Masz talent do pisania i interesują Cię problemy naszej lokalnej społeczności? Chciałbyś/ałabyś przedstawić innym swoje przemyślenia i poglądy lub też zrobić relację z ważnego wydarzenia? Napisz do nas na kontakt@naszepiaseczno.pl i zacznij współtworzyć z nami jako dziennikarz obywatelski.

Muffinki czekoladowe z migdałami ... i owocową nutką

Utworzone: poniedziałek, 16 września 2013 Autor: e.

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI ... I OWOCOWĄ NUTĄ

Pyszne, puszyste, wilgotne i mięciutkie babeczki, których przygotowanie nie przysparza żadnych problemów. W ciągu 40 minut możecie napawać się widokiem i zapachem tych małych słodkości.

Ich przygotowanie może być pretekstem do kreatywnej zabawy z dziećmi; bo jak inaczej nazwać tworzenie artystycznych "zygzaczków" i "malowideł" na babeczkach? 
Tutaj nie obowiązują żadne reguły, a pełna dowolność w wyborze produktów do ozdabiania jest wskazana. Cukier puder, kakao, masa kajmakowa, polewa czekoladowa, lukier ... wybór zostawiam Wam.

Pozostaje pytanie, kto bedzie się lepiej bawił podczas wspólnej zabawy? Myślę, że odpowiecie sobie na nie, podczas konsumpcji Waszych babeczek.

Zdecydowanie polecam! 

Składniki ciasto (ok. 21 babeczek):

  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • ok. 225 g malinowego dżemu*
  • szczypta soli
  • 200 g rozdrobnionych migdałów (ilość wedle uznania)


Składniki wierzch**:

  • cukier puder
  • kakao
  • kakao dla dzieci
  • polewa czekoladowa
  • kolorowy lukier
  • masa kajmakowa


Wykonanie

Wszystkie składniki, oprócz migdałów, wrzucamy do misy i mieszamy mikserem z przystawką do ubijania białek przez ok. 2-3 minut.

Po tym czasie do ciasta dokładamy migdały i mieszamy łyżką.

Całość przekładamy do formy na muffinki, wypełniając otwory do 3/4 ich wysokości (można je uprzednio wyłożyć papilotkami)

Pieczemy w temp. ok. 150°C przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. 

SMACZNEGO!

* bądź innego (ulubionego); ja często mieszam dżemy. Część dżemu można zastąpić, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladą

Dżem można oczywiście zastąpić świeżymi lub mrożonymi malinami

** wedle uznania i pomysłu. Sauté to również POMYSŁ ;-) 

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!
Dodaj komentarz

Naszepiaseczno - lokalna społeczność

Najczęściej czytane

To była kosztowna przejażdżka rowerowa

To była kosztowna przejażdżka rowerowa

Rowerzysta, jak każdy inny uczestnik ruchu drogowego, ma swoje prawa ale...

Zmiany kursowania autobusów od 30 października do 3 listopada

Zmiany kursowania autobusów od 30 października do 3 listopada

W dniach 1-2 listopada 2025 r. w związku ze zwiększonym ruchem w rejonie...

Zapraszamy na 34. Bieg Niepodległości

Zapraszamy na 34. Bieg Niepodległości

W 107. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości zapraszamy 11...

Michał Zaborski Jazz Session z Gwiazdą w Piasecznie

Michał Zaborski Jazz Session z Gwiazdą w Piasecznie

29 października 2025 roku odbędzie się Jazz Session z Gwiazdą w Piasecznie...

Jak spełniać marzenia?

Jak spełniać marzenia?

Słyszeliście kiedyś, że niewarto mieć marzenia i powinniście być...

Kroniki Polskie 2025

Kroniki Polskie 2025

W czwartek, 30 października 2025 r. o godzinie 19.00 w Konstancińskim Domu...

Dziennikarstwo obywatelskie

Supersamochody na rynku w Piasecznie

Supersamochody na rynku w Piasecznie

Na wydarzenie zapraszamy w piątek 25 lipca 2025 roku od godz. 15.00 do 21.00...

Piknik Smaków w Józefosławiu

Piknik Smaków w Józefosławiu

Food trucki przejmują Józefosław! Dwudniowy Piknik Smaków podczas Dni...

Piknik smaków w Piasecznie

Piknik smaków w Piasecznie

Food trucki wjeżdżają do Piaseczna! Czterodniowy Piknik Smaków na Skwerze...