Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Razowy chleb z ziarnami

Utworzone: wtorek, 26 marca 2013 Autor: e.

RAZOWY CHLEB Z ZIARNAMI

Bardzo smaczny, drożdżowy chleb z dużą ilością ziaren. Pod chrupiącą skórką zamknięty gęsty, ale miękki miąższ. Ziarna stanowią o charakterze tego razowca, bez nich jego smak nie byłby już ten sam. Chleb prosty w wykonaniu, na pewno nie przysporzy Wam kłopotów, jednak radziłabym się zastanowić nad ilością miodu użytego do tego wypieku.

Jeśli planujecie komponować kromki np. z dżemem - wtedy proporcje będą właściwe. Jednak jeśli planujecie robić kanapki z wędliną, czyli na tzw. "słono" - polecam zmniejszyć ilość miodu. 

Pierwszy chleb z tego przepisu, jadłam sama. Moi domownicy nie przepadają za słodkim pieczywem. Nauczona doświadczeniem, kolejny upiekłam według gustów większości. Wy, dzięki tej drobnej uwadze, będziecie mogli uniknąć "komplikacji".

Powinniście wypróbować. Polecam! 

Składniki na 1 bochenek:

  • 300 g mąki pszennej razowej (chlebowej)
  • 100 g mąki żytniej jasnej*
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g soli
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki miodu**
  • 340 ml wody
  • 80 g słonecznika
  • 80 g pestek dyni
  • 20 g maku***
  • 40 g sezamu
  • 60 g siemienia lnianego

Na posypanie:

  • 40 g sezamu

Mąki, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę, miód i nasiona łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10 - 15 minut).

Przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (około 2 godzin).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 23 x 10 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Naciąć chleb wzdłuż do połowy głębokości. Posmarować na wierzchu letnią wodą, posypać sezamem.

Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia, do momentu gdy ciasto podwoi objętość.

Piec w temperaturze 230ºC przez około 30 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO!

* pominęłam mąke żytnią. Zastąpiłam ją pszenną chlebową

** dla mnie zbyt dużo miodu, zwłaszcza jeśli z tego chleba będziemy robić kanapki z wędliną

*** pominęłam


 

 

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

W obszarze zabudowanym pędził 116 km/h, jakby tego było mało - był pod wpływem alkoholu!

W obszarze zabudowanym pędził 116 km/h, jakby tego było mało - był pod wpływem alkoholu!

Pędził w obszarze zabudowanym 116 km/h, inne pojazdy wyprzedzał na...

Narkotykowy biznes na terenie ogródków działkowych zakończony trzymiesięcznym aresztem

Narkotykowy biznes na terenie ogródków działkowych zakończony trzymiesięcznym aresztem

Piaseczyńscy kryminalni zatrzymali mężczyznę, który posiadał...

Sprzedaż internetowa zakończona kradzieżą pieniędzy z konta

Sprzedaż internetowa zakończona kradzieżą pieniędzy z konta

Do piaseczyńskiej komendy zgłosiła się mieszkanka Piaseczna, która...

Miesiąc temu zdała egzamin na prawo jazdy - już je straciła za zbyt szybką jazdę

Miesiąc temu zdała egzamin na prawo jazdy - już je straciła za zbyt szybką jazdę

O tym, że pośpiech nie popłaca wiadomo nie od dziś. Kierujący, którzy...

Ogłoszenia o pracę w Piasecznie - jak sprawdzić przyszłego pracodawcę?

Ogłoszenia o pracę w Piasecznie - jak sprawdzić przyszłego pracodawcę?

Większość ogłoszeń o pracę sformułowana jest w zachęcający sposób....

Dziennikarstwo obywatelskie

Planowane zmiany w kursowaniu linii 709, 739 i L39

Planowane zmiany w kursowaniu linii 709, 739 i L39

Gmina Piaseczno prowadzi rozmowy z ZTM na temat zmian w komunikacji w związku...

Największa inwestycja drogowa zakończona

Największa inwestycja drogowa zakończona

Zakończyła się największa i najdroższa gminna inwestycja drogowa ostatnich...

Warsztaty Firma to JA – temat Digital Marketing

Warsztaty Firma to JA – temat Digital Marketing

Centrum Przedsiębiorczości w Piasecznie zaprasza na nowy cykl bezpłatnych...

I Piaseczyńskie Zakończenie Sezonu Motocyklowego

I Piaseczyńskie Zakończenie Sezonu Motocyklowego

Już w sobotę 17 września 2022 roku klub motocyklowy Gremium MC zaprasza na...

Zmiany rozkładów jazdy linii L-2, L-5, L12 i L13

Zmiany rozkładów jazdy linii L-2, L-5, L12 i L13

Od środy 14 września zmienią się rozkłady jazdy linii lokalnych L-2, L-5,...