Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Babka pomarańczowo-cytrynowa

Utworzone: wtorek, 19 marca 2013 Autor: e.

BABKA POMARAŃCZOWO-CYTRYNOWA

Dzisiaj nie będzie fajerwerków! Choć można by dywagować, gdyż nie wszyscy są fanami ciążkich ciast typu sernik, czy przekładanych maślanymi masami tortami. Zresztą zakładam, że każdy z nas ma czasami ochotę na "zwykłą", mięciutką, wilgotną, aromatyczną babkę.

Na blogu niedoścignionej Pani Doroty przeczytałam, że ten wypiek (w wersji z polewą czekoladową) przywodzi na myśl nasze rodzime Delicje :-). Sporo w tym racji, biszkopt z pomarańczową galaterką, zatopioną pod warstwą czekolady, tutaj godnie reprezentowany jest przez delikatną, pachnącą pomarańczami babę.

Ja trochę zmodyfikowałam przepis na potrzeby własne. Moja wariacja jest również godna polecenia, zajadaliśmy się nią ze smakiem. Zniknęła błyskawicznie!

Poza tym każdy Wasz pomysł będzie równie dobry, bo inowacyjny ... kto nie ucieszy się na wypiek z akcentem, który stanowi nasz ulubiony orzech laskowy, czekolada, nutella itd


Składniki:

  • 140 g miękkiego masła
  • 225 g mąki pszennej
  • ¾ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2¼ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (zmnieszyłam ilość do 2 łyżeczek)
  • 160 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • 6 łyżek mleka (90ml) (u mnie mleko kozie z sokiem z pomarańczy)
  • otarta skórka z 1 cytryny* (u mnie łyżeczka suszonej skórki cytrynowej)

Wszystkie składniki umieścić w misce i porządnie zmiksować, aż ciasto będzie lekkie (nie ubijamy białek osobno!). 

Małą kreksówkę o wymiarach dolnych 8 x 19 cm - wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.

Do nasączenia:

  • 3 łyżki soku z pomarańczy

Po upieczeniu ciasta nasączyć je lekko podgrzanym sokiem, ostudzić.

Polewa**:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przyozdobić babkę wg. własnego uznania, np. zygzakami z czekolady.

SMACZNEGO!

* można wykorzystać skórkę z pomarańczy (wtedy babka nabierze jeszcze bardziej wyrazistej barwy i ... przy okazji zmieni nazwę)

** ja polewę zastąpiłam cukrem pudrem

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Zmiany kursowania autobusów od 30 października do 3 listopada

Zmiany kursowania autobusów od 30 października do 3 listopada

W dniach 1-2 listopada 2025 r. w związku ze zwiększonym ruchem w rejonie...

Zapraszamy na 34. Bieg Niepodległości

Zapraszamy na 34. Bieg Niepodległości

W 107. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości zapraszamy 11...

Michał Zaborski Jazz Session z Gwiazdą w Piasecznie

Michał Zaborski Jazz Session z Gwiazdą w Piasecznie

29 października 2025 roku odbędzie się Jazz Session z Gwiazdą w Piasecznie...

Kroniki Polskie 2025

Kroniki Polskie 2025

W czwartek, 30 października 2025 r. o godzinie 19.00 w Konstancińskim Domu...

Ośmioletni syn policjanta z Bemowa potrzebuje naszego wsparcia! Czas mamy do listopada!

Ośmioletni syn policjanta z Bemowa potrzebuje naszego wsparcia! Czas mamy do listopada!

Kacperek ma tylko 8 lat, a połowę swojego życia walczy z przeciwnikiem,...

Pociąg do Niepodległości z Koleją Wąskotorową

Pociąg do Niepodległości z Koleją Wąskotorową

Wyrusz z nami w historyczną podróż na trasie Piaseczno–Tarczyn,...

Dziennikarstwo obywatelskie

Supersamochody na rynku w Piasecznie

Supersamochody na rynku w Piasecznie

Na wydarzenie zapraszamy w piątek 25 lipca 2025 roku od godz. 15.00 do 21.00...

Piknik Smaków w Józefosławiu

Piknik Smaków w Józefosławiu

Food trucki przejmują Józefosław! Dwudniowy Piknik Smaków podczas Dni...

Piknik smaków w Piasecznie

Piknik smaków w Piasecznie

Food trucki wjeżdżają do Piaseczna! Czterodniowy Piknik Smaków na Skwerze...