Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Krakowskie klawisze

Utworzone: piątek, 12 kwietnia 2013 Autor: e.

KRAKOWSKIE KLAWISZE

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka. Czytając w sieci komentarze internautów, smakołyki te można znaleźć (pod różnymi nazwami) w cukierniach w całej Polsce. Nie dziwię się ich popularności, gdyż są naprawdę bardzo dobre ... zwłaszcza następnego dnia po pieczeniu - ale to może być subiektywne odczucie.

Przepis, tak jak zaznaczała pani Dorota - "słodka mistrzyni", ciężko odnaleźć na polskich stronach. Buszując po internecie, częściej można go znaleźć na portalach prowadzonych przez naszych wschodnich sąsiadów. Ale to żaden problem. Najważniejsze, że misja zakończyła się sukcesem, a Wy możecie przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa, a może okresu studiów ... itd?

Pyszne kruche ciasteczko, na nim warstwa kwaśnego dżemu, który wyśmienicie komponuje się z chrupiacą, orzechową bezą. Serdecznie polecam!

Z przepisu otrzymamy 10 - 12 sztuk.

Składniki na kruche ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 65 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 165 g mąki pszennej
  • kilka łyżek dżemu lub więcej wedle upodobań (u mnie z malin i czarnej pożeczki)* do posmarowania

Wszystkie składniki zmiksować w malakserze lub szybko wyrobić ręcznie. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 26 x 19 cm i grubości około 5 - 6 mm. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Następnie piekarnik rozgrzać do 200ºC, wyjąć ciasto z lodówki i podpiec przez 15 minut.

Schłodzone ciasto posmarować warstwą dżemu.

Beza orzechowa:

  • 3 białka
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g migdałów lub orzechów laskowych, drobno posiekanych i podprażonych np. na patelni
  • 60 g mąki pszennej**

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce (jak przy bezach). Dodać migdały/orzechy i wymieszać. Pianę bezową umieścić w garnuszku i podgrzewać do temperatury około 70ºC, aż cukier się zacznie rozpuszczać (gotować przez kilka minut***). Zdjąć z palnika, dodać przesianą mąkę, wymieszać.

Tak przygotowaną bezę wyłożyć na spód pokryty wcześniej dżemem, równo rozprowadzić. Odłożyć na 60 minut, aż do momentu, gdy beza nie będzie się kleiła przy dotyku.

Po tym czasie placek pokroić na 10 - 12 prostokątów. Rozsunąć je na blaszce na odległość 2 - 3 cm od siebie. Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut. Wystudzić.

SMACZNEGO!

* sugeruję wybrać kwaśny dżem ... mnie zdecydowanie bardziej smakowały klawisze z dżemem malinowym ;-)

** powiem Wam szczerze, że za pierwszym razem (zapewne z roztargnienia) zapomniala dodać mąki do bezy orzechowej. Tak, czy siak - wyszło pysznie, a beza pięknie trzymała się reszty

*** przygotowując bezę nie doprowadziłam do wrzenia składników. Myślę, że u Was będzie podobnie, jesli nieustannie będziecie mieszać zawartość garnuszka


Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

Zawieszenie wypłat świadczeń za zapewnienie zakwaterowania i wyżywienia obywatelom Ukrainy

Zawieszenie wypłat świadczeń za zapewnienie zakwaterowania i wyżywienia obywatelom Ukrainy

Gmina Piaseczno informuje, iż wypłata świadczenia pieniężnego za...

Chciała sprzedać spodnie za 10 złotych - straciła oszczędności swoje i bliskich!

Chciała sprzedać spodnie za 10 złotych - straciła oszczędności swoje i bliskich!

Policjanci z piaseczyńskiej komendy przyjęli zgłoszenie od osoby oszukanej w...

Potrzebna pomoc dla 3-letniego Olka, synka byłej policjantki CBŚP i policjanta KSP

Potrzebna pomoc dla 3-letniego Olka, synka byłej policjantki CBŚP i policjanta KSP

Synek byłej policjantki CBŚP oraz policjanta KSP potrzebuje pomocy. Olek...

Wjechał w betonowe ogrodzenie, poniósł śmierć na miejscu

Wjechał w betonowe ogrodzenie, poniósł śmierć na miejscu

Piaseczyńscy policjanci wyjaśniają okoliczności wypadku, w którym...

Poprawiamy bezpieczeństwo na skrzyżowaniu ulic Dworcowej i Nadarzyńskiej

Poprawiamy bezpieczeństwo na skrzyżowaniu ulic Dworcowej i Nadarzyńskiej

W niedzielę 31 lipca 2022 r. zostanie zamknięte dla ruchu skrzyżowanie ulic...

Dziennikarstwo obywatelskie

OBI w nowej odsłonie – pierwszy taki market w Polsce

OBI w nowej odsłonie – pierwszy taki market w Polsce

Sieć OBI otworzyła swój najnowocześniejszy sklep w zupełnie nowej...

22 czerwca w Piasecznie odbędzie się Stand-up: Kostelecki, Baraniecki, Kozłowski

22 czerwca w Piasecznie odbędzie się Stand-up: Kostelecki, Baraniecki, Kozłowski

Zapraszamy na wieczór z komedią. Kto wystąpi? Roman Kostelecki -...

CHŁOPAK DLA TEŚCIOWEJ - nowa książka Agnieszki Walczak-Chojeckiej

CHŁOPAK DLA TEŚCIOWEJ - nowa książka Agnieszki Walczak-Chojeckiej

Czy myśleliście kiedyś, by pozbyć się teściowej? Natalia znalazła na to...

Targowisko Miejskie działa także w soboty

Targowisko Miejskie działa także w soboty

W soboty na Targowisku Miejskim przy ul. Jana Pawła II 59 w Piasecznie działa...

Sprzątamy swoje małe podwórko – Dzień Ziemi w Józefosławiu 2022

Sprzątamy swoje małe podwórko – Dzień Ziemi w Józefosławiu 2022

Z okazji Dnia Ziemi, w dniu 23 kwietnia 2022 roku Sołtyska Józefosławia wraz...