CIASTECZKA OWSIANE Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ
Przepyszne, pożywne ciasteczka dla całej rodziny! Zajadamy się nimi popijając je mlekiem, kawą, herbatą ... w każdym przypadku są wyjątkowe. Z czasem tracą na chrupkości, jednak ostatecznie nie traktujemy tego jako wady, gdyż ich smak pozostaje bez zmian.
Nie wymagają dużego nakładu pracy, składniki są łatwo dostępne i ... nie są drogie. Jedyne o czym nie można zapomnieć to to, aby na blaszce układać je w sporych odstępach (bardzo rosną na bok)i.
Myślę, że ciasteczka można spokojnie wykorzystać jako słodki dodatek do wyprawki szkolnej naszego Malucha ...
Bardzo polecam ... moje dzieci również ;-)
Składniki na około 35 ciastek:
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki miodu
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier waniliowy z prawdziwą wanilią)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 80 g zmielonych/rozdrobnionych orzechów*
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych**
- 50 g rozdrobnionej, gorzkiej czekolady
- opcjonalnie można dodać cynamon
Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypać cukier, później miód i dalej miksując dodać jajko. Wsypać pozostałe składniki jednocześnie i zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego*** (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach.
Piec w temperaturze 180 ºC przez około 15 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam ok. 13 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.
SMACZNEGO!
* u mnie orzechy laskowe i migdały
** najlepsze będą płatki owsiane zw. górskimi, ale błyskawiczne też się nadają
*** ciasto jest lepkie, jeśli będziecie mieli problem z formowaniem kulek, wystarczy zmoczyć dłonie




Komentarze