Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Czekoladowa Pavlova II

Utworzone: wtorek, 25 grudnia 2012 Autor: e.

CZEKOLADOWA PAVLOVA II

Dziś pierwszy dzień Świąt. Z założenia powinnam Was tu zasypywać przepisami na makowce, pierniki, babki, świąteczne muffinki czy paszteciki. Na swoje wytłumaczenie mogę tylko napisać, że piernik był pyyyszny, a babeczki niesamowite itd. ...  w przedświątecznym zabieganiu nie było czasu na robienie zdjęć, garnki wzywały ...

Zresztą Wasze stoły na pewno są zastawione ulubionymi ciastami i tortami, więc ja ze swojej strony obiecuję sukcesywnie zamieszczać tu kolejne przepisy, które będziecie mogli wykorzystać na kolejne Śwęta, uroczystości czy spotkania przy kawie.

Może okaże się, że któraś z moich propozycji przypadnie Wam na tyle do gustu, by podzielić się nią z bliskimi przy wspólnym stole.

Poza tym, na pewno zgodzicie się ze mną, że interesująco jest gdy smak piątego makowca, czy czwartego piernika można przełamać czymś niestandardowym. Na przykład czekoladową Pavlovą. Zakładam, że Wasi świąteczni goście będą mile zaskoczeni.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
  • 50 g gorzkiej, posiekanej czekolady

Białka ubić na sztywną pianę, cukier dodawać powoli - najlepiej po 1 łyżce, dalej ubijając. Nastepnie przesiać i wmiksować kakao, dodać łyżeczkę octu i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.

Na papierze do pieczenia narysować około 23-centymetrowy okrąg. Wyłożyć na niego bezę i wygładzić wierzch i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, zmniejszając temperaturę do 150ºC. Piec 1 godzinę 15 minut. Gotowa powinna wygladać na chrupiącą na brzegach i suchą na górze. W środku jest jednak miękka, wręcz ciągnąca. Studzić w uchylonym piekarniku, przełożyć na płaski talerz.

Składniki na krem:

  • 125 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 75 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche) lub przygotowanej samodzielnie

Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę kajmakową, wymieszać łyżką (lub mikserem na małych obrotach) na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć (pamiętając by śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). 

Na krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem i przyozdobić wedle uznania - u mnie starta, gorzka czekolada (taka jaką widzicie tutaj)

SMACZNEGO!


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Dni Konstancina w stylu belle époque – parada, piknik i koncert

Dni Konstancina w stylu belle époque – parada, piknik i koncert

To będzie weekend pełen wrażeń. 3 i 4 czerwca zapraszamy na Dni...

Czwórka nieletnich odpowie za kradzież

Czwórka nieletnich odpowie za kradzież

Wkrótce sąd rodzinny podejmie decyzję w sprawie czwórki nastolatków...

Budujemy nowe drogi do węzła Antoninów

Budujemy nowe drogi do węzła Antoninów

Gmina Piaseczno od kilku lat realizuje inwestycje drogowe, które mają...

Prace wyburzeniowe na terenie TDP Park w Piasecznie

Prace wyburzeniowe na terenie TDP Park w Piasecznie

Właściciel nieruchomości położonej przy ul. Okulickiego 7/9 w Piasecznie...

PGE gra dalej z FC Lesznowola

PGE gra dalej z FC Lesznowola

Lokalny Klub FC Lesznowola, od 2012 roku, konsekwentnie dąży do rozwoju. Jego...

Targi pracy w Piasecznie

Targi pracy w Piasecznie

25 maja zapraszamy pracodawców i osoby poszukujące pracy na Piaseczyńskie...

Dziennikarstwo obywatelskie

Festiwal food trucków w Józefosławiu

Festiwal food trucków w Józefosławiu

Przed mieszkańcami Józefosławia najsmaczniejszy event tej wiosny. W pierwszy...

Rusza kolejna edycja projektu Przedsiębiorcze Piaseczno 2023

Rusza kolejna edycja projektu Przedsiębiorcze Piaseczno 2023

W Centrum Przedsiębiorczości w Piasecznie rusza kolejna edycja...

300 iglaków dla mieszkańców

300 iglaków dla mieszkańców

Leroy Merlin przekazał Gminie Piaseczno 300 choinek w doniczkach. Mieszkańcy...

Wspólnie tworzymy ozdoby choinkowe!

Wspólnie tworzymy ozdoby choinkowe!

W sobotę 10 grudnia podczas rodzinnych warsztatów kreatywnych w Centrum...

Planowane zmiany w kursowaniu linii 709, 739 i L39

Planowane zmiany w kursowaniu linii 709, 739 i L39

Gmina Piaseczno prowadzi rozmowy z ZTM na temat zmian w komunikacji w związku...