BABKA POMARAŃCZOWO-CYTRYNOWA
Dzisiaj nie będzie fajerwerków! Choć można by dywagować, gdyż nie wszyscy są fanami ciążkich ciast typu sernik, czy przekładanych maślanymi masami tortami. Zresztą zakładam, że każdy z nas ma czasami ochotę na "zwykłą", mięciutką, wilgotną, aromatyczną babkę.
Na blogu niedoścignionej Pani Doroty przeczytałam, że ten wypiek (w wersji z polewą czekoladową) przywodzi na myśl nasze rodzime Delicje :-). Sporo w tym racji, biszkopt z pomarańczową galaterką, zatopioną pod warstwą czekolady, tutaj godnie reprezentowany jest przez delikatną, pachnącą pomarańczami babę.
Ja trochę zmodyfikowałam przepis na potrzeby własne. Moja wariacja jest również godna polecenia, zajadaliśmy się nią ze smakiem. Zniknęła błyskawicznie!
Poza tym każdy Wasz pomysł będzie równie dobry, bo inowacyjny ... kto nie ucieszy się na wypiek z akcentem, który stanowi nasz ulubiony orzech laskowy, czekolada, nutella itd
Składniki:
- 140 g miękkiego masła
- 225 g mąki pszennej
- ¾ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 2¼ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (zmnieszyłam ilość do 2 łyżeczek)
- 160 g drobnego cukru
- 3 duże jajka
- 6 łyżek mleka (90ml) (u mnie mleko kozie z sokiem z pomarańczy)
- otarta skórka z 1 cytryny* (u mnie łyżeczka suszonej skórki cytrynowej)
Wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie zmiksować, aż ciasto będzie lekkie (nie ubijamy białek osobno!).
Małą kreksówkę o wymiarach dolnych 8 x 19 cm - wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.
Do nasączenia:
- 3 łyżki soku z pomarańczy
Po upieczeniu ciasta nasączyć je lekko podgrzanym sokiem, ostudzić.
Polewa**:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przyozdobić babkę wg. własnego uznania, np. zygzakami z czekolady.
SMACZNEGO!
* można wykorzystać skórkę z pomarańczy (wtedy babka nabierze jeszcze bardziej wyrazistej barwy i ... przy okazji zmieni nazwę)
** ja polewę zastąpiłam cukrem pudrem


Komentarze