SERNIK ORZECHOWY
To mój ulubiony sernik, choć często biję się z myślami, czy nie stawiam go na równi z sernikiem z białą czekoladą! Jest tak dobry, że bez kompleksów możecie go przygotować na świąteczne, czy urodzinowe przyjęcie!
Warstwa orzechowa dodaje wykwintności temu wypiekowi i choć pewnie mogłaby zaistnieć samodzielnie, to efekt połączenia twarogu i orzechów - jest nieziemski.
Gwarantuje Wam, że goście - niezależnie od wieku ... będą zachwyceni! Przygotujcie sobie "wersję pisaną" tudzież "drukowaną" przepisu, bo szanowni konsumenci na pewno będą o nią prosili 
... ale to przede wszystkim Wy będziecie mogli sobie usiąść przy filiżance kawy i "rozsmakować się" w tym przepysznym serniku, nie będę sugerować obrazów jakie pojawią się w Waszych głowach po zamknięciu oczu, ale na pewno mogę powiedzieć, że będą przyjemne 
To sernik, który najzwyczajniej w świecie musicie upiec!
Składniki na spód:
- 1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive (u mnie sasanki)
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.
Składniki na masę orzechową:
- 2/3 szklanki golden syrup'u (u mnie miód)
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżka ciemnego, brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier waniliowy z prawdziwą wanilią)
Wszystkie składniki wymieszać, ciągle mieszając - gotować 8 - 10 minut, do zgęstnienia. Wylać na podpieczony spód i odstawić.
Składniki na masę serową:
- 750 g sera śmietankowego (używam "wiaderkowego" Piątnicy)
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
- 2/3 szklanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie, jak wcześniej cukier waniliowy z prawdziwą wanilią)
Do twarożku dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka (wbijać pojedynczo) i miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić.
Przed podaniem trzymam w lodówce przez całą noc (choć wg. oryginalnego przepisu, wystarczą 4h chłodzenia).
SMACZNEGO!



Komentarze