SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
U mnie w domu serniki zajmują szczególne miejsce ... zresztą nie tylko w domu - w sercu również !!! Czasami nabieram się, w sklepie czy cukierni, na ładnie-wyglądający twór - zwany szumnie sernikiem ... ale jeszcze żaden mnie (czytaj - wszystkich domowników) nie przekonał ani do siebie ani do cukierni ... Pewnie część z Was pomyśli: lubi gotować/piec, ma czas, więc grzebie przy garnkach i foremkach ... z tym pierwszym się zgadzam i absolutnie nie wypieram się !!! Z czasem - gorzej - przy 2-ce dzieci zawsze jest coś do zrobienia-dlatego nie będę Wam proponowała niczego, czego nie da się zrobić w krótkim czasie ;-).
Ten sernik jest niesamowity - najzwyczajniej w świecie rozpuszcza się w ustach. Biała czekolada dodaje mu na pewno słodyczy, jednak można ją zrównoważyć kwaśmymi owocami. U mnie porzeczka. Choć powiem szczerze, że dla mnie ten sernik nie jest na tyle słodki, by konsumować go z owocami ;-). Masa kajmakowa i wiórki czekoladowe jako zwieńczenie tego pysznego sernika - to jest to. Ile ludzi, tyle pomysłów. Na pewno wymyślicie coś dla siebie. Gwarantuję Wam, że nie raz, nie dwa ....
Przepis ze strony Pani Doroty - jak zawsze i jak każdy FANTASTYCZNY.
Składniki na spód*:
250 g mąki
200 g masła
125 g jasnego brązowego cukru (dałam mniej)
100 g zmielonych migdałów
1 żółtko
W dużej misce wymieszać składniki. Szybko wyrobić, owinąć folią, schłodzić w lodówce 2 godziny. Formę (tortownica o średnicy min. 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wcisnąć w nią schłodzone ciasto, robiąc także 2 cm boki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 20 minut pod przykryciem z papieru do pieczenia, zdjąć papier i piec kolejne 10 minut na złoty kolor, ostudzić.
Składniki na masę serową**:
1 kg twarogu śmietankowego***
235 g drobnego cukru do wypieków (dałam mniej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii****
100 ml mleka
500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej
5 dużych jajek, osobno białka i żółtka
Ser ubić z cukrem i ekstraktem na kremową masę. Dodać mleko, czekoladę, ubijać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając żółtka, wmieszać do masy serowej. Całość wylać na podpieczony wcześniej spód.
Piec w temperaturze 170°C przez 50 - 60 minut (aby sernik nie spiekł się mocno na wierzchu - można go przykryć folią aluminiową. Należy pamiętać, że nie powinna ona dotykać ciasta). Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Schłodzić w lodówce przez 3 godziny, najlepiej przez całą noc; podawać z kwaśnymi owocami ... lub nie ;-) (u mnie również masa kajmakowa + starta biała i gorzka czekolada).
SMACZNEGO!!!
* u mnie szybki spód z ciastek
1 opakowanie Sasanek (lub innych ciastek owsianych)
2 rządki gorzkiej czekolady
50 g masła
Tortownicę wyłożyć szczelnie folią aluminiową (można również wyłożyć ją papierem do pieczenia, ale wtedy należy ją zabezpieczyć od zewnątrz folią aluminiową, gdyż lubi z niej wyciekać tłuszcz - a chmury dymu w domu- po otworzeniu piekarnika- nie są nam potrzebne ;-)). Pokruszyć ciastka lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić razem z czekoladą, wymieszać z Sasankami. Gotową masą wyłożyć tortownicę
-także jej boki na wysokość ok 2 cm. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
** piekłam z 3/4 przepisu w tortownicy o średnicy 24 cm
*** użyłam "wiaderkowego" z Piątnicy
**** ekstrakt zastąpiłam 2 (sporymi) łyżeczkami cukru z prawdziwą wanilią
Komentarze