TOCIK BEZOWO-CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI, FIGAMI I ŻURAWINĄ
W tym przypadku nie będę się zbytnio rozwodzić. Dla mnie absolutna BOMBA!!! Nie tylko kaloryczna (ale przecież dla nas, osób uwielbiających słodkości, to nieważny szczegół), ale przede wszystkim składnikowa.
Tort na bazie bezy, która w tym przypadku nie jest, jak zazwyczaj, mocno chrupiąca. Za to bardzo treściwa. To prawdziwa eksplozja smaków. Kwaskowatość żurawiny pięknie komponuje się ze słodyczą fig oraz czekolady. Krem z mascarpone i nutelli to przysłowiowa poezja ... i jeszcze te orzechy ...
Choć na początku sceptycznie podchodziłam do takiego misz-maszu składników, a co za tym idzie - smaków, dzisiaj mogę Wam napisać, że to MISTRZOSTWO ŚWIATA! Pod tym stwierdzeniem podpisują się wszyscy domownicy.
POLECAM! Również osobom z "nadwrażliwością" na węglowodany (wystarczy, że zmniejszycie ilość cukru, a na pewno zwiększy się Wasza tolerancja na ten torcik).
Składniki na ciasto bezowe:
- 6 białek
- 3/4 szklanki drobnego cukru (u mnie drobny cukier trzcinowy demerara z dodatkiem dark muscavado)
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 50 g posiekanych drobno suszonych fig
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g startej na tarce czekolady gorzkiej
- 50 g startej na tarce czekolady mlecznej
- szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, dalej ubijając. Wsypać zmielone orzechy, żurawinę, figi, startą czekoladę, delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej całą masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę. Wystudzić.
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 6 łyżek nutelli
- 2 łyżki Cointreau lub innego likieru cytrusowego (pominęłam)
Wszystkie składniki na krem wymieszać/zmiksować.
Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Wierzch można obsypać startą czekoladą (u mnie gorzka i mleczna).
SMACZNEGO!




Komentarze