CZEKOLADOWA PAVLOVA II
Dziś pierwszy dzień Świąt. Z założenia powinnam Was tu zasypywać przepisami na makowce, pierniki, babki, świąteczne muffinki czy paszteciki. Na swoje wytłumaczenie mogę tylko napisać, że piernik był pyyyszny, a babeczki niesamowite itd. ... w przedświątecznym zabieganiu nie było czasu na robienie zdjęć, garnki wzywały ...
Zresztą Wasze stoły na pewno są zastawione ulubionymi ciastami i tortami, więc ja ze swojej strony obiecuję sukcesywnie zamieszczać tu kolejne przepisy, które będziecie mogli wykorzystać na kolejne Śwęta, uroczystości czy spotkania przy kawie.
Może okaże się, że któraś z moich propozycji przypadnie Wam na tyle do gustu, by podzielić się nią z bliskimi przy wspólnym stole.
Poza tym, na pewno zgodzicie się ze mną, że interesująco jest gdy smak piątego makowca, czy czwartego piernika można przełamać czymś niestandardowym. Na przykład czekoladową Pavlovą. Zakładam, że Wasi świąteczni goście będą mile zaskoczeni.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
- 50 g gorzkiej, posiekanej czekolady
Białka ubić na sztywną pianę, cukier dodawać powoli - najlepiej po 1 łyżce, dalej ubijając. Nastepnie przesiać i wmiksować kakao, dodać łyżeczkę octu i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować około 23-centymetrowy okrąg. Wyłożyć na niego bezę i wygładzić wierzch i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, zmniejszając temperaturę do 150ºC. Piec 1 godzinę 15 minut. Gotowa powinna wygladać na chrupiącą na brzegach i suchą na górze. W środku jest jednak miękka, wręcz ciągnąca. Studzić w uchylonym piekarniku, przełożyć na płaski talerz.
Składniki na krem:
- 125 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 75 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche) lub przygotowanej samodzielnie
Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę kajmakową, wymieszać łyżką (lub mikserem na małych obrotach) na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć (pamiętając by śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie).
Na krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem i przyozdobić wedle uznania - u mnie starta, gorzka czekolada (taka jaką widzicie tutaj)
SMACZNEGO!
Komentarze