Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Sernik truflowy

Utworzone: niedziela, 10 marca 2013 Autor: e.

SERNIK TRUFLOWY

Jakiś czas temu obiecałam Wam przepis na pełnowymiarowy sernik truflowy zamiast muffinek. Dziś spełniam swoją obietnicę, ku rozpaczy męża, którego sernikowe tsunami w ecie-pecie, doprowadza do szewskiej pasji ...

Nie będę się tutaj rozpisywać nad "chimerycznością" mascarpone, gdyż robiłam to proponując Wam przepis na babeczki. Wasza w tym głowa, by ten smakowity sernik przygotować w zgodzie z Waszym charakterem: w artystycznym nieładzie, bądź też "ugrzecznić" go gładko położoną masą.

Wszystko zależy od inwencji twórczej!!! Ja nie mogę się doczekać, by spróbować wersji z owocami sezonowymi, np. czerwoną porzeczką, która przełamie, w sposób zdecydowany, słodycz tego wypieku.

Jeśli spytacie mnie, czy warto upiec ten sernik? Odpowiem szczerze - TAK. Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, proponuję przełamać jej smak mleczną wersją. Tak czy inaczej na pewno warto wypróbować ten przepis.

Składniki na spód:

  • 120 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych na piasek (u mnie standardowo Sasanki + 40g gorzkiej czekolady)
  • 70 g posiekanych orzechów włoskich
  • 40 g masła

Wszystkie składniki wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Ostudzić.

Masa serowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 130 g drobnego cukru

Śmietanę kremówkę delikatnie podgrzewać na małym ogniu, gdy zrobi się ciepła, wrzucić połamaną czekoladę. Ostrożnie podgrzewać do momentu, gdy czekolada się rozpuści i połaczy ze śmietaną na gładką masę. Ściągnać z palnika (masa będzie mocno gęstniała).

Do naczynia wrzucić mascarpone, jajka (bez oddzielania na żółtka i białka), cukier, alkohol oraz mąkę. Zmiksować na gładką masę. Wlać ciepłą czekoladę, zmiksować do połączenia składników. Masa powinna być gładka.

Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC, do momentu, gdy środek będzie ścięty i nie trzęsący. Standardowo nie sprawdzamy patyczkiem, gdyż nie da to wymiernych efektów.

Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik mimo naszych starań opadnie.

Włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem udekorować owocami sezonowymi (lub poza sezonem według własnego uznania - u mnie masa czekoladowa z wiórkami czekoladowymi i orzechami).

SMACZNEGO!

* w wersji białej orzechy w spodzie zastąpić posiekanymi migdałami, użyć ciastka bez czekolady, a w masie serowej czekoladę gorzką zastąpić białą i automatycznie zredukować ilość cukru

Komentarze

Liczba komentarzy: 1
gość: Megila1
Dodano: sobota, 16 marca 2013
Kochana, az slinka leci...jade po produkty i zabieram sie do pieczenia:)
1
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Pędził ponad 200 km/h - szaleńczą jazdę przerwali policjanci piaseczyńskiej "drogówki"

Pędził ponad 200 km/h - szaleńczą jazdę przerwali policjanci piaseczyńskiej "drogówki"

Policjanci piaseczyńskiej "drogówki" przerwali niebezpieczną jazdę...

Jan Dukalski brązowym medalistą Grand Prix Polski Niepełnosprawnych w tenisie stołowym

Jan Dukalski brązowym medalistą Grand Prix Polski Niepełnosprawnych w tenisie stołowym

Podczas turnieju Grand Prix Polski Niepełnosprawnych w tenisie stołowym,...

KONCERT NA POŻEGNANIE LATA. DŻEM

KONCERT NA POŻEGNANIE LATA. DŻEM

Już w niedzielę, 29 września, o godzinie 19.00, w Parku Miejskim odbędzie...

Informacja w sprawie planów inwestycyjnych firmy Profbud w Mysiadle

Informacja w sprawie planów inwestycyjnych firmy Profbud w Mysiadle

Firma Mysiadło Bud Sp. z o.o. 30 października 2023 roku wygrała przetarg na...

Piaseczno nabiera włoskiego smaku – L’Osteria otworzy się w październiku!

Piaseczno nabiera włoskiego smaku – L’Osteria otworzy się w październiku!

Już tej jesieni, Piaseczno stanie się nowym przystankiem na kulinarnej mapie...

Nowa droga wojewódzka 721 nabiera kształtów

Nowa droga wojewódzka 721 nabiera kształtów

Rozbudowa drogi wojewódzkiej nr 721 z Piaseczna do Konstancina-Jeziorny idzie...

Dziennikarstwo obywatelskie

Różowy październik - bezpłatne badania dla Pań w Designer Outlet Warszawa

Różowy październik - bezpłatne badania dla Pań w Designer Outlet Warszawa

Różowy październik jak co roku przypomina o profilaktyce zdrowia...

„Programowanie = Nasz Drugi Język” w szkołach podstawowych w Piasecznie

„Programowanie = Nasz Drugi Język” w szkołach podstawowych w Piasecznie

Rozpoczyna się kolejna edycja "Programowanie = Nasz Drugi Język", w nowym...

Warsaw Open 2024 zakończone kolejnymi sukcesami dla Six Mates BJJ Fight Club!

Warsaw Open 2024 zakończone kolejnymi sukcesami dla Six Mates BJJ Fight Club!

14 września nasi zawodnicy stanęli do walki i wrócili z medalami, pokazując...

Dwa złote medale dla Six Mates na Mistrzostwach Polski No-Gi Submission Only 2024

Dwa złote medale dla Six Mates na Mistrzostwach Polski No-Gi Submission Only 2024

 Z dumą informujemy, że nasi klubowicze, Michał Szymański i Tomasz Wańka,...

Festiwal „Wólka Kosowska 2024"

Festiwal „Wólka Kosowska 2024"

W dniu 10 sierpnia 2024 r. (sobota) w Wólce Kosowskiej odbędzie się...