MAZUREK FISTASZKOWY Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ
Osobiście, nigdy nie przepadałam za mazurkami wielkanocnymi. Przerażała mnie ilość twardego lukru na wierzchu ciasta. Nawet wielkanocne kolory i kształty rysujące się na nich, nie zachęcały mnie do konsumpcji. Czasami zdarzało się, że pokonywałam swoją niechęć, ale po spróbowaniu jednego, małego kawałka ... zaraz tego żałowałam.
Dla wszystkich tych, którzy mają złe skojarzenia z mazurkami i omijają je szerokim łukiem, mam wyjątkową propozycję: mazurek słodko-słony, pachnący czekoladą i orzeszkami ziemnymi. Nie znajdziecie na nim ani grama lukru. Kolory również nie są zbyt wyszukane. Ale właśnie ta prostota formy jest tu zachwycająca i złudna, bo smak tego mazurka rozbudzi Wasze zmysły.
Jeśli macie ochotę na więcej słodkości słone orzechy możecie zastąpić tymi bez soli, a pod warstwą czekolady ukryć kleksy z masy kajmakowej.
Dla fanów chrupkości twixa, orzechowej mocy snikersa i aksamitności masła orzechowego. Polecam z całą stanowczością! Pychota!
Składniki na ciasto kruche:
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego w kosteczkę*
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
Wszystkie składniki wyrobić (najlepiej zmiksować w malakserze). Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy o wymiarach ok. 25 x 34 cm, lub mniejszej (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia)*. Ciasta jest tyle, że można sobie pozwolić na "szaleństwo" i ozdobić jego brzegi wałeczkami, paseczkami, listkami itd.
Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do lekkiego zezłocenia. Ostudzić.
Krem orzechowy:
- 150 g masła orzechowego
- 150 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Serek mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. Dodać lekko przestudzoną białą czekoladę, zmiksować.
Kremem posmarować wierzch mazurka.
Ponadto:
- 1 szklanka solonych orzeszków ziemnych
- 150 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Mazurek posmarowany kremem orzechowym posypać równomiernie orzeszkami, po nich rozprowadzić czekoladę (tutaj sugeruję obudzić inwencję twórczą ;-))
Schłodzić.
Kroić wedle uznania i podawać.
Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.
SMACZNEGO!
* zmniejszyłam ilość masła do 175 g
** wyłożyłam blachę będącą na wyposażeniu piekarnika papierem, narysowałam prostokąt o sugerowanych wymiarach i wyłożyłam rozwałkowane ciasto
Komentarze