Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Przekąski Sylwestrowe

Utworzone: niedziela, 29 grudnia 2019 Źródło: Anna Mazgaj AM DIETETYKA

Wszędzie po Świętach zaczyna mówić się o postanowieniach noworocznych. To na pewno dobry czas, aby je zaplanować i dobrze przemyśleć. ALE, ALE! Przed nami jeszcze Sylwester. I już wtedy możesz postawić na zdrowie. Nie trzeba zaczynać od pierwszego! Można zacząć już TU I TERAZ, a wcześniej będziesz mógł podziękować sobie za to, jak cudownie o siebie zadbałeś!

Dzisiaj artykuł kompletnie inny. Bez ciekawostek, bez badań naukowych, ale za to z ponad 10 pomysłami na zdrowe przekąski i dania. Jeżeli planujesz Sylwestra u siebie w domu czy u znajomych zerknij tutaj koniecznie i wybierz najbardziej ciekawe dla Ciebie propozycje.

TATAR Z  ŁOSOSIA Z SALSĄ Z MANGO

Składniki: 

  • 150g łososia wędzonego na zimno lub na ciepło (najlepiej w kawałku)
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • pieprz
  • ¼ mango
  • garść kolendry
  • odrobina chilli
  • kumkwat (można pominąć)

Sposób przygotowania:

Łososia i czerwoną cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Przypraw sokiem  z cytryny, oliwą  i  świeżo  mielonym pieprzem. Mango pokrój w kostkę, kolendrę posiekaj. Przypraw chilli. Możesz dodać kumkwata pokrojonego w cienkie plasterki. Salsę z mango połóż na tatarze z łososia.

ROLADKI Z CUKINII Z SERKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • cukinia
  • serek do smarowania naturalny lub ziołowy
  • 4 suszone pomidory
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Pokrój cukinię wzdłuż na plastry i grilluj z obu stron. W międzyczasie pokrój w paseczki suszone pomidory. Posmaruj plastry serkiem (zwykłym lub ziołowym) i na każdym z nich ułóż kawałki suszonych pomidorów i listki świeżej bazylii. Zwiń ruloniki

GUACAMOLE

Składniki:

  • awokado  
  • pół czerwonej cebuli 
  • garść kolendry 
  • łyżeczka oliwy 
  • łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

Awokado pokrój w kostkę lub rozgnieć widelcem. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kosteczkę, kolendrę posiekaj. Wszystko wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i przypraw solą i pieprzem.

TORTILLE PEŁNOZIARNISTE Z RUKOLĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SŁONECZNIKIEM

Składniki:

  • tortilla pełnoziarnista
  • łyżka serka śmietankowego
  • łyżeczka nasion słonecznika
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • garść rukoli 

Sposób przygotowania: 

Tortillę podgrzej na suchej patelni. Posmaruj serkiem, posyp pestkami słonecznika. Ułóż plastry szynki parmeńskiej, rukolę i zwiń w rulon. Pokrój na 2-centymetrowe kawałki.

TARTA ORKISZOWA Z POMIDORAMI I FETĄ

Składniki (8 porcji):

Ciasto:

  • 150g mąki orkiszowej
  • 75g masła
  • 50g wody
  • pół łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

  • ½ cukinii
  • ½ pomidora
  • pół kostki fety (ok 120g)
  • 4 jajka
  • 200g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu - użyj świeże lub suszone zioła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, pół łyżeczki soli i wody przygotuj kruche ciasto. Włóż do lodówki.
Jajka zmiksuj z jogurtem, czosnkiem i ziołami. Fetę pokrój w kostkę.Cukinię pokrój w plastry (możesz je zgrillować bez tłuszczu). Pomidora również pokrój w plastry.
Dno foremki wyłóż ciastem, zrób dziurki widelcem i włóż do piekarnika na 5-8 minut (180 stopni). Na podpieczonym cieście ułóż plastry surowej lub zgrillowanej cukinii oraz plastry  pomidora i pokruszoną fetę. Zalej masą jajeczno-jogurtową i włóż do piekarnika na 30-40 minut do momentu całkowitego ścięcia. Tarta powinna być zarumieniona. Możesz ją jeść na ciepło lub na zimno.

SAŁATKA Z RUKOLĄ, GRANATEM, KOZIM SEREM I PRAŻONYMI ORZECHAMI NERKOWCA

Składniki (2 porcje):

  • 2 duże garście rukoli
  • ¼ granata
  • garść prażonych orzechów nerkowca
  • ok 100g miękkiego koziego sera
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka octu jabłkowego, 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  •  sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos z oleju, octu jabłkowego, musztardy i miodu. Orzechy upraż na suchej patelni.
Na talerzu rozłóż rukolę, kozi ser i ziarna granatu. Sałatkę posyp orzechami, polej sosem i dopraw solą i pieprzem.

SAŁATKA Z GRANATEM, FETĄ I CHILLI

Składniki:

  • ziarenka z ¼ granatu
  • Garść ulubionej sałaty
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • ¼  cebuli
  • ½ papryczki chili (ilość w zależności od upodobań)
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na talerzu rozłóż sałatę. cebulę pokrój w piórka, pomidorki na połówki. Posiekaj w krążki papryczkę chilli. Ułóż na sałacie pokrojone warzywa, ziarenka granatu i fetę pokrojoną w kostkę. z oleju, syropu klonowego i octu przygotuj sos. dopraw solą i pieprzem i polej nim sałatkę.

FRYTKI Z BATATÓW Z DIPEM JOGURTOWO-CZOSNKOWYM

Składniki (2 porcje):

  • 2 bataty (ok 450g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • rozmaryn, tymianek lub gotowa mieszanka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Sos:

  • 200g jogurtu typu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania: 

Bataty umyj i pokrój na frytki. Rozłóż na blaszce, skrop oliwą. Przypraw ziołami, oliwą oraz solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 180 stopni ok 20-30 minut. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem i przyprawami.

Frytki podawaj z sosem jogurtowym. 

PLACUSZKI Z CUKINII Z TZATZIKAMI I ŁOSOSIEM WĘDZONYM

Składniki (ok 12 szt.):

Placki:

  • ½ cukinii
  • marchew
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • ok 5-6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sól, pieprz
  • tymianek

Sos:

  • jogurt naturalny typu greckiego
  • ząbek czosnku
  • 1 ogórek gruntowy starty na tarce
  • szczypiorek, koperek
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • rzodkiewki
  • ogórek
  • łosoś wędzony w plastrach (100g)
  • koperek 

Sposób przygotowania: 

Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj mąki, olej, jajka i przyprawy i wszystko wymieszaj. Usmaż małe placuszki bez dodatku tłuszczu.

Przygotuj sos: mały jogurt grecki wymieszaj z przeciśniętym ząbkiem czosnku, ogórkiem gruntowym startym na tarce, szczypiorkiem, koperkiem, solą i pieprzem.

Na każdym placku połóż łyżkę sosu, plasterki świeżego ogórka i rzodkiewki, kawałki łososia wędzonego i koperek. Możesz posypać świeżo zmielonym pieprzem 

ZDROWA PIZZA IDEALNA

Składniki:

Ciasto:

  • 100g mąki owsianej lub orkiszowej 
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • pół łyżeczki soli
  • 7g drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150ml ciepłej wody

 Dodatki:

  • Sos pomidorowy
  • Oregano
  • ½ kulki mozzarelli odtłuszczonej
  • Szynka parmeńska lub salami dobrej jakości
  • Cebula
  • Oliwki
  • Rukola

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą. Ciasto będzie dużo luźniejsze niż tradycyjne ciasto z mąki pszennej, jednak po czasie siemię lniane spęcznieje i konsystencja ciasta będzie elastyczna. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30-45 minut w ciepłe miejsce.

Następnie uformuj z ciasta spód do pizzy - może być okrągły lub prostokątny - jak Ci będzie wygodniej. Posmaruj sosem pomidorowym, przypraw oregano i posyp startą mozzarellą. Połóż ulubione dodatki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na ok 10 minut.

Gotową pizzę posyp rukolą i świeżo mielonym pieprzem. 

PRAŻONA CIECIORKA

Składniki (4 porcje):

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • szczypta mielonego chilli (można użyć więcej)
  • szczypta soli morskie

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciecierzycę odsącz na sicie, a następnie bardzo dobrze osusz na papierowym ręczniku. Włóż ją na 15 minut do rozgrzanego piekarnika. W tym czasie wymieszaj wszystkie suche przyprawy. Cieciorkę przełóż do miski, wymieszaj z łyżką oliwy, a następnie wsyp suche przyprawy i wymieszaj tak, aby każde ziarno było nimi otoczone. Cieciorkę z przyprawami ponownie wyłóż na blachę i piecz kolejne 15 minut, aż będzie chrupiąca.

Możesz jeść ją na ciepło, jednak najlepsza jest kiedy zostawisz ją w piekarniku do wystygnięcia.

KULKI Z AMARANTUSA

Składniki (4 porcje):

  • szklanka amarantusa ekspandowanego (poppingu)
  • 4 łyżki masła orzechowego 

Sposób przygotowania:

3/4 szklanki amarantusa wymieszaj z masłem orzechowym. Uformuj kulki i obtocz je w pozostałym amarantusie. Włóż do lodówki.

BROWNIE Z MALINAMI

Składniki (6 porcji):

  • 80g masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 90% kakao
  • szczypta soli morskiej
  • 2 jajka
  • 3-5 łyżek erytrolu
  • 50g migdałów lub mąki migdałowej
  • ⅓ szklanki malin świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuść masło z czekoladą i solą. Migdały zmiel na mąkę.

Jajka ubij z erytrolem. Stopniowo dodaj mąkę migdałową, a następnie przestudzoną czekoladę z masłem. Masę wymieszaj i przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż maliny (świeże lub mrożone). Piecz w piekarniku w 180 stopniach ok 20-25 minut.

SMACZNEGO!

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Podyskutuj o książkach

Podyskutuj o książkach

W Bibliotece Głównej w CEM powstaje Dyskusyjny Klub Książki. Pierwsze...

Usłyszeć Taniec - widowisko stepowania

Usłyszeć Taniec - widowisko stepowania

W sobotę, 18 stycznia w Konstancińskim Domu Kultury odbędzie się wyjątkowy...

Odpady BIO już od 1 stycznia

Odpady BIO już od 1 stycznia

Od pierwszego stycznia 2020 będą obowiązywały nowe zasady segregacji...

Trebunie-Tutki na nowy rok

Trebunie-Tutki na nowy rok

Konstanciński Dom Kultury zaprasza na Koncert Noworoczny. W niedzielę, 5...

Czwartki bez prądu

Czwartki bez prądu

Od 9 stycznia 2020 r. w Bibliotece Głównej w CEM rozpoczynamy cykliczną...

Międzynarodowa Wystawa Kotów Rasowych Piaseczno 2020

Międzynarodowa Wystawa Kotów Rasowych Piaseczno 2020

11 i 12 stycznia 2020 roku odbędzie się Międzynarodowa Wystawa Kotów...

Dziennikarstwo obywatelskie

My się ZIMY nie boimy - GRAMY DLA WOJTUSIA

My się ZIMY nie boimy - GRAMY DLA WOJTUSIA

W sobotę 25 stycznia 2020 r. na parkingu przed Szkołą w Uwielinach odbędzie...

Dzień Babci - nietypowe warsztaty w Prażmowie

Dzień Babci - nietypowe warsztaty w Prażmowie

21 stycznia o godz. 15.30 Urząd Gminy w Prażmowie zaprasza na nietypowe...

Konkurs Architektoniczny na projekt BASENU KRYTEGO W PIASECZNIE

Konkurs Architektoniczny na projekt BASENU KRYTEGO W PIASECZNIE

Gmina Piaseczno przy udziale warszawskiego  oddziału Stowarzyszenia...

Parkując pomyśl o innych uczestnikach ruchu drogowego!

Parkując pomyśl o innych uczestnikach ruchu drogowego!

Jedną z piaseczyńskich bolączek jest plaga nieprawidłowo parkujących...

Dron dla OSP Jazgarzew

Dron dla OSP Jazgarzew

Zarząd Województwa Mazowieckiego przyznał Gminie Piaseczno dotację w...