne. Na początku...

Piaseczyńskie Miasto Kobiet - Katarzyna Bonda

Piaseczyńskie Miasto Kobiet - Katarzyna Bonda

W sobotę 9 marca 2019 r. Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy Piaseczno...

Blood Brothers Run

Blood Brothers Run

Bieg Blood Brothers Run odbędzie się w sobotę 6 kwietnia 2019 r. w...

Polska Orkiestra SINFONIA IUVENTUS w Górze Kalwarii

Polska Orkiestra SINFONIA IUVENTUS w Górze Kalwarii

Takiego wydarzenia u nas jeszcze nie było! 7 kwietnia 2019 r. w Górze...

Targi Zdrowe Piaseczno

Targi Zdrowe Piaseczno

24 marca 2019 roku w Gminnym Ośrodku Sportu i Rekreacji w Piasecznie (ul....

BCA Flash Show

BCA Flash Show

W niedzielę, 3 marca o godz. 19.00 Konstanciński Dom Kultury zaprasza na BCA...

Dziennikarstwo obywatelskie

Rozlicz swój PIT z korzyścią dla gminy w której mieszkasz

Rozlicz swój PIT z korzyścią dla gminy w której mieszkasz

Podatek od osób fizycznych (PIT) to ważne źródło dochodu Gminy i szansa na...

Promocja 0 zł na przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej

Promocja 0 zł na przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej

Szanowni Mieszkańcy! Wychodząc naprzeciw mieszkańcom Miasta i Gminy...

Pierwszy N-Park w aglomeracji warszawskiej

Pierwszy N-Park w aglomeracji warszawskiej

Na czwartek, 29 listopada tego roku, zaplanowane jest otwarcie N-Parku na...

Zaduszki konstancińskie

Zaduszki konstancińskie

Towarzystwo Miłośników Piękna i Zabytków Konstancina oraz Konstanciński...

STO lat niepodległości na płycie

STO lat niepodległości na płycie

Młodzi hip-hopowcy z Góry Kalwarii nagrali płytę z okazji 100-lecia...