KOKOSANKI
Propozycja dla lubiących kokos i szybkie w przygotowaniu łakocie. Kruche z zewnątrz, mięciutkie i lekko ciągnące w środku ciasteczka.
Składniki nie są wyszukane, większość z nas ma je pod ręką w domu, więc błyskawicznie możemy przygotować małe co nieco dla dzieci, bądź dla siebie do popołudniowej kawy.
Ilość składników pozwala na wykonanie ok. 14 kokosanek (choć mnie nie udało się zrobić więcej niż 10, ale zapewne wynika to z faktu, że preferuję większe ciasteczka).
Najlepsze kokosanki na świecie? Nie mnie to oceniać. Dla mnie na pewno pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Potrzeba niespełna 30 minut, by napawać się ich smakiem.
Przygotowane wg przepisu są dość słodkie, więc Ci, którzy preferują mniej słodkie łakocie powinni nieco zmniejszyć ilość cukru.
Zdecydowanie polecam!
Składniki:
- 2 jajka
- 140 g cukru pudru
- 200 g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
Kokosową masę wykładać łyżką na natłuszczoną blachę (można też np. lepić z niej kule, bądź wykładać gałkownicą do lodów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia).
Piec około 15 minut (w zależności od wielkości kokosanek - ja piekłam ok. 18 minut) w temperaturze 170 ºC. Po ostudzeniu zdejmować z blachy.
SMACZNEGO!
Poniżej zdjęcie kokosanek przygotowanych z drobnych wiórków kokosowych. Smak niby ten sam, ale estetyka ciasteczek na zdjęciu powyżej, bardziej mi odpowiada.
Komentarze