SERNIK Z DULCE DE LECHE
Jeszcze nie wróciliśmy do formy sprzed Świąt, a ja już serwuję Wam nowy przepis na sernik.
"Sernikożercy" będą zachwyceni perspektywą wypróbowania nowego przepisu, choć z drugiej strony westchną (westchniemy, gdyż zaliczam się do tej grupy) z żalem łapiąc się za boki. Natomiast Ci, którzy nie przepadają za sernikami, skrzywią się z niesmakiem, ale uśmiechną się pod nosem patrząc na niezagrożone boki ... jakby nie patrzeć, wszyscy będą zadowoleni, więc dochodząc do konsensusu - WARTO WYWOŁAĆ UŚMIECH KAŻDEGO Z WAS, NA KONIEC MIJAJĄCEGO ROKU.
Jutro ostatni dzień starego, 2012 roku. Zamykamy za sobą pewien etap życia, nawet jeśli ma to charakter czysto symboliczny, ale jednak. Dlaczego nie mielibyśmy osłodzić sobie, już na samym początku, nowego miejmy nadzieję jeszcze lepszego (czego Wam wszystkim życzę), 2013 roku?
Przepis Pani Doroty na pewno uniesie ciężar, jaki niesie za sobą odgrywanie głównej, słodkiej roli na sylwestrowym stole. Serdecznie polecam!
PS. Pozwolę sobie założyć, że gdy zastukacie do drzwi sąsiadów, by złożyć im życzenia szczęśliwego Nowego Roku i poczęstujecie ich kawałkiem sernika, na pewno będzie im miło. A i Wy będziecie zadowoleni, bo po tej szalonej końcówce roku, będzie ciut mniej nadprogramowych kilogramów do zrzucenia ... a zapewne powoli układacie sobie listę noworocznych postanowień ;-)
Składniki na spód:
- 200 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie (u mnie Sasanki + 2 rządki gorzkiej czekolady)
- 60 g miękkiego masła
- pół łyżeczki cynamonu (można pominąć)
Pokruszyć ciastka, dodać stopione masło i czekoladę, cynamon i wymieszać. Dla wyposażonych w "wyższą" technologię: ciastka, masło, cynamon zmiksować razem w food procesorze, tak aby całość przypominała konsystencją mokry piasek. Okrągłą formę (tortownicę) o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkowo-czekoladową i wyrównać.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie (u mnie odstępstwo od standardowej wiaderkowej Piątnicy. Tutaj zastosowałam President*)
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (u mnie 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią)
- 3 jajka
- pół szklanki śmietany kremówki
- 400 g dulce de leche (200 g + 200 g) - do masy serowej zastosowałam przygotowany własnoręcznie, natomiast "sklepowy" na wierzch
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Twaróg z cukrem zmiksować na gładką masę. Wbijać całe jajka, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dolać kremówkę, mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
Otrzymaną masę podzielić na 2 równe części (można podzielić dowolnie). Jedną część zmiksować z 200 g dulce de leche.
Na warstwę ciasteczkową wyłożyć masę serową z dulce de leche, następnie wylać resztę masy z puszki (200 g) - jeśli jest bardzo gęsta, można ją lekko podgrzać; na koniec wylewamy jasną masę serową. Widelcem lub patyczkiem robimy esy-floresy do głębokości masy z dulce de leche i mieszamy delikatnie, aby powstał marmurkowy wzorek**.
Pieczemy (można pod przykryciem z folii aluminiowej), około 1 godziny w 175ºC. Wystudzić, przed podaniem włożyć na 3 h do lodówki lub najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO!
* moim zdaniem jest zbyt kremowy, przez co sernik był mniej zwarty - jednak opcja jest warta wypróbowania
** mam wrażenie, że za bardzo szalałam z eso-floresowaniem ... tak się zaangażowałam w "bełtanie" patyczniem, że z marmurkowego wzorka wyszły ... nici (zalecam umiar przy tej czynności). Poza tym, by wzorek był wyraźniejszy, masa kajmakowa musi być dość ciemna.
Komentarze