Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Przekąski Sylwestrowe

Utworzone: niedziela, 29 grudnia 2019 Źródło: Anna Mazgaj AM DIETETYKA

Wszędzie po Świętach zaczyna mówić się o postanowieniach noworocznych. To na pewno dobry czas, aby je zaplanować i dobrze przemyśleć. ALE, ALE! Przed nami jeszcze Sylwester. I już wtedy możesz postawić na zdrowie. Nie trzeba zaczynać od pierwszego! Można zacząć już TU I TERAZ, a wcześniej będziesz mógł podziękować sobie za to, jak cudownie o siebie zadbałeś!

Dzisiaj artykuł kompletnie inny. Bez ciekawostek, bez badań naukowych, ale za to z ponad 10 pomysłami na zdrowe przekąski i dania. Jeżeli planujesz Sylwestra u siebie w domu czy u znajomych zerknij tutaj koniecznie i wybierz najbardziej ciekawe dla Ciebie propozycje.

TATAR Z  ŁOSOSIA Z SALSĄ Z MANGO

Składniki: 

  • 150g łososia wędzonego na zimno lub na ciepło (najlepiej w kawałku)
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • pieprz
  • ¼ mango
  • garść kolendry
  • odrobina chilli
  • kumkwat (można pominąć)

Sposób przygotowania:

Łososia i czerwoną cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Przypraw sokiem  z cytryny, oliwą  i  świeżo  mielonym pieprzem. Mango pokrój w kostkę, kolendrę posiekaj. Przypraw chilli. Możesz dodać kumkwata pokrojonego w cienkie plasterki. Salsę z mango połóż na tatarze z łososia.

ROLADKI Z CUKINII Z SERKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • cukinia
  • serek do smarowania naturalny lub ziołowy
  • 4 suszone pomidory
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Pokrój cukinię wzdłuż na plastry i grilluj z obu stron. W międzyczasie pokrój w paseczki suszone pomidory. Posmaruj plastry serkiem (zwykłym lub ziołowym) i na każdym z nich ułóż kawałki suszonych pomidorów i listki świeżej bazylii. Zwiń ruloniki

GUACAMOLE

Składniki:

  • awokado  
  • pół czerwonej cebuli 
  • garść kolendry 
  • łyżeczka oliwy 
  • łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

Awokado pokrój w kostkę lub rozgnieć widelcem. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kosteczkę, kolendrę posiekaj. Wszystko wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i przypraw solą i pieprzem.

TORTILLE PEŁNOZIARNISTE Z RUKOLĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SŁONECZNIKIEM

Składniki:

  • tortilla pełnoziarnista
  • łyżka serka śmietankowego
  • łyżeczka nasion słonecznika
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • garść rukoli 

Sposób przygotowania: 

Tortillę podgrzej na suchej patelni. Posmaruj serkiem, posyp pestkami słonecznika. Ułóż plastry szynki parmeńskiej, rukolę i zwiń w rulon. Pokrój na 2-centymetrowe kawałki.

TARTA ORKISZOWA Z POMIDORAMI I FETĄ

Składniki (8 porcji):

Ciasto:

  • 150g mąki orkiszowej
  • 75g masła
  • 50g wody
  • pół łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

  • ½ cukinii
  • ½ pomidora
  • pół kostki fety (ok 120g)
  • 4 jajka
  • 200g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu - użyj świeże lub suszone zioła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, pół łyżeczki soli i wody przygotuj kruche ciasto. Włóż do lodówki.
Jajka zmiksuj z jogurtem, czosnkiem i ziołami. Fetę pokrój w kostkę.Cukinię pokrój w plastry (możesz je zgrillować bez tłuszczu). Pomidora również pokrój w plastry.
Dno foremki wyłóż ciastem, zrób dziurki widelcem i włóż do piekarnika na 5-8 minut (180 stopni). Na podpieczonym cieście ułóż plastry surowej lub zgrillowanej cukinii oraz plastry  pomidora i pokruszoną fetę. Zalej masą jajeczno-jogurtową i włóż do piekarnika na 30-40 minut do momentu całkowitego ścięcia. Tarta powinna być zarumieniona. Możesz ją jeść na ciepło lub na zimno.

SAŁATKA Z RUKOLĄ, GRANATEM, KOZIM SEREM I PRAŻONYMI ORZECHAMI NERKOWCA

Składniki (2 porcje):

  • 2 duże garście rukoli
  • ¼ granata
  • garść prażonych orzechów nerkowca
  • ok 100g miękkiego koziego sera
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka octu jabłkowego, 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  •  sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos z oleju, octu jabłkowego, musztardy i miodu. Orzechy upraż na suchej patelni.
Na talerzu rozłóż rukolę, kozi ser i ziarna granatu. Sałatkę posyp orzechami, polej sosem i dopraw solą i pieprzem.

SAŁATKA Z GRANATEM, FETĄ I CHILLI

Składniki:

  • ziarenka z ¼ granatu
  • Garść ulubionej sałaty
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • ¼  cebuli
  • ½ papryczki chili (ilość w zależności od upodobań)
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na talerzu rozłóż sałatę. cebulę pokrój w piórka, pomidorki na połówki. Posiekaj w krążki papryczkę chilli. Ułóż na sałacie pokrojone warzywa, ziarenka granatu i fetę pokrojoną w kostkę. z oleju, syropu klonowego i octu przygotuj sos. dopraw solą i pieprzem i polej nim sałatkę.

FRYTKI Z BATATÓW Z DIPEM JOGURTOWO-CZOSNKOWYM

Składniki (2 porcje):

  • 2 bataty (ok 450g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • rozmaryn, tymianek lub gotowa mieszanka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Sos:

  • 200g jogurtu typu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania: 

Bataty umyj i pokrój na frytki. Rozłóż na blaszce, skrop oliwą. Przypraw ziołami, oliwą oraz solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 180 stopni ok 20-30 minut. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem i przyprawami.

Frytki podawaj z sosem jogurtowym. 

PLACUSZKI Z CUKINII Z TZATZIKAMI I ŁOSOSIEM WĘDZONYM

Składniki (ok 12 szt.):

Placki:

  • ½ cukinii
  • marchew
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • ok 5-6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sól, pieprz
  • tymianek

Sos:

  • jogurt naturalny typu greckiego
  • ząbek czosnku
  • 1 ogórek gruntowy starty na tarce
  • szczypiorek, koperek
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • rzodkiewki
  • ogórek
  • łosoś wędzony w plastrach (100g)
  • koperek 

Sposób przygotowania: 

Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj mąki, olej, jajka i przyprawy i wszystko wymieszaj. Usmaż małe placuszki bez dodatku tłuszczu.

Przygotuj sos: mały jogurt grecki wymieszaj z przeciśniętym ząbkiem czosnku, ogórkiem gruntowym startym na tarce, szczypiorkiem, koperkiem, solą i pieprzem.

Na każdym placku połóż łyżkę sosu, plasterki świeżego ogórka i rzodkiewki, kawałki łososia wędzonego i koperek. Możesz posypać świeżo zmielonym pieprzem 

ZDROWA PIZZA IDEALNA

Składniki:

Ciasto:

  • 100g mąki owsianej lub orkiszowej 
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • pół łyżeczki soli
  • 7g drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150ml ciepłej wody

 Dodatki:

  • Sos pomidorowy
  • Oregano
  • ½ kulki mozzarelli odtłuszczonej
  • Szynka parmeńska lub salami dobrej jakości
  • Cebula
  • Oliwki
  • Rukola

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą. Ciasto będzie dużo luźniejsze niż tradycyjne ciasto z mąki pszennej, jednak po czasie siemię lniane spęcznieje i konsystencja ciasta będzie elastyczna. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30-45 minut w ciepłe miejsce.

Następnie uformuj z ciasta spód do pizzy - może być okrągły lub prostokątny - jak Ci będzie wygodniej. Posmaruj sosem pomidorowym, przypraw oregano i posyp startą mozzarellą. Połóż ulubione dodatki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na ok 10 minut.

Gotową pizzę posyp rukolą i świeżo mielonym pieprzem. 

PRAŻONA CIECIORKA

Składniki (4 porcje):

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • szczypta mielonego chilli (można użyć więcej)
  • szczypta soli morskie

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciecierzycę odsącz na sicie, a następnie bardzo dobrze osusz na papierowym ręczniku. Włóż ją na 15 minut do rozgrzanego piekarnika. W tym czasie wymieszaj wszystkie suche przyprawy. Cieciorkę przełóż do miski, wymieszaj z łyżką oliwy, a następnie wsyp suche przyprawy i wymieszaj tak, aby każde ziarno było nimi otoczone. Cieciorkę z przyprawami ponownie wyłóż na blachę i piecz kolejne 15 minut, aż będzie chrupiąca.

Możesz jeść ją na ciepło, jednak najlepsza jest kiedy zostawisz ją w piekarniku do wystygnięcia.

KULKI Z AMARANTUSA

Składniki (4 porcje):

  • szklanka amarantusa ekspandowanego (poppingu)
  • 4 łyżki masła orzechowego 

Sposób przygotowania:

3/4 szklanki amarantusa wymieszaj z masłem orzechowym. Uformuj kulki i obtocz je w pozostałym amarantusie. Włóż do lodówki.

BROWNIE Z MALINAMI

Składniki (6 porcji):

  • 80g masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 90% kakao
  • szczypta soli morskiej
  • 2 jajka
  • 3-5 łyżek erytrolu
  • 50g migdałów lub mąki migdałowej
  • ⅓ szklanki malin świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuść masło z czekoladą i solą. Migdały zmiel na mąkę.

Jajka ubij z erytrolem. Stopniowo dodaj mąkę migdałową, a następnie przestudzoną czekoladę z masłem. Masę wymieszaj i przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż maliny (świeże lub mrożone). Piecz w piekarniku w 180 stopniach ok 20-25 minut.

SMACZNEGO!

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

YouTube od kuchni – Dzikie Ucho

YouTube od kuchni – Dzikie Ucho

Jak stworzyć popularny kanał na YouTubie? Skąd wziąć na niego pomysł? Jak...

LOW FOD MAP – dieta dla zdrowych jelit

LOW FOD MAP – dieta dla zdrowych jelit

Na Zespół Jelita Nadwrażliwego cierpi kilkanaście procent osób dorosłych,...

DLACZEGO NIE MOŻESZ SCHUDNĄĆ?

DLACZEGO NIE MOŻESZ SCHUDNĄĆ?

Właśnie mija pierwszy miesiąc Nowego Roku. Do wiosny wbrew pozorom już...

Spotkanie ze sztuką

Spotkanie ze sztuką

Biblioteka Główna w CEM zaprasza na nowy cykl – Spotkania ze sztuką....

Lodowata Niedziela dla Jaśka – przyjdź i pokaż serce!

Lodowata Niedziela dla Jaśka – przyjdź i pokaż serce!

Morsy lubią zimno, ale mają gorące serca. Czy to możliwe, żeby...

Sąsiedzkie akcje nowością w Centrum Handlowym Auchan Piaseczno

Sąsiedzkie akcje nowością w Centrum Handlowym Auchan Piaseczno

Chcemy być coraz bardziej „eko”, dlatego na popularności zyskują akcje...

Dziennikarstwo obywatelskie

Sąsiedzkie akcje nowością w Centrum Handlowym Auchan Piaseczno

Sąsiedzkie akcje nowością w Centrum Handlowym Auchan Piaseczno

Chcemy być coraz bardziej „eko”, dlatego na popularności zyskują akcje...

My się ZIMY nie boimy - GRAMY DLA WOJTUSIA

My się ZIMY nie boimy - GRAMY DLA WOJTUSIA

W sobotę 25 stycznia 2020 r. na parkingu przed Szkołą w Uwielinach odbędzie...

Dzień Babci - nietypowe warsztaty w Prażmowie

Dzień Babci - nietypowe warsztaty w Prażmowie

21 stycznia o godz. 15.30 Urząd Gminy w Prażmowie zaprasza na nietypowe...

Konkurs Architektoniczny na projekt BASENU KRYTEGO W PIASECZNIE

Konkurs Architektoniczny na projekt BASENU KRYTEGO W PIASECZNIE

Gmina Piaseczno przy udziale warszawskiego  oddziału Stowarzyszenia...

Parkując pomyśl o innych uczestnikach ruchu drogowego!

Parkując pomyśl o innych uczestnikach ruchu drogowego!

Jedną z piaseczyńskich bolączek jest plaga nieprawidłowo parkujących...