Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Razowy chleb z ziarnami

Utworzone: wtorek, 26 marca 2013 Autor: e.

RAZOWY CHLEB Z ZIARNAMI

Bardzo smaczny, drożdżowy chleb z dużą ilością ziaren. Pod chrupiącą skórką zamknięty gęsty, ale miękki miąższ. Ziarna stanowią o charakterze tego razowca, bez nich jego smak nie byłby już ten sam. Chleb prosty w wykonaniu, na pewno nie przysporzy Wam kłopotów, jednak radziłabym się zastanowić nad ilością miodu użytego do tego wypieku.

Jeśli planujecie komponować kromki np. z dżemem - wtedy proporcje będą właściwe. Jednak jeśli planujecie robić kanapki z wędliną, czyli na tzw. "słono" - polecam zmniejszyć ilość miodu. 

Pierwszy chleb z tego przepisu, jadłam sama. Moi domownicy nie przepadają za słodkim pieczywem. Nauczona doświadczeniem, kolejny upiekłam według gustów większości. Wy, dzięki tej drobnej uwadze, będziecie mogli uniknąć "komplikacji".

Powinniście wypróbować. Polecam! 

Składniki na 1 bochenek:

  • 300 g mąki pszennej razowej (chlebowej)
  • 100 g mąki żytniej jasnej*
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g soli
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki miodu**
  • 340 ml wody
  • 80 g słonecznika
  • 80 g pestek dyni
  • 20 g maku***
  • 40 g sezamu
  • 60 g siemienia lnianego

Na posypanie:

  • 40 g sezamu

Mąki, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę, miód i nasiona łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10 - 15 minut).

Przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (około 2 godzin).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 23 x 10 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Naciąć chleb wzdłuż do połowy głębokości. Posmarować na wierzchu letnią wodą, posypać sezamem.

Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia, do momentu gdy ciasto podwoi objętość.

Piec w temperaturze 230ºC przez około 30 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO!

* pominęłam mąke żytnią. Zastąpiłam ją pszenną chlebową

** dla mnie zbyt dużo miodu, zwłaszcza jeśli z tego chleba będziemy robić kanapki z wędliną

*** pominęłam


 

 

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Dni Konstancina w stylu belle époque – parada, piknik i koncert

Dni Konstancina w stylu belle époque – parada, piknik i koncert

To będzie weekend pełen wrażeń. 3 i 4 czerwca zapraszamy na Dni...

Czwórka nieletnich odpowie za kradzież

Czwórka nieletnich odpowie za kradzież

Wkrótce sąd rodzinny podejmie decyzję w sprawie czwórki nastolatków...

Budujemy nowe drogi do węzła Antoninów

Budujemy nowe drogi do węzła Antoninów

Gmina Piaseczno od kilku lat realizuje inwestycje drogowe, które mają...

Prace wyburzeniowe na terenie TDP Park w Piasecznie

Prace wyburzeniowe na terenie TDP Park w Piasecznie

Właściciel nieruchomości położonej przy ul. Okulickiego 7/9 w Piasecznie...

PGE gra dalej z FC Lesznowola

PGE gra dalej z FC Lesznowola

Lokalny Klub FC Lesznowola, od 2012 roku, konsekwentnie dąży do rozwoju. Jego...

Targi pracy w Piasecznie

Targi pracy w Piasecznie

25 maja zapraszamy pracodawców i osoby poszukujące pracy na Piaseczyńskie...

Dziennikarstwo obywatelskie

Festiwal food trucków w Józefosławiu

Festiwal food trucków w Józefosławiu

Przed mieszkańcami Józefosławia najsmaczniejszy event tej wiosny. W pierwszy...

Rusza kolejna edycja projektu Przedsiębiorcze Piaseczno 2023

Rusza kolejna edycja projektu Przedsiębiorcze Piaseczno 2023

W Centrum Przedsiębiorczości w Piasecznie rusza kolejna edycja...

300 iglaków dla mieszkańców

300 iglaków dla mieszkańców

Leroy Merlin przekazał Gminie Piaseczno 300 choinek w doniczkach. Mieszkańcy...

Wspólnie tworzymy ozdoby choinkowe!

Wspólnie tworzymy ozdoby choinkowe!

W sobotę 10 grudnia podczas rodzinnych warsztatów kreatywnych w Centrum...

Planowane zmiany w kursowaniu linii 709, 739 i L39

Planowane zmiany w kursowaniu linii 709, 739 i L39

Gmina Piaseczno prowadzi rozmowy z ZTM na temat zmian w komunikacji w związku...