SERNIK DEKADENCKI
Pyszny, kremowy sernik. Sól z orzeszków arachidowych i masła orzechowego przełamuje subtelnie aksamitną słodycz masy serowej z białą czekoladą oraz słodzonym mlekiem skondensowanym. Czysta rozkosz dla naszych zmysłów. Śmiało mogę napisać, ze ten sernik bryluje w ścisłej czołówce mojej listy. Pewnie i na Waszej zajmie wysokie miejsce!
Nie zrażajcie się ilością składników oraz długością receptury. Tutaj, tak jak i w wielu innych przypadkach, pozory mylą. Jeśli będziecie się trzymać przepisu, który cytuję za Panią Asią, nie napotkacie na żaden problem.
Niska temperatura pieczenia sernika sprawia, że jest niezawodny zarówno w aspekcie estetycznym, jak i ...smakowym.
Koniecznie wypróbujcie!
PS. Zdaję sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach można wszystko kupić, a zapracowanie nie nastraja do spędzania wolnego czasu w kuchni. Powiem Wam jednak szczerze (a raczej przypomnę), że w cukierniach ciężko znaleźć naprawdę dobre serniki. Warto spędzić kilka minut nad mikserem i miską, gdyż w konsekwencji kawa z domowym wypiekiem smakuje o niebo lepiej. A zadowoleni goście (a moze nawet ich zachwyty) .... rekompensują czas spędzony w kuchni ;-)
Wszystkiego co najpiękniejsze Polinko!!!
Składniki:
Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Dno tortownicy wyłożyć papierem, wypuszczając go poza obręcz.
Spód:
- 1 paczka (około 250 g) ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą
- 4 - 5 pełnych łyżek masła orzechowego (około 175 g)
- 2 łyżki roztopionego masła lub 1 łyżka oleju roślinnego np. z orzeszków ziemnych
Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce czy w woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno i część boków tortownicy, mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
- 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub sera ricotta
- 250 g serka mascarpone
- 250 g kremowego słonego serka Philadelphia lub Twój Smak (pominęłam, zwiększając ilość twarogu)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
- 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g)
- 5 jajek
- 300 g białej czekolady (lub około 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego
Piekarnik nagrzać do 175 °C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz z mąką ziemniaczaną. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka.
Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i wanilią.
Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 °C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 °C i piec jeszcze przez 90 minut.
Wierzch:
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej 12 lub 18%
- 125 g serka Philadelphia (niekoniecznie, ja pominęłam)
- 3 łyżki cukru pudru
W misce wymieszać śmietanę z serkiem Philadelphia (jeśli go używamy) i cukrem pudrem. Sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić na powierzchni powstałą masę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwierać drzwiczki i stopniowo studzić sernik.
Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. W drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika w lodówce, można go już okryć folią aluminiową.
Dekoracja:
- 75 g solonych orzeszków ziemnych, mogą być w miodzie
Sos toffee:
- 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki masła
Orzeszki ziemne posiekać nożem. Wszystkie składniki sosu toffee umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 - 20 minut lub do czasu, aż będzie gęsty. Od czasu do czasu zamieszać i sprawdzać czy masa nie przywiera do dna garnka.
Sos ostudzić. Orzeszki wymieszać z 1/4 sosu i udekorować nimi wierzch sernika. Resztą sosu polewać kawałki sernika na talerzach. Sos można podgrzać przed użyciem.
SMACZNEGO!
Polecam zamienić ilość mleka skondensowanego na rzecz mleka normalnego, bądź zostawić mleko skondensowane a czekoladę zamienić na kremówkę już bez dodawania cukru :)
Nie wykorzystałam sosu toffi do dodatkowego polewania wypieku .. ale nie zmieniłabym żadnego składnika sernika.
No, ale ile ludzi tyle gustów smakowych ... więc, tak jak pisze gosia-samosia, dla niektórych może być za słodki ... a pewnie inni dodali by jeszcze trochę słodyczy ;-)
Jedno jest pewne - warto go wypróbować :-)
Osoby, które nie lubią łączyć smaków (słodki-słony) na pewno nie wpiszą tego przepisu do swoich ulubionych :-)
Tak czy inaczej - cieszę się, że smakował ... i dziękuję za przydatne komentarze!