MUFFINKI CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI ... I OWOCOWĄ NUTĄ
Pyszne, puszyste, wilgotne i mięciutkie babeczki, których przygotowanie nie przysparza żadnych problemów. W ciągu 40 minut możecie napawać się widokiem i zapachem tych małych słodkości.
Ich przygotowanie może być pretekstem do kreatywnej zabawy z dziećmi; bo jak inaczej nazwać tworzenie artystycznych "zygzaczków" i "malowideł" na babeczkach?
Tutaj nie obowiązują żadne reguły, a pełna dowolność w wyborze produktów do ozdabiania jest wskazana. Cukier puder, kakao, masa kajmakowa, polewa czekoladowa, lukier ... wybór zostawiam Wam.
Pozostaje pytanie, kto bedzie się lepiej bawił podczas wspólnej zabawy? Myślę, że odpowiecie sobie na nie, podczas konsumpcji Waszych babeczek.
Zdecydowanie polecam!
Składniki ciasto (ok. 21 babeczek):
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- ok. 225 g malinowego dżemu*
- szczypta soli
- 200 g rozdrobnionych migdałów (ilość wedle uznania)
Składniki wierzch**:
- cukier puder
- kakao
- kakao dla dzieci
- polewa czekoladowa
- kolorowy lukier
- masa kajmakowa
Wykonanie
Wszystkie składniki, oprócz migdałów, wrzucamy do misy i mieszamy mikserem z przystawką do ubijania białek przez ok. 2-3 minut.
Po tym czasie do ciasta dokładamy migdały i mieszamy łyżką.
Całość przekładamy do formy na muffinki, wypełniając otwory do 3/4 ich wysokości (można je uprzednio wyłożyć papilotkami)
Pieczemy w temp. ok. 150°C przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO!
* bądź innego (ulubionego); ja często mieszam dżemy. Część dżemu można zastąpić, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladą
Dżem można oczywiście zastąpić świeżymi lub mrożonymi malinami
** wedle uznania i pomysłu. Sauté to również POMYSŁ ;-)





Komentarze