MAZUREK KAWOWY Z BEZAMI ORAZ SOLONYM KARMELEM
Kolejny i na pewno nie ostatni przepis dla osób, które lubią eksperymentować. I choć w tym przypadku mamy do czynienia z całą gamą wyrazistych smaków, to zapewniam Was, że pięknie się ze sobą komponują i wzajemnie uzupełniają.
Kruche, delikatne ciasto pod pierzynką z kawowej masy kajmakowej obłożonej pysznymi, chrupiacymi bezikami polanymi solonym karmelem ...
Myślę, że to propozycja nie tylko na święta. Zdecydowanie warta wypróbowania na każdą inną okazję (brak okazji, to też okazja ;-))
Ciastko jest dość słodkie, więc nie zjecie go zbyt dużo ... ale to tylko luźna dygresja dla osób, które liczą kalorie ...
... i jeśli mogę coś doradzić, to sugeruję masę kawową wykonać samodzielnie, na pewno wyjdzie o niebo lepiej, anizeli substytut w puszce ...
Składniki na kruche ciasto:
- 175 g mąki pszennej (może być krupczatka)
- 50 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać ostrym nożem. Dodać pozostałe składniki. Szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć folią. Odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować do wymiarów formy, przenieść do niej, dokłanie wyrównać i wylepić palcami. Ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru.
Wyjąć, wystudzić na kratce.
Masa kawowa:
- 200 g masy kajmakowej z puszki (lub przygotowanej z mleka zagęszczonego słodzonego, lub wykonanej samodzielnie)
- 80 g masła
- 1,5 łyżki kawy (rozpuszczalnej) rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzącej wody
Masło rozmiękczyć (np. przez kilkanascie sekund podgrzewając w mikrofalówki). Kawę wystudzić.
W misie miksera umieścić masę kajamakową, masło oraz kawę. Zmiksować na bardzo gładką, bezgrudkową masę. Przelać do kubeczka, umieścić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Sos karmelowy:
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszając), do momentu gdy syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowo - złoty.
Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i szczyptę soli. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje).
Ponadto:
- sól morska w płatkach do posypania
- ok. 10 małych bezików, pokruszonych
Wykonanie
Kruchy spód ułożyć na paterze; na niego wylać i wyrównać lekko gęstą masę kawową. Odłożyć do lodówki do zgęstnienia masy. Ozdobić bezami. Następnie całość polać sosem karmelowym i oprószyć solą morską.
Można przechowywać do 5 dni, w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO!
Komentarze