Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Razowy chleb z ziarnami

Utworzone: wtorek, 26 marca 2013 Autor: e.

RAZOWY CHLEB Z ZIARNAMI

Bardzo smaczny, drożdżowy chleb z dużą ilością ziaren. Pod chrupiącą skórką zamknięty gęsty, ale miękki miąższ. Ziarna stanowią o charakterze tego razowca, bez nich jego smak nie byłby już ten sam. Chleb prosty w wykonaniu, na pewno nie przysporzy Wam kłopotów, jednak radziłabym się zastanowić nad ilością miodu użytego do tego wypieku.

Jeśli planujecie komponować kromki np. z dżemem - wtedy proporcje będą właściwe. Jednak jeśli planujecie robić kanapki z wędliną, czyli na tzw. "słono" - polecam zmniejszyć ilość miodu. 

Pierwszy chleb z tego przepisu, jadłam sama. Moi domownicy nie przepadają za słodkim pieczywem. Nauczona doświadczeniem, kolejny upiekłam według gustów większości. Wy, dzięki tej drobnej uwadze, będziecie mogli uniknąć "komplikacji".

Powinniście wypróbować. Polecam! 

Składniki na 1 bochenek:

  • 300 g mąki pszennej razowej (chlebowej)
  • 100 g mąki żytniej jasnej*
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g soli
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki miodu**
  • 340 ml wody
  • 80 g słonecznika
  • 80 g pestek dyni
  • 20 g maku***
  • 40 g sezamu
  • 60 g siemienia lnianego

Na posypanie:

  • 40 g sezamu

Mąki, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę, miód i nasiona łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10 - 15 minut).

Przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (około 2 godzin).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 23 x 10 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Naciąć chleb wzdłuż do połowy głębokości. Posmarować na wierzchu letnią wodą, posypać sezamem.

Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia, do momentu gdy ciasto podwoi objętość.

Piec w temperaturze 230ºC przez około 30 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO!

* pominęłam mąke żytnią. Zastąpiłam ją pszenną chlebową

** dla mnie zbyt dużo miodu, zwłaszcza jeśli z tego chleba będziemy robić kanapki z wędliną

*** pominęłam


 

 

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Zawieszenie wypłat świadczeń za zapewnienie zakwaterowania i wyżywienia obywatelom Ukrainy

Zawieszenie wypłat świadczeń za zapewnienie zakwaterowania i wyżywienia obywatelom Ukrainy

Gmina Piaseczno informuje, iż wypłata świadczenia pieniężnego za...

Chciała sprzedać spodnie za 10 złotych - straciła oszczędności swoje i bliskich!

Chciała sprzedać spodnie za 10 złotych - straciła oszczędności swoje i bliskich!

Policjanci z piaseczyńskiej komendy przyjęli zgłoszenie od osoby oszukanej w...

Potrzebna pomoc dla 3-letniego Olka, synka byłej policjantki CBŚP i policjanta KSP

Potrzebna pomoc dla 3-letniego Olka, synka byłej policjantki CBŚP i policjanta KSP

Synek byłej policjantki CBŚP oraz policjanta KSP potrzebuje pomocy. Olek...

Wjechał w betonowe ogrodzenie, poniósł śmierć na miejscu

Wjechał w betonowe ogrodzenie, poniósł śmierć na miejscu

Piaseczyńscy policjanci wyjaśniają okoliczności wypadku, w którym...

Poprawiamy bezpieczeństwo na skrzyżowaniu ulic Dworcowej i Nadarzyńskiej

Poprawiamy bezpieczeństwo na skrzyżowaniu ulic Dworcowej i Nadarzyńskiej

W niedzielę 31 lipca 2022 r. zostanie zamknięte dla ruchu skrzyżowanie ulic...

Dziennikarstwo obywatelskie

OBI w nowej odsłonie – pierwszy taki market w Polsce

OBI w nowej odsłonie – pierwszy taki market w Polsce

Sieć OBI otworzyła swój najnowocześniejszy sklep w zupełnie nowej...

22 czerwca w Piasecznie odbędzie się Stand-up: Kostelecki, Baraniecki, Kozłowski

22 czerwca w Piasecznie odbędzie się Stand-up: Kostelecki, Baraniecki, Kozłowski

Zapraszamy na wieczór z komedią. Kto wystąpi? Roman Kostelecki -...

CHŁOPAK DLA TEŚCIOWEJ - nowa książka Agnieszki Walczak-Chojeckiej

CHŁOPAK DLA TEŚCIOWEJ - nowa książka Agnieszki Walczak-Chojeckiej

Czy myśleliście kiedyś, by pozbyć się teściowej? Natalia znalazła na to...

Targowisko Miejskie działa także w soboty

Targowisko Miejskie działa także w soboty

W soboty na Targowisku Miejskim przy ul. Jana Pawła II 59 w Piasecznie działa...

Sprzątamy swoje małe podwórko – Dzień Ziemi w Józefosławiu 2022

Sprzątamy swoje małe podwórko – Dzień Ziemi w Józefosławiu 2022

Z okazji Dnia Ziemi, w dniu 23 kwietnia 2022 roku Sołtyska Józefosławia wraz...