Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Food pairing, czyli sztuka łączenia smaków. Czy istnieje uniwersalny przepis na pyszne jedzenie?

Kategorie: Aktualności
Utworzone: niedziela, 24 marca 2019 Źródło: Materiał partnera

Podobne pytania zadają sobie mistrzowie kuchni na całym świecie. I to już od wielu lat, a nawet wieków. Zawodowi kucharze mawiają, iż niektóre składniki oraz ich połączenia są aż tak stare, że już nowe. Mody i trendy w gastronomii zmieniają się jak w przysłowiowym kalejdoskopie, a niektóre przepisy czy składniki powoli odchodzą w zapomnienie. Do czasu, aż ktoś odkryje je na nowo... a za chwilę jeszcze delikatnie zmodyfikuje. Niektórzy eksperymentują na wyczucie, inni zaś próbują stworzyć wzór idealnych kompozycji kulinarnych. 

Zmysły człowieka rozpoznają 4 podstawowe smaki. A kombinacji jest nieskończenie wiele 

Słodki, gorzki, słony i kwaśny. Każdy występuje w licznych wariantach, stężeniach, aromatach... Na końcowy efekt wpływa mnóstwo rozmaitych czynników. Produkty, ich świeżość oraz warunki wzrastania czy przetwarzania, technika przygotowywania samej potrawy, dodatki, wreszcie kwestia uznawana za najistotniejszą: połączenie właściwości smakowych poszczególnych składników. Generalnie kucharze są trochę jak malarze. I nie chodzi tutaj o kolorystykę potraw, choć ona również ma niebagatelne znaczenie w oddziaływaniu potrawy na zmysły. Otóż i w gotowaniu, i w obrazach mistrzowie łączą smaki/barwy na dwa główne sposoby. Z uwagi na podobieństwa, a także z powodu przeciwieństw. Gorzkie pasuje do gorzkiego, ale też bardzo dobrze uzupełnia się ze słodkim. Trzeba "tylko" znaleźć właściwe proporcje. Niektórzy tworzą drzewka i diagramy smaków bliźniaczo podobne do malarskiej palety kolorów, żeby wspomnieć tylko "The Flavour Thesaurus" autorstwa Niki Segnit. 

Zasady są po to, żeby je łamać. Pary i połączenia, o jakich w życiu byście nie pomyśleli

Kurczak w sosie czekoladowym. Truskawki z parmezanem. Mandarynki posypane utartym tymiankiem. Sałatka z bananami i pietruszką. Ogórki i jadalne fiołki. Pieczona jagnięcina nafaszerowana truskawkami. Zaledwie parę przykładów tego, na jakie oryginalne i kompletnie niespodziewane połączenia smakowe można natrafić w restauracyjnych menu. I nawet jeżeli brzmi to, niczym najgorsze kuchenne bluźnierstwa, okazuje się że na talerzu - i podniebieniu - sprawdzają się znakomicie. Podobne reguły dotyczą napojów i trunków. W tradycyjnym wydaniu bourbon pasuje do dań z grilla. A gdyby tak podać go do wegetariańskiej sałatki? Niezłą zakąską do piwa są sery, ale może warto spróbować soczystych owoców? Zaskakujące pomysły mogą wprowadzić do kulinarnych doznań zupełnie nową jakość. Food pairing nieustannie się rozwija, a smakosze z niecierpliwością wyczekują kolejnych propozycji na niesamowite dania.

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Konkurs na Otwarcie sezonu food trucków w Piasecznie

Konkurs na Otwarcie sezonu food trucków w Piasecznie

10-12 maja (piątek, sobota, niedziela) skwer Stefana Kisielewskiego będzie...

Filmy wybrane na Piaseczyńskie Kino Plenerowe 2019

Filmy wybrane na Piaseczyńskie Kino Plenerowe 2019

W wyniku głosowania mieszkańców, poznaliśmy tytuły filmów, które...

Dzień Społeczeństwa Informacyjnego

Dzień Społeczeństwa Informacyjnego

Zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie – Dzień Społeczeństwa Informacyjnego...

Flis Festiwal czyli Jarmark Kultury Urzecza

Flis Festiwal czyli Jarmark Kultury Urzecza

W weekend, 11 i 12 maja w Gassach nad Wisłą w gminie Konstancin-Jeziorna...

II Piaseczyńska Noc Muzeów

II Piaseczyńska Noc Muzeów

18 maja 2019 roku zapraszamy na II PIASECZYŃSKA NOC MUZEÓW...

Koncert półfinałowy jubileuszowego 15. Festiwalu Zaczarowanej Piosenki

Koncert półfinałowy jubileuszowego 15. Festiwalu Zaczarowanej Piosenki

18 maja 2019 r., w Amfiteatrze Parku Zdrojowego w Konstancinie-Jeziornie,...

Dziennikarstwo obywatelskie

Geopiknik

Geopiknik

Długo wyczekiwany GeoPiknik powraca! Coroczne święto studentów Wydziału...

Rozlicz swój PIT z korzyścią dla gminy w której mieszkasz

Rozlicz swój PIT z korzyścią dla gminy w której mieszkasz

Podatek od osób fizycznych (PIT) to ważne źródło dochodu Gminy i szansa na...

Promocja 0 zł na przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej

Promocja 0 zł na przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej

Szanowni Mieszkańcy! Wychodząc naprzeciw mieszkańcom Miasta i Gminy...

Pierwszy N-Park w aglomeracji warszawskiej

Pierwszy N-Park w aglomeracji warszawskiej

Na czwartek, 29 listopada tego roku, zaplanowane jest otwarcie N-Parku na...

Zaduszki konstancińskie

Zaduszki konstancińskie

Towarzystwo Miłośników Piękna i Zabytków Konstancina oraz Konstanciński...