Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Puszyste bułeczki

Utworzone: poniedziałek, 29 października 2012 Autor: e.

PUSZYSTE BUŁECZKI

Choć chyba powinnam napisać puszyste, maślane bułeczki! Niesamowicie mięciutkie i delikatne. Można je przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Pełna dowolność! Ale przecież o to chodzi, by przepis był prosty i nie przysparzał kłopotów, a tym samym nie zniechęcał do częstszego zaglądania do "domowej piekarni". 

Zwłaszcza, że na pewno zadowoli wszystkich domowników. Zarówno piekarza, jak i konsumentów. Moje dzieciaki są zachwycone, gdy piekę je w "słodkiej" wersji z kawałkami czekolady i rodzynkami. Zresztą nie tylko one ... gdyż to dla nas miłe wspomnienie wakacji na Pomorzu. 

Ślubny ze słodkich bułek (nie mylić z drożdżówkami) wybiera czekoladę, w wersji prosto od świstaka. Dla niego słodkie bułki na śniadanie są praktycznie niejadalne. Na szczęście wersja wytrawna tych puszystych kuleczek bardzo mu odpowiada.

Polecam i Wam do wypróbowania!!!

Przepis w oryginale znajdziecie na tej stronie.

Składniki na 12 - 16 bułek*:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 115 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru (moim zdaniem za dużo! w wersji wytrawnej zmniejszyłabym do 2 łyżek; u mnie cukier zastąpiony miodem)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)
  • 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych

Ponadto:

  • jajko roztrzepane z łyżką mleka (do posmarowania)

Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut.

W przypadku użycia drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką. Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części (w zależności od preferowanej wielkości). Bułeczki wyłożyć na blaszke, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.

Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.

SMACZNEGO!

* ja z podanych proporcji wyrobiłam 12 bułeczek (w oryginalnym przepisie 13-16)

UWAGA! Bułeczki po uformowaniu (ale przed drugim rośnięciem) można przykryć dokładnie folią i włożyć do lodówki, upiec kolejnego dnia; można je również zamrozić - do 30 dni. W przypadku zamrożenia, należy je wyjąć w dniu pieczenia do temperatury pokojowej, kiedy się ocieplą i podwoją objętość - piec.


Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: monia
Dodano: czwartek, 8 listopada 2012
fajne!!!
a kiedy kolejny sernik???
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Głosowanie na projekty w ramach Budżetu Obywatelskiego 2024

Głosowanie na projekty w ramach Budżetu Obywatelskiego 2024

Na projekty złożone w ramach Budżetu Obywatelskiego 2024 będzie można...

Jazda próbna zakończona kolizją

Jazda próbna zakończona kolizją

49-letni mężczyzna przed zakupem wymarzonej toyoty postanowił sprawdzić jej...

XVIII JARMARK PIASECZYŃSKI

XVIII JARMARK PIASECZYŃSKI

„Żywe dziedzictwo – tradycje od pokoleń” to hasło tegorocznych...

Dzień bez Samochodu – jedź za darmo komunikacją publiczną

Dzień bez Samochodu – jedź za darmo komunikacją publiczną

W piątek (22 września) obchodzimy Dzień bez Samochodu, który jest...

Bieg FROG RACE Zimne Doły 2023

Bieg FROG RACE Zimne Doły 2023

9 września 2023 roku zapraszamy na bieg FROG RACE, który odbędzie się na...

Ze sklepu wprost do zakładu karnego

Ze sklepu wprost do zakładu karnego

Kradzieże sklepowe stały się udręką wielu sprzedawców. Aby ten proceder...

Dziennikarstwo obywatelskie

Mieszkanka Bielawy podbija świat designu

Mieszkanka Bielawy podbija świat designu

26-letnia Anna Gwiazda z Bielawy jest najlepszym przykładem na to, że...

Trwa zbiórka pieniędzy na leczenie Milenki Miech

Trwa zbiórka pieniędzy na leczenie Milenki Miech

Trwa walka o zdrowie i życie Milenki Miech, uczennicy Szkoły Podstawowej...

Festiwal food trucków w Józefosławiu

Festiwal food trucków w Józefosławiu

Przed mieszkańcami Józefosławia najsmaczniejszy event tej wiosny. W pierwszy...

Rusza kolejna edycja projektu Przedsiębiorcze Piaseczno 2023

Rusza kolejna edycja projektu Przedsiębiorcze Piaseczno 2023

W Centrum Przedsiębiorczości w Piasecznie rusza kolejna edycja...

300 iglaków dla mieszkańców

300 iglaków dla mieszkańców

Leroy Merlin przekazał Gminie Piaseczno 300 choinek w doniczkach. Mieszkańcy...