Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Mazurek orzechowo-czekoladowy na waflu

Utworzone: sobota, 7 maja 2016 Autor: e.

MAZUREK ORZECHOWO-CZEKOLADOWY NA WAFLU

Ciastko na tzw. "ostatnią" chwilę. Proste w wykonaniu i ... co ważne - smakowicie NIE-lukrowane. Mazurek bez pieczenia? Mówisz i masz. Orzechy włoskie i czekolada na waflu, ot i cała filozofia! Nie za słodko, lekko chrupiąco i trochę dekadencko. 

Cudownie sprawdzi się na świątecznym stole oraz podczas grila z przyjaciółmi. Prosto, niezobowiązująco i ... pysznie.

Tak jak lubimy! Wy też polubicie!

Składniki na krem orzechowy:

  • 150 g masła
  • 150 g jasnego, drobnego brązowego cukru
  • 180 g zmielonych orzechów włoskich (można wykorzystać laskowe)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier (przy kolejnym podejściu skróbuję cukier kryształ zastąpić zmienolny na poszek - drobne kryształki nie rozpuściły się do końca). Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii/cukier waniliowy, następnie zmielone orzechy i utrzeć, do połączenia składników.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (u mnie 30%)

Obie czekolady rozgrobnić. W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać obie posiekane czekolady, odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiej masy czekoladowej.

Ponadto:

  • 2 okrągłe wafle
  • nieduża garść orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni, obranych (nie obierałam) i posiekanych

Wykonanie

Wafle przełożyć kremem orzechowym, równo wysmarować, obciążyć deseczką i umieścić w lodówce. Po stężeniu masy maślanej, posmarować polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzechami. Włożyć do lodówki do zastygniecia polewy.

Pokroić w trójkąty i podawać.

Smacznego!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Święto Gminy Lesznowola już wkrótce

Święto Gminy Lesznowola już wkrótce

10 czerwca zapraszamy na największą w naszej gminie imprezę plenerową -...

Dni Konstancina A.D. 2017

Dni Konstancina A.D. 2017

W dniach 10 i 11 czerwca zapraszamy na Dni Konstancina, które będą...

Targi China Homelife Show w Nadarzynie

Targi China Homelife Show w Nadarzynie

W dniach od 6 do 8 czerwca 2017 r. w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie odbędzie...

Amatorskie Zawody w Kajakarstwie

Amatorskie Zawody w Kajakarstwie

10 czerwca 2017 r. rusza III edycja Amatorskich Zawodów w Kajakarstwie...

III Piaseczyński Rajd Pojazdów Zabytkowych

III Piaseczyński Rajd Pojazdów Zabytkowych

W niedzielę 4 czerwca zapraszamy na trzecią już edycję Piaseczyńskiego...

Wybrane filmy do kina plenerowego

Wybrane filmy do kina plenerowego

Znamy już filmy, które pokazane będą w Piaseczyńskim Kinie Plenerowym w...

Dziennikarstwo obywatelskie

IwiGarażówka

IwiGarażówka

W sobotę, 24 czerwca 2017 r. od godziny 11.00 - 18.00, mieszkańcy Nowej...

Poszukiwani przez miłość - 7 i 8 lipca

Poszukiwani przez miłość - 7 i 8 lipca

Wszyscy znów musieli wstać bardzo wcześnie. Już o siódmej wyjechali spod...

Dzień Dziecka bez prądu

Dzień Dziecka bez prądu

Rodzinny Dzień Dziecka bez tableta, komputera, telefonu i telewizora? Brzmi...

Spotkanie z przedsiębiorcami

Spotkanie z przedsiębiorcami

Naczelnik Urzędu Skarbowego w Piasecznie serdecznie zaprasza...

Umowa na dofinansowanie projektu budowy zintegrowanych Sieci Tras Rowerowych podpisana

Umowa na dofinansowanie projektu budowy zintegrowanych Sieci Tras Rowerowych podpisana

Burmistrz Zdzisław Lis podpisał z zarządem  województwa mazowieckiego...