CIASTO NALEŚNIKOWE - przepis uniwersalny
Dzisiaj mam dla Was przepis na "zwyczajne" ciasto naleśnikowe. Jednak mogę Was zapewnić, że receptura jest naprawdę świetna. Naleśniki z tego przepisu wychodzą cieniutkie ... a mam wrażenie, że zdecydowana większość z nas, takie właśnie lubi najbardziej.
Oczywiście amatorzy grubego ciasta również się nie zawiodą. Wystarczy rozprowadzić po patelni większą ilość ciasta i ... satysfakcja gwarantowana.
Przygotowuję je dość często, gdyż do nich nigdy nie zabraknie składników w lodówce; są mniej kaloryczne aniżeli naleśniki przygotowywane na śmietanie kremówce, a równocześnie pasują do wytrawnego nadzienia.
Przepis wypatrzyłam na BBC Good Food, testowałam w wersji na słodko i wytrawnie.
Teraz polecam Wam.
Na zdjęciu - z domowym dżemem jagodowym oraz serem twarogowym.
Składniki na 8 sztuk (u mnie zawsze mniej):
- 100 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego (+ dodatkowo do smażenia)
- szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut, choć nie jest to konieczne. Smażyć na lekko naoliwionej patelni* z obu stron, do złotego koloru, przewracając po około 30 sekundach.
SMACZNEGO!
* sposobem podpatrzonym na jednym z portali: na dno spodka wylewam 2 łyżki oleju; obieram ziemniaka, przekrajam go na pół, nadziewam na widelec - tym ziemniakiem rozprowadzam olej na patelni, niewielka ilość oleju w zupełności wystarczy, naleśniki wychodzą idealne

Komentarze